Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2024,
22.02

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,19

Natisni članek

Rusija Ukrajina tanki M-55S

Torek, 12. 3. 2024, 22.02

1 mesec, 2 tedna

Ukrajinci končno dognali, kaj bodo storili s čudnimi slovenskimi tanki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,19
Tank M-55S in ukrajinski vojaki | Slovenske M-55S so najprej dodelili 47. mehanizirani brigadi, ki ni z njimi nikoli odšla v boj. Tanke je namreč dobila 67. mehanizirana brigada, zdaj pa so pristali v peti tankovski brigadi (na fotografiji). | Foto Ukrajinska vojska/5. tankovska brigada

Slovenske M-55S so najprej dodelili 47. mehanizirani brigadi, ki ni z njimi nikoli odšla v boj. Tanke je namreč dobila 67. mehanizirana brigada, zdaj pa so pristali v peti tankovski brigadi (na fotografiji).

Foto: Ukrajinska vojska/5. tankovska brigada

Slovenija je že leta 2022 Ukrajincem dobavila 28 tankov M-55S (to so zelo posodobljeni tanki T-55 sovjetske izdelave). Enega naj bi že uničilo rusko topništvo, preostalih 27 pa so po dolgotrajnem razmeščanju končno vključili v peto ukrajinsko tankovsko brigado.

Ukrajina se že dve leti trudi najti prostor za hibridne tanke, ki združujejo trupe in kupole sovjetskih tankov T-55 iz 50. let prejšnjega stoletja s sodobnimi izraelskimi sistemi za upravljanje ognja in klasičnim L7 105-milimetrskim britanskim topom, o slovenskih M-55S piše ameriški medij Forbes.

Čuden tank, ki ni slab

M-55S ni slab tank – ima boljši nadzor nad ognjem kot večina ruskih tankov in 200-milimetrski oklep, dodatno zaščiten z reaktivnimi oklepi. Njegov oklep je tako boljši od oklepov nemških tankov leopard 1A5, ki jih tudi imajo Ukrajinci.

Ruski tank T-90
Novice Bo Rusiji kmalu zmanjkalo tankov? #video

"Toda M-55S je čuden tank. In ukrajinska vojska še naprej dodeljuje in prerazporeja M-55S, medtem ko se trudi razširiti svoj tankovski korpus," pojasnjuje novinar David Axe v Forbsu.

Od 47. do 67. brigade, ki izgubi en M-55S

Ko so slovenski tanki konec leta 2022 prispeli v Ukrajino, so jih najprej dodelili na novo oblikovani 47. mehanizirani brigadi. Ta se je jeseni in pozimi urila s tanki, a ko je prišel čas za napotitev na fronto v južno Ukrajino, je brigada dobila 21 vojaških tankov leopard 2A6 nemške izdelave. Slovenski tanki M-55S so tako pristali pri manj pomembni 67. mehanizirani brigadi.

Videoposnetek uničenja M-55S, ki je v sestavi 67. mehanizirane brigade branil obrambno črto na vzhodu Ukrajine:

Ko so 47. brigada in druge ukrajinske protiofenzivne enote naskakovale rusko obrambno črto na jugu Ukrajine, je 67. brigada držala položaje na vzhodu Ukrajine in pri tem izgubila en M-55S, očitno zaradi topniškega napada.

Slovenski tanki v peti tankovski brigadi skupaj z leopardi

Zdaj je 27 preživelih M-55S očitno spet prerazporejenih. Po objavljenih fotografijah so jih očitno dodelili peti tankovski brigadi, ki se usposablja v Krivem Rogu. Ta brigada je še ena redkih nedotaknjenih brigad, ki jih ima ukrajinska vojska še v rezervi.

Razlog za premestitev slovenskih tankov v peto brigado je verjetno v tem, da naj bi imela brigada v svoji sestavi tudi 200 tankov leopard 1A5, ki so prav tako kot M-55S oboroženi s topom L7, še piše Forbes.

Tank Leopard 2
Novice V Ukrajini prvič spopad nemških leopardov z ruskimi tanki? #video
uničeni tanki, leopard, Ukrajina
Novice Ukrajinci rešujejo uničene leoparde #video
Thomas Müller
Novice Mož, ki svari Zahod, naj ne podcenjuje Rusije
Tank panther
Novice To je novi nemški supertank, ki ga bodo morda izdelovali tudi Ukrajinci
Ukrajinski vojaki
Novice Je to načrt protiofenzive, s katero bodo Ukrajinci pregnali Ruse?
Ne spreglejte