Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2019,
16.46

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Velika Britanija brexit Donald Tusk Theresa May

Sreda, 6. 2. 2019, 16.46

5 let, 2 meseca

Tuskove besede o peklu na Otoku naletele na oster odziv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Donald Tusk | Foto Reuters

Foto: Reuters

Današnje besede predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, da pobudnike brexita v peklu čaka poseben prostor, so v Londonu naletele na oster odziv. Predstavnica britanske vlade Andrea Leadsom je zahtevala opravičilo, oster pa je bil tudi glavni zagovornik britanskega izstopa iz EU Nigel Farage.

Leadsomova, ki kot članica vlade skrbi za odnose s poslansko zbornico, je zahtevala opravičilo za "sramotne in zlobne" komentarje. "Prepričana sem, da bo po razmisleku želel, da tega ne bi storil," je povedala za britanski BBC. Predstavnica britanske vlade Andrea Leadsom je sicer tudi sama goreča zagovornica brexita.

"Po brexitu bomo osvobojeni neizvoljenih, arogantnih bahačev, kot ste vi, in vodili svojo državo. To mi zveni bolj kot nebesa," pa je na Twitterju zapisal glavni zagovornik britanskega izstopa iz EU Nigel Farage.

Kritična je bila tudi evroskeptična poslanka britanskih konservativcev Andrea Jenkyns, ki je dejala, da imajo načrt. "Nismo omejeni v naši majhni EU mentaliteti. Naj pride globalna Britanija, imeli bomo globalno prosto trgovino. Medtem pa boste vi še naprej spremljali skupen, neprestan padec neprilagodljivega trgovinskega bloka EU," je poudarila na Twitterju.

Brexit
Novice Britanski ministri razpravljali o preložitvi brexita

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je London razburil z izjavo po današnjem srečanju z irskim premierjem Leom Varadkarjem v Bruslju, ko je dejal, da je za pobudnike brexita v peklu pripravljen poseben prostor. "Razmišljam, kako je videti poseben prostor v peklu za pobudnike brexita, ki niso imeli niti osnutka načrta, kako ga varno izpeljati," je dejal Tusk, kot so sporočili iz Evropskega sveta.

Ob tem je izpostavil, da je trenutno najpomembnejša naloga preprečiti izstop Velike Britanije iz Evropske unije brez dogovora. Ponovil je, da je stališče EU27, ki je izraženo v izstopnem sporazumu in politični izjavi o prihodnjih odnosih, jasno. Znova je tudi poudaril, da so evropski voditelji na decembrskem vrhu jasno odločili, da se o izstopnem sporazumu ni več možno pogajati.

To sta v skupni izjavi po srečanju poudarila tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in Varadkar, ki sta izpostavila, da je sporazum najboljši in edini možen dogovor.

Theresa May
Novice Mayeva napovedala sveže ideje glede brexita

Pred četrtkovim srečanjem z britansko premierko Thereso May je sicer izrazil upanje, da bo predstavila "realističen načrt" za izhod iz slepe ulice, v kateri se je znašel urejen izstop Združenega kraljestva iz EU po zadnjih glasovanjih v spodnjem domu britanskega parlamenta, je še povedal predsednik Evropskega sveta.

Ne spreglejte