SiolNET. Novice Svet
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanski ministri razpravljali o preložitvi brexita

0,14

termometer

Brexit
EU vztrajno zavrača nova pogajanja o ločitvenem sporazumu, je pa izrazila pripravljenost na prilagoditev politične izjave o prihodnjih odnosih in premislek o podaljšanju roka za brexit. Da bi Velika Britanija lahko preložila brexit, mora v to privoliti vseh preostalih 27 članic EU. Foto: Reuters

Britanski ministri so tajno razpravljali o preložitvi izstopa Velike Britanije iz Evropske unije za osem tednov, je v torek poročal britanski časnik Telegraph na spletni strani. Preložiti naj bi ga želeli v primeru, če bi ločitveni sporazum z EU potrdil parlament v Londonu, da bi imeli dovolj časa za sprejem ustrezne zakonodaje.

Izstop Velike Britanije iz povezave je zdaj predviden 29. marca, če bi ga preložili, pa bi se brexit zgodil 24. maja.

Mayeva je doslej vztrajala, da bo država izstopila iz povezave takrat, kot je bilo načrtovano, a sta britanski finančni minister Philip Hammond in minister za trgovino Liam Fox minuli teden dala vedeti, da bi izstop lahko preložili.

Hammond je minuli teden za televizijo ITV izrazil prepričanje, da bi se v primeru potrditve sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu in če bi potrebovali nekaj več časa za sprejem zakonodaje "vsi na obeh straneh razumno odzvali".

Fox, ki je v preteklosti nasprotoval odložitvi brexita, pa je minuli teden priznal, da bi "kratka preložitev" za pripravo potrebne zakonodaje bila sprejemljiva za večino poslancev.

Theresa May in Jean-Claude Juncker Novice Brexit: Mayeva k Junckerju, EU še vedno zavrača nova poganjanja

O sporazumu bodo poslanci znova glasovali 13. februarja

Mayeva, ki ji je parlament naložil, da skuša z Brusljem doseči spremembe glede irskega varovala, bo pred poslance znova stopila 13. februarja, ko naj bi drugič glasovali o sporazumu. V prvem glasovanju 15. januarja so dogovor zavrnili, nato pa so minuli teden izglasovali dve dopolnili, s katerima so zavrnili brexit brez dogovora in pozvali k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

EU vztrajno zavrača nova pogajanja o ločitvenem sporazumu, je pa izrazila pripravljenost na prilagoditev politične izjave o prihodnjih odnosih in premislek o podaljšanju roka za brexit. Da bi Velika Britanija lahko preložila brexit, mora v to privoliti vseh preostalih 27 članic EU.

Mayeva se bo v okviru prizadevanj, da bi zadovoljila poslance, v četrtek v Bruslju sestala s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Danes naj bi imela v Londonu pogovore z voditelji političnih strank.

Nissan X-trail 2.0 dCi tekna Avtomoto Brexit in Nissan: Odpoved izdelave vozila v Angliji

 

Glavna prioriteta vprašanje meje in ohranitev miru v skladu z mirovnim sporazumom

"Upam, da bomo jutri od britanske premierke slišali realistične predloge, kako se rešiti iz slepe ulice, v kateri se je znašel urejen izstop Združenega kraljestva iz EU po zadnjih glasovanjih v spodnjem domu britanskega parlamenta," je še povedal predsednik Evropskega sveta.

Glavna prioriteta za nas ostaja vprašanje meje na irskem otoku in ohranitev miru v skladu z velikonočnim mirovnim sporazumom. "EU je predvsem mirovni projekt, ne bomo se igrali z mirom," je dejal in poudaril, da zato EU vztraja pri varovalu za preprečitev trde meje med Severno Irsko in Irsko. "Dajte nam verjetno zagotovilo za mir na Severnem Irskem in Združeno kraljestvo bo lahko EU zapustilo kot zaupanja vreden prijatelj," je še izpostavil.

Theresa May Novice Velika Britanija bo morda morala preložiti brexit

Varadkar in Tusk o ukrepih v primeru brexita brez dogovora

"Občutek za odgovornost nam sicer pravi, da se moramo pripraviti tudi na morebiten fiasko. Z irskim premierjem sva govorila tudi o potrebnih ukrepih v primeru brexita brez dogovora," je povedal Tusk.

Varadkar, čigar vlada poudarja pomen odprte meje ne irskem otoku, se je predsedniku Evropskega sveta zahvalil. "Medtem ko pričakujemo, da varovalo ne bo nikoli uporabljeno, smo se danes znova strinjali, da potrebujemo pravno zagotovilo, da ne bo znova trde meje," je poudaril irski premier, ki se bo danes sestal še s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Sebastian Kurz Novice Brexit: Kurz zavrnil možnost vnovičnih pogajanj Severna Irska Novice Lahko zaradi brexita na evropskih tleh spet izbruhne oborožen konflikt? Theresa May Novice Brexit: britanski parlament bi se ponovno pogajal, EU proti Tony Blair Novice Blair: Drugi referendum o brexitu bi ponudil prepričljiv odgovor Brexit Novice Britanski poslanci skušajo prevzeti nadzor nad brexitom Theresa May Novice Mayeva vztraja, da je brexit z dogovorom najboljša možnost

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin