SiolNET. Novice Svet
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Blair: Drugi referendum o brexitu bi ponudil prepričljiv odgovor

0,28

termometer

Tony Blair |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Brexit brez dogovora bi bil katastrofa za vse, v trenutni situaciji, ko je proces izstopanja Velike Britanije iz EU postal popolna zmešnjava, pa bi bilo najbolj razumno, da bi o tem na referendumu ponovno odločalo ljudstvo, ocenjuje nekdanji britanski premier Tony Blair.

Ponovno odločanje Britancev na referendumu bi namreč v tej zmešnjavi ponudilo prepričljiv odgovor, je v Davosu, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma, v pogovoru za nemški spletni portal Deutsche Welle dejal Tony Blair.

Theresa May Novice Mayeva vztraja, da je brexit z dogovorom najboljša možnost

Pri tem je zavrnil kritike, da bi drugi referendum škodil demokraciji: "Vračamo se nazaj k ljudem, nikogar drugega ne sprašujemo, sprašujemo njih. Imeli smo 30 mesecev pogajanj, zdaj je poznavanje tega, kaj brexit dejansko pomeni, veliko večje. Veliko večje je razumevanje vseh vprašanj v zvezi s tem," je dejal.

Kritičen do obeh možnosti brexita

Blair je bil kritičen do obeh možnosti brexita - izstopa brez dogovora in do ločitvenega dogovora. Če bo Združeno kraljestvo ostalo v carinski uniji EU, bo moralo spoštovati pravila EU, ne bo pa imel London nobene besede pri odločanju o teh pravilih. Status tretje države v trgovinskih odnosih pa bo škodovalo poslovanju britanskih podjetij, ki so več kot štiri desetletja poslovala, ustvarjala odnose, trgovala in vlagala na podlagi skupnih evropskih pravil. "Tu je brexit, ki je nesmiseln, in brexit, ki je boleč. Nobena od teh izbir ni dobra," je dejal.

Theresa May Novice Britanski parlament predvidoma 29. januarja o načrtu B za brexit

Težava z dogovorom, ki ga je z Brusljem sklenila premierka Theresa May in ki ga je prejšnji teden britanski parlament zavrnil, je po Blairovih besedah v tem, da je "popolnoma dvoumen". "Mislim, da ni niti za Evropo niti za Veliko Britanijo pametno, da odidemo, ne da bi vedeli, kakšna bo prihodnost," je ocenil Blair.

brexit Novice Ne brexit, Slovenijo lahko veliko bolj skrbi Kitajska

Osnovni problemi, ki so vodili k brexitu, so priseljevanje in strahovi pred gospodarsko izključenostjo kot posledico globalizacije, je še ocenil. Vendar pa brexit ni odgovor na kateregakoli od teh vprašanj. "To je dilema, v kateri je Velika Britanija, in najti moramo pot iz nje," je dejal nekdanji britanski premier.

Boris Johnson Siol Plus Kaj nas uči brexit? Ne verjemite populistom! #komentar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin