SiolNET. Novice Svet
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mayeva napovedala sveže ideje glede brexita

0,52

termometer

Theresa May |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je danes napovedala, da bo ob novem srečanju z voditelji Evropske unije "oborožena s svežim mandatom in novimi idejami" za dogovor o brexitu. Ob tem je zatrdila, da se bo v prizadevanjih za izključitev irskega varovala iz dogovora "borila za Veliko Britanijo in Severno Irsko".

"Če stopimo skupaj in govorimo z enim glasom, verjamem, da lahko najdemo pravo pot naprej," je premierka Theresa May zapisala v prispevku za časnik Sunday Telegraph.

Zapisala je tudi, da je prepričana, "da zdaj obstaja pot, ki bo zagotovila večino v spodnjem domu parlamenta za izstop Velike Britanije iz EU z dogovorom".

Theresa May Novice Velika Britanija bo morda morala preložiti brexit

"Ko se bom vrnila v Bruselj, se bom borila za Veliko Britanijo in Severno Irsko, oborožena bom s svežim mandatom, novimi idejami in obnovljeno odločnostjo za sprejetje pragmatične rešitve," je še zapisala premierka.

Zavrnila obtožbe, da novi pogovori ogrožajo mirovni proces

Poudarila je še, da tudi vodja opozicije Jeremy Corbyn "meni, da je nejasna narava irskega varovala težava". Ob tem je dejala, da je EU že sprejela načelo "alternativnih dogovorov", ki bo po potrebi nadomestilo irsko varovalo.

Zavrnila je tudi obtožbe, da novi pogovori glede vprašanja irske meje ogrožajo mirovni proces na irskem otoku.

Zagotovila je, da je odločena dokončati pogovore o brexitu pravočasno, in sicer do 29. marca 2019, ko se bo v skladu s pogodbo EU končalo dveletno obdobje za izstop države iz EU.

Severna Irska Novice Lahko zaradi brexita na evropskih tleh spet izbruhne oborožen konflikt?

Britanski parlament je v torek zavrnil brexit brez dogovora in pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo, da bi se izognili trdi meji na irskem otoku. Britanska premierka je nato prvič javno pozvala k odprtju ločitvenega sporazuma.

EU je sicer zavrnila možnost novih pogajanj. Vztraja namreč, da obstoječi dogovor ostaja najboljši in edini način za zagotovljen urejen izstop Velike Britanije iz EU.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin