Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
12.24

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Natisni članek

Tony Blair brexit Velika Britanija Theresa May

Sreda, 23. 1. 2019, 12.24

5 let, 3 mesece

Blair: Drugi referendum o brexitu bi ponudil prepričljiv odgovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

1

Tony Blair | Foto Reuters

Foto: Reuters

Brexit brez dogovora bi bil katastrofa za vse, v trenutni situaciji, ko je proces izstopanja Velike Britanije iz EU postal popolna zmešnjava, pa bi bilo najbolj razumno, da bi o tem na referendumu ponovno odločalo ljudstvo, ocenjuje nekdanji britanski premier Tony Blair.

Ponovno odločanje Britancev na referendumu bi namreč v tej zmešnjavi ponudilo prepričljiv odgovor, je v Davosu, kjer se udeležuje Svetovnega gospodarskega foruma, v pogovoru za nemški spletni portal Deutsche Welle dejal Tony Blair.

Theresa May
Novice Mayeva vztraja, da je brexit z dogovorom najboljša možnost

Pri tem je zavrnil kritike, da bi drugi referendum škodil demokraciji: "Vračamo se nazaj k ljudem, nikogar drugega ne sprašujemo, sprašujemo njih. Imeli smo 30 mesecev pogajanj, zdaj je poznavanje tega, kaj brexit dejansko pomeni, veliko večje. Veliko večje je razumevanje vseh vprašanj v zvezi s tem," je dejal.

Kritičen do obeh možnosti brexita

Blair je bil kritičen do obeh možnosti brexita - izstopa brez dogovora in do ločitvenega dogovora. Če bo Združeno kraljestvo ostalo v carinski uniji EU, bo moralo spoštovati pravila EU, ne bo pa imel London nobene besede pri odločanju o teh pravilih. Status tretje države v trgovinskih odnosih pa bo škodovalo poslovanju britanskih podjetij, ki so več kot štiri desetletja poslovala, ustvarjala odnose, trgovala in vlagala na podlagi skupnih evropskih pravil. "Tu je brexit, ki je nesmiseln, in brexit, ki je boleč. Nobena od teh izbir ni dobra," je dejal.

Theresa May
Novice Britanski parlament predvidoma 29. januarja o načrtu B za brexit

Težava z dogovorom, ki ga je z Brusljem sklenila premierka Theresa May in ki ga je prejšnji teden britanski parlament zavrnil, je po Blairovih besedah v tem, da je "popolnoma dvoumen". "Mislim, da ni niti za Evropo niti za Veliko Britanijo pametno, da odidemo, ne da bi vedeli, kakšna bo prihodnost," je ocenil Blair.

brexit
Novice Ne brexit, Slovenijo lahko veliko bolj skrbi Kitajska

Osnovni problemi, ki so vodili k brexitu, so priseljevanje in strahovi pred gospodarsko izključenostjo kot posledico globalizacije, je še ocenil. Vendar pa brexit ni odgovor na kateregakoli od teh vprašanj. "To je dilema, v kateri je Velika Britanija, in najti moramo pot iz nje," je dejal nekdanji britanski premier.

Boris Johnson
Mnenja Kaj nas uči brexit? Ne verjemite populistom! #komentar
Ne spreglejte