Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 9. 2021,
9.53

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

3

Natisni članek

policija protest spor registrska tablica Kosovo Srbija

Četrtek, 23. 9. 2021, 9.53

2 leti, 7 mesecev

Nove napetosti na severu Kosova zaradi srbskih registrskih tablic #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

3

Odločitev oblasti v Prištini, da začnejo izvajati nova pravila glede uporabe registrskih oznak za vozila, ki vstopajo na Kosovo s srbskimi registrskimi oznakami, je med srbskim prebivalstvom na severu Kosova izzvala razburjenje in proteste. V Bruslju so strani pozvali k zadržanosti in zmanjšanju napetosti ter k dialogu pod okriljem Evropske unije.

Specialne enote kosovske policije že tretji dan zapored na severu Kosova nadzorujejo dogajanje, potem ko je več sto kosovskih Srbov blokiralo ceste v bližini administrativnih prehodov Jarinje in Brnjak med Srbijo in Kosovom. Protestirajo proti odločitvi prištinske vlade, po kateri morajo na vozilih s srbskimi registrskimi oznakami te odstraniti in namestiti začasne oznake Kosova. 

Začasne oznake Kosova veljajo šestdeset dni in stanejo pet evrov. Ta predpis sicer za potnike s Kosova, ki vstopajo v Srbijo, velja že vrsto let.  | Foto: Reuters Začasne oznake Kosova veljajo šestdeset dni in stanejo pet evrov. Ta predpis sicer za potnike s Kosova, ki vstopajo v Srbijo, velja že vrsto let.  Foto: Reuters

Kurti: Ne gre za nobeno provokacijo

Kosovski premier Albin Kurti je že v ponedeljek v Prištini dejal, da novi ukrepi niso usmerjeni proti srbskemu prebivalstvu.

"To ni ne provokacija ne diskriminacija. Gre za vzajemni ukrep," je med drugim Kurti zapisal na Twitterju.

V Bruslju so obe strani pozvali k zadržanosti. Glavni govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika Evropske unije Peter Stano pa je tako srbsko kot kosovsko stran pozval, naj se vzdržita enostranskih dejanj in nemudoma zmanjšata napetosti.

V nasprotju s približno 40 tisoč Srbi, ki živijo na severu Kosova, se zdi, so nekateri deli srbskega prebivalstva že sprejeli novo uredbo. Po podatkih kosovskega notranjega ministrstva je bilo v prvih 24 urah po začetku veljavnosti odloka izdanih približno 1.500 začasnih tablic. | Foto: Reuters V nasprotju s približno 40 tisoč Srbi, ki živijo na severu Kosova, se zdi, so nekateri deli srbskega prebivalstva že sprejeli novo uredbo. Po podatkih kosovskega notranjega ministrstva je bilo v prvih 24 urah po začetku veljavnosti odloka izdanih približno 1.500 začasnih tablic. Foto: Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v ponedeljek mednarodno skupnost pozval, naj se odzove na dejavnosti kosovske policije na severu, ter dejal, da se bo Srbija, če ukrepa ne bo, zatekla k ukrepom, ki v ekonomskem smislu "za drugo stran ne bodo neboleči" in bodo vplivali na regijo.

Fotogalerija
1 / 8
kosovo policija
Novice Na Kosovu ustrelili kandidata za župana in bivšega kandidata
Albin Kurti
Novice Kurtijeva Samoopredelitev velika zmagovalka volitev na Kosovu
Joe Biden
Novice Biden čestital, Vučić zavrnil "novo politiko ZDA"
Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Državljan Kosova je imel pri sebi tako pozitiven kot negativen test #video
Ne spreglejte