SiolNET. Novice Svet
1,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brexit: britanski parlament bi se ponovno pogajal, EU proti

1,18

termometer

Theresa May | Theresa May je imela znova težko sejo v britanskem parlamentu. | Foto: Reuters
Theresa May je imela znova težko sejo v britanskem parlamentu. Foto: Reuters

Britanski parlament je podprl nezavezujoči amandma, s katerim zahteva zamenjavo irskega varovala z "alternativnimi predlogi". Britansko premierko Thereso May poziva k vnovičnim pogajanjem v Bruslju in izločitev spornega varovala iz dogovora o brexitu. EU možnost novih pogajanj še vedno zavrača, so takoj po glasovanju poudarili v Bruslju.

Britanski parlament, ki je točno dva meseca pred načrtovanim izstopom Združenega kraljestva iz EU razpravljal o prihodnjih potezah britanske vlade glede brexita, je s tesno večino (318 proti 310) zavrnil tudi brexit brez dogovora.

Poslanci spodnjega doma britanskega parlamenta so namreč sprejeli nezavezujoči amandma, s katerim so vlado pozvali, naj EU zaprosi za odlog izstopa iz EU, če do konca februarja parlament ne sprejme dogovora o brexitu.

Radi bi se izognili trdi meji z Irsko

Mayeva je parlament, ki je pred štirinajstimi dnevi zavrnil sporazum o brexitu, že v razpravi pozvala, naj v Bruselj pošlje jasno sporočilo, da bo podprl ločitveni dogovor z EU, če bo irsko varovalo spremenjeno z alternativno rešitvijo, s katero bi se izognili trdi meji na irskem otoku. Poslance je tako pozvala k podpori dopolnila konservativnega poslanca Grahama Bradyja, ki ga je poslanska zbornica nato podprla s 317 glasovi proti 301.

Kot je po glasovanju v parlamentu dejala Mayeva, je parlament danes dal jasno sporočilo, da Združeno kraljestvo EU ne bi smelo zapustiti brez dogovora, vendar pa zgolj nasprotovanje temu izstopa brez dogovora še ne more preprečiti.

Vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna kot tudi poslance, ki so predlagali današnje amandmaje, je tudi povabila na pogovore o korakih za naprej. Corbyn se je že odzval in dejal, da je pripravljen na srečanje z ministrsko predsednico.

glasovanje brexit | Foto: Reuters Foto: Reuters

 

Severna Irska Novice Lahko zaradi brexita na evropskih tleh spet izbruhne oborožen konflikt?

Britanski parlament je po razpravi, v kateri je premierka Theresa May poudarila, da želi vnovično odprtje pogajanj z EU o brexitu ter pravno zavezujoče spremembe irskega varovala, glasoval še o petih dopolnilih, vendar je vse ostale zavrnil.

 "O ločitvenem sporazumu se ni mogoče znova pogajati"

EU še vedno zavrača nova pogajanja o ločitvenem sporazumu, potem ko je britanski parlament zavrnil brexit brez dogovora in pozval k zamenjavi spornega irskega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku z alternativno ureditvijo, so takoj po glasovanju v Londonu sporočili v tiskovni službi predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

"Pozdravljamo in delimo ambicijo britanskega parlamenta za izognitev scenariju brez dogovora," se začne stališče, ki so ga po navedbah Tuskove tiskovne službe uskladile prestolnice 27 članic EU. Sedemindvajseterica ob tem znova poziva britansko vlado, naj čim prej pojasni svoje namere in naslednje korake.

"Ločitveni sporazum je in ostaja najboljši in edini način za zagotovitev urejenega izstopa Združenega kraljestva iz EU. Irsko varovalo je del ločitvenega sporazuma in o ločitvenem sporazumu se ni mogoče znova pogajati," se glasi stališče 27 članic EU.

Ob tem v uniji ponavljajo, da so pripravljeni premisliti o svoji ponudbi ter prilagoditi vsebino in raven ambicije politične izjave ob spoštovanju veljavnih načel, če bi Britanija spremenila namere glede prihodnjega partnerstva.

brexit Novice Ne brexit, Slovenijo lahko veliko bolj skrbi Kitajska

V primeru obrazložene zahteve britanske strani po podaljšanju roka za brexit bi bila sedemindvajseterica pripravljena premisliti tudi o tem in odločiti s soglasjem, pri čemer bi upoštevala razloge in trajanje možnega podaljšanja ter potrebo po zagotovitvi ustreznega delovanja institucij EU.

EU se bo še naprej pripravljala na vse izide, tudi na scenarij brez dogovora. Nadaljevala bo tudi proces ratifikacije ločitvenega sporazuma.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin