Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
12.07

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

6

Natisni članek

Velika Britanija brexit Theresa May Evropska unija

Četrtek, 31. 1. 2019, 12.07

5 let, 2 meseca

Velika Britanija bo morda morala preložiti brexit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

6

Theresa May | Preložitev brexita bo morda potrebna zato, da britanska vlada lahko pravočasno sprejme vse potrebne zakone za izstop iz EU. Na fotografiji britanska premierka Theresa May. | Foto Reuters

Preložitev brexita bo morda potrebna zato, da britanska vlada lahko pravočasno sprejme vse potrebne zakone za izstop iz EU. Na fotografiji britanska premierka Theresa May.

Foto: Reuters

Velika Britanija bo morda morala preložiti brexit, da bo lahko sprejela vse potrebne zakone za izstop iz Evropske unije, je danes izjavil britanski zunanji minister Jeremy Hunt. Do izstopa Združenega kraljestva iz EU, ki je predviden 29. marca, sta manj kot dva meseca, britanska vlada pa še vedno poskuša prepričati poslance, da podprejo ločitveni sporazum, ki ga je izpogajala z EU.

Če bo britanski parlament sprejel dogovor z EU, bo morala zakonodaja v zvezi z njegovo uveljavitvijo skozi oba domova, poslansko in lordsko zbornico.

Theresa May
Novice Brexit: britanski parlament bi se ponovno pogajal, EU proti

London si želi novih rešitev, Bruselj vztraja pri sporazumu

Britanska premierka Theresa May je v torek prvič javno pozvala k odprtju ločitvenega sporazuma, potem ko je britanski parlament sprejel dopolnili, s katerima je zavrnil brexit brez dogovora, in pozval k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo. A EU vztraja, da je ločitveni sporazum, ki vključuje irsko varovalo, najboljši in edini možen sporazum ter da novih pogajanj ne bo.

"Če bo dogovor potrjen le nekaj dni pred 29. marcem, bi lahko za sprejetje najnujnejše zakonodaje potrebovali nekaj dodatnega časa," je danes izjavil britanski zunanji minister Jeremy Hunt. "A če nam bo napredek uspelo doseči prej, to morda ne bo potrebno. Trenutno ne vemo, kaj se bo zgodilo," je dodal minister.

Sebastian Kurz
Novice Brexit: Kurz zavrnil možnost vnovičnih pogajanj

Za preložitev brexita bi bila potrebna dopolnitev pogodbe EU

Britanska vlada namerava podaljšati delovni čas poslancev in odpovedati februarske parlamentarne počitnice, da bi pridobila več časa za razpravo o zakonodaji, povezani z brexitom. Na Otoku morajo namreč sprejeti še osem zakonov, povezanih z izstopom, in sicer ne le glede ločitvenega sporazuma, temveč tudi zakone s področja trgovine, kmetijstva in priseljevanja.

Predsednica spodnjega doma britanskega parlamenta Andrea Leadsom je pred tem namignila, da bi "Velika Britanija lahko dobila nekaj dodatnih tednov", če bi jih potrebovala. Za preložitev brexita bi bila nujna dopolnitev 50. člena pogodbe EU, s čimer bi se morale strinjati vse strani.

Severna Irska
Novice Lahko zaradi brexita na evropskih tleh spet izbruhne oborožen konflikt?
Ne spreglejte