Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 10. 2021,
12.56

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Mitrovica Albin Kurti Ana Brnabić Aleksandar Vučić Srbija Kosovo

Sreda, 13. 10. 2021, 12.56

2 leti, 6 mesecev

Na Kosovu znova zaostrene razmere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Kosovo KFOR | Razmere so zaostrene tudi v kraju Zvečan, ki leži severno od Mitrovice. Tam je bil ustreljen Srb, ki so ga prepeljali v bolnišnico v Mitrovici. (Fotografija je simbolična.) | Foto Reuters

Razmere so zaostrene tudi v kraju Zvečan, ki leži severno od Mitrovice. Tam je bil ustreljen Srb, ki so ga prepeljali v bolnišnico v Mitrovici. (Fotografija je simbolična.)

Foto: Reuters

Na Kosovu so se danes znova zaostrile razmere. Kosovska policija na več krajih izvaja preiskave, med drugim v eni od lekarn v Mitrovici. Srbski prebivalci Mitrovice so se podali na ulice, policija pa jih poskuša razgnati. Po navedbah srbskih oblasti je bilo poškodovanih več deset ljudi. Beograd je mednarodno skupnost pozval k ukrepanju.

Po poročanju portala Kosovo Online je kosovska policija vstopila v eno od lekarn v Mitrovici, v kateri preverja carinsko dokumentacijo o nabavi zdravil. Po navedbah prič preiskave potekajo tudi v več trgovinah.

Kosovska policija začela operacijo

Kosovska policija je sporočila, da je v zgodnjih jutranjih urah začela operacijo, katere cilj je preprečevanje kaznivih dejanj, predvsem v okviru boja proti tihotapljenju blaga. Operacija poteka na območju Prištine, Peći ter v severnem in južnem delu Mitrovice. Dodali so, da so zasegli več kosov blaga, ki bodo uporabljeni kot dokazni material.

Na ulicah Mitrovice so se zbrali tamkajšnji prebivalci srbske narodnosti, ki so med drugim poškodovali več avtomobilov. Policija je uporabila solzivec in šok granate, da bi jih razgnala. Razmere so se že nekoliko umirile, ljudje pa so začeli zapuščati ulice.

Vojtech Filip
Novice Vzpon in zaton čeških komunistov

Razmere zaostrene tudi severno od Mitrovice

Razmere so zaostrene tudi v kraju Zvečan, ki leži severno od Mitrovice. Tam je bil ustreljen Srb, ki so ga prepeljali v bolnišnico v Mitrovici. V bolnišnici so pojasnili, da je njegovo zdravstveno stanje resno, poroča srbska javna televizija RTS.

Direktor srbskega urada za Kosovo Petar Petković je na novinarski konferenci povedal, da je bilo na Kosovu poškodovanih več deset ljudi. Po njegovih besedah je do tega privedlo "divjaštvo kosovskega premierja Albina Kurtija", ki  naj bi prekršil vsa pravila.

Koronavirus, bris, test, testiranje, covid-19
Novice V torek potrdili toliko okužb

Premierka Srbije poziva mednarodno skupnost k ukrepanju

Srbska premierka Ana Brnabić je mednarodno skupnost pozvala k ukrepanju. "Mednarodno skupnost, zvezo Nato in Kfor pozivam, naj hitro ukrepajo in zaustavijo Albina Kurtija. Razmere so več kot dramatične in to je zadnji trenutek, v katerem je jasen odziv za zaustavitev nore politike Prištine neizogiben," je povedala.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je medtem odpravil na srečanje s predstavniki Srbov na Kosovu, poroča RTS.

Hrvaška koronavirus
Novice Pri sosedih potrdili največ okužb od konca aprila, umrlo 27 ljudi
Ne spreglejte