Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 7. 2022,
7.30

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Petek, 22. 7. 2022, 7.30

1 leto, 9 mesecev

Zelenski: Zato zdaj ni čas za mir, temveč za napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

131

zelenski | "Premirje z Rusijo bi sovražniku dalo le čas, da se pripravi na nove ofenzive," je za Wall Street Journal dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.  | Foto Reuters

"Premirje z Rusijo bi sovražniku dalo le čas, da se pripravi na nove ofenzive," je za Wall Street Journal dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Foto: Reuters

149. dan vojne v Ukrajini. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pred obiskom več afriških držav danes obtožbe, da Rusija izvaža lakoto, označil za neutemeljene ter napovedal nemotene dobave hrane in gnojil v Afriko. Rusija je medtem na razširjen seznam "sovražnih držav" uvrstila novih pet držav. Med njimi je poleg Hrvaške, Grčije, Danske in Slovaške tudi Slovenija. Poljaki pa so sporočili, da bodo v letu dni svojo vojsko okrepili s 180 tanki in 48 vojaškimi lovci.

Dnevni pregled dogodkov

21.27 Zelenski: Zdaj ni čas za mir, temveč za napad
16.31 Britanci in Rusi iz oči v oči: ruski podmornici ujeli …
16.01 Rusija: Slovenija je neprijateljska država. Kaj to pravzaprav pomeni?
14.11 Poljaki se strahovito oborožujejo: 180 novih tankov, 48 novih vojaških lovcev …
11.33 Lavrov obtožbe o ruskem izvažanju lakote zavrnil kot neutemeljene
11.19 Zelenski: Rusom lahko zadamo velike izgube
10.02 Rusija Slovenijo uvrstila na seznam sovražnih držav
7.21 Ukrajina napadla jedrsko elektrarno? To trdijo Rusi.

21.27 Zelenski: Zdaj ni čas za mir, temveč za napad

"Premirje z Rusijo bi sovražniku dalo le čas, da se pripravi na nove ofenzive," je za Wall Street Journal dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Sam meni, da bi Rusija začasno premirje kmalu sama končala in v dveh ali treh letih zavzela nove dele Ukrajine. "Ukrajinci menijo, da moramo osvoboditi vsa okupirana področja. Dokler se to ne bo zgodilo, se ne želimo pogovarjati o miru," je še poudaril Zelenski, ki je tudi izpostavil, da je orožje Zahoda v zadnjem mesecu radikalno spremenilo sposobnost ukrajinske vojske v boju z okupatorjem. "Zato zdaj ni čas za mir, temveč za napad," je še dejal Zelenski.

16.31 Britanci in Rusi iz oči v oči: ruski podmornici ujeli …

Britanska vojna mornarica je sledila dvema ruskima podmornicama, ki so ju zaznali ob obali Norveške, poroča The Daily Mail. Za Rusi se je pognal uničevalec podmornic HMS Portland, ki je, kot kažejo uradne fotografije britanskega obrambnega ministrstva, tudi našel obe plovili. Podmornici sta namreč na neznani lokaciji v Severnem morju posamično iz morskih globin prišli na površje, kjer so Ruse pričakali Britanci. Ti so obema podmornicama pustili, da sta se spet potopili pod gladino ter nadaljevali z nadzorom ruskih vojaških sil na mejah članic Nata.

Britanski uničevalec podmornic HMS Portland in ruska podmornica | Foto: Britansko obrambno ministrstvo Britanski uničevalec podmornic HMS Portland in ruska podmornica Foto: Britansko obrambno ministrstvo

Britanski uničevalec podmornic HMS Portland | Foto: Britansko obrambno ministrstvo Britanski uničevalec podmornic HMS Portland Foto: Britansko obrambno ministrstvo

16.01 Rusija: Slovenija je neprijateljska država. Kaj to pravzaprav pomeni?

Danes smo že poročali, da je Rusija Slovenijo dodala na seznam držav, ki izvajajo neprijateljska dejanja do ruskih diplomatskih in konzularnih predstavništev v tujini. Zdaj pa je Moskva še uradno sporočila, kaj točno to pomeni.

"Vlada je posodobila seznam tujih držav, ki izvajajo neprijateljska dejanja do ruskih diplomatskih in konzularnih misij v tujini," piše v izjavi, ki so jo objavili v Moskvi.

Države, ki so bile na novo uvrščene na seznam neprijateljskih držav, bodo morale znižati raven stikov z Moskvo, je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Uvrstitev na seznam neprijaznih držav seveda pomeni znižanje ravni stikov. To je stvar vlade; vlada je tista, ki sprejme takšno odločitev. In je preprosto povezana z neprijaznimi dejanji teh držav," je odločitev Moskve pojasnil Peskov, pri čemer ni izključil možnosti, da bi se države na seznamu lahko soočile tudi z drugimi posledicami.

14.11 Poljaki se strahovito oborožujejo: 180 novih tankov, 48 novih vojaških lovcev …

Poljska je že pred časom napovedala, da bo podvojila število vojakov, povečala pa bo tudi porabo za vojsko na vsaj tri odstotke BDP letno. Danes pa so Poljaki sporočili, da bodo od Južne Koreje kupili 180 tankov K2 Black Panther, 48 vojaških lovcev FA-50 ter neznano število havbic. "Letos bomo prejeli prvo pošiljko tankov, prva vojaška letala pa bodo na voljo naši vojski v začetku prihodnjega leta," je po poročanju Index.hr dejal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak.

11.33 Lavrov obtožbe o ruskem izvažanju lakote zavrnil kot neutemeljene

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pred obiskom več afriških držav danes obtožbe, da Rusija izvaža lakoto, označil za neutemeljene ter napovedal nemotene dobave hrane in gnojil v Afriko. Za zvišanje cen energije in hrane ni kriva Rusija, je zatrdil.

Lavrov je v prispevku za več afriških časopisov, ki ga je danes objavilo rusko zunanjo ministrstvo, poudaril, da so se težave začele že med pandemijo, saj si je po njegovih besedah Zahod prisvojil svetovne blagovne in prehranske verige ter tako "poslabšal položaj držav v razvoju, odvisnih od uvoza hrane", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zahodne sankcije proti Rusiji, uvedene v zadnjih mesecih, pa so negativne trende še poslabšale, je zapisal vodja ruske diplomacije in obljubil, da bo Rusija spoštovala mednarodne pogodbe in Afriki dobavljala hrano in energente.

Lavrov bo od 24. do 28. julija obiskal Egipt, Etiopijo, Ugando in Demokratično republiko Kongo, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Rusija Zahod obtožuje, da so sankcije vodile v skokovito rast cen hrane, energentov in gnojil, kar je prizadelo predvsem najmanj razvite države. Zahodne države pa trdijo, da je Rusija, ki je 24. februarja sprožila invazijo na Ukrajino, glavni krivec za vse višje cene hrane in energentov.

11.19 Zelenski: Rusom lahko zadamo velike izgube

Ukrajina ima potencial, da Rusiji zada velike izgube in pridobi na bojišču, je dejal Zelenski. V govoru pozno sinoči, po srečanju z višjimi vojaškimi poveljniki, je dejal, da so razpravljali o dobavi sodobnega orožja.

"Pogovarjali smo se o trenutnih razmerah na fronti. Opredelili smo naloge na nekaterih taktičnih področjih za krepitev položajev. Prav tako smo temeljito pojasnili vprašanje dobave vojakov s sodobnim orožjem. Intenzivnost napadov na sovražnika se še naprej povečuje. Udeleženci sestanka so se strinjali, da imamo na fronti precejšnje možnosti za napredovanje in da lahko okupatorju zadamo nove znatne izgube," je dejal.

Kijev upa, da bo zahodno orožje, zlasti rakete večjega dosega, kot so himarji, omogočilo izstrelitev protinapadov in ponovno zavzetje ozemlja. "Vsak od teh ruskih napadov je argument, da Ukrajina dobi več himarjev in drugega sodobnega in učinkovitega orožja. Vsak od teh napadov samo krepi našo željo po porazu napadalcev in to se bo zagotovo zgodilo," je še dejal.

10.02 Rusija Slovenijo uvrstila na seznam sovražnih držav

Rusija je razširila seznam "sovražnih držav", od zdaj naprej so na "črni seznam" poleg dveh balkanskih, Grčije in Hrvaške, uvrstili tudi Slovenijo.

Posodobljeni seznam tako imenovanih sovražnih držav zdaj vključuje Hrvaško, Slovenijo, Grčijo, Dansko in Slovaško. Pet držav se je na črni seznam uvrstilo zaradi "sovražnih dejanj proti Rusiji v veliko njenih diplomatskih in konzularnih predstavništvih".

Države, ki so dodane na seznam, bodo imele omejen najem sodelavcev v predstavništvih, konzulatih in državnih predstavništvih na ozemlju Rusije, poroča Blic.rs.

Seznam, ki ga je ustanovila ruska vlada, pa ni končen in ga je mogoče razširiti glede na nadaljnje sovražne dejavnosti držav, usmerjene proti ruskim predstavništvom v tujini, so navedli v vladni izjavi, objavljeni na kanalu Telegram.

Rusija obžaluje, da je Slovenija zavzela sovražno stališče do Moskve

Ruski predsednik Vladimir Putin je izvršni ukaz o ukrepih proti državam, ki so na seznamu, sprejel 23. aprila. Seznam določa, s koliko posamezniki v Rusiji lahko države, ki so na njem, sklenejo pogodbe o zaposlitvi na diplomatskih in konzularnih predstavništvih.

Kot piše Tass, ima Grčija omejitev na 34 ljudi, Danska na 20, Slovaška na 16, medtem ko Slovenija in Hrvaška ne moreta več zaposlovati ljudi.

Omejitve za ZDA in Češko so bile uvedene že maja, ko je Rusija od Slovenije že zahtevala zmanjšanje števila diplomatskega osebja za štiri osebe. Ob 30. obletnici navezave diplomatskih odnosov med Slovenijo in Rusijo pa je rusko ministrstvo za zunanje zadeve izrazilo obžalovanje, da so se slovenske oblasti v zadnjih mesecih odločile zavzeti sovražno stališče do Moskve.

7.21 Ukrajina napadla jedrsko elektrarno? To trdijo Rusi.

Glavna govornica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je včeraj brez dokazov trdila, da so Ukrajinci pred tremi dnevi z brezpilotnim letalom napadli jedrsko elektrarno v Zaporožju, največjo jedrsko elektrarno v Evropi, ki so jo ob začetku vojne zasedle ruske sile. "Le zaradi gole sreče ni bilo večje industrijske katastrofe," je dejala Zaharova. "Odgovorne je treba identificirati in kaznovati," je dodala. Njene trditve niso bile neodvisno preverjene.

Vladimir Putin
Novice Putin po pogovorih z Erdoganom: Dosežen napredek glede izvoza ukrajinskega žita
Ruska vojska
Novice Lavrov: Rusija ima nove vojaške cilje
Ramzan Kadirov
Novice Zlovešče besede čečenskega vojnega zločinca: Naslednja je na vrsti Poljska
leyen
Novice Von der Leyen: Rusija bo EU verjetno povsem prekinila dobavo plina
ruska vojska rusija vojak vojska ukrajina
Novice To je Putinov "kanonfuter": "Afganistanci so rabili deset let, da so pobili toliko Rusov"
Ne spreglejte