Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 1. 2019,
10.16

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Natisni članek

Velika Britanija Theresa May brexit

Četrtek, 17. 1. 2019, 10.16

5 let, 3 mesece

Britanski parlament predvidoma 29. januarja o načrtu B za brexit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Theresa May | "Imamo odgovornost, da najdemo pot naprej, ki bo zagotovila podporo parlamenta," je dejala britanska premierka Theresa May. | Foto Reuters

"Imamo odgovornost, da najdemo pot naprej, ki bo zagotovila podporo parlamenta," je dejala britanska premierka Theresa May.

Foto: Reuters

Britanski poslanci bodo predvidoma 29. januarja odločali o načrtu B glede britanskega izstopa iz Evropske unije, je danes parlamentu sporočila vlada. Britanska premierka Theresa May mora sicer že v ponedeljek poslancem predstaviti načrt, kako naprej, potem ko so v parlamentu v torek zavrnili njen dogovor z EU o brexitu.

Britanska premierka Theresa May se je v sredo zvečer že sestala z voditelji opozicijskih strank o tem, kako razrešiti gordijski vozel po torkovi zavrnitvi. Med njimi ni bilo vodje laburistov Jeremyja Corbyna. Premierka se je sestala z voditelji Liberalnih demokratov, Škotske nacionalne stranke (SNP) ter velške Plaid Cymru. Izrazila je razočaranje, ker se vodja največje opozicijske stranke ni udeležil pogovorov.

Poslance pozvala, naj pozabijo na osebne interese

Po pogovorih je na Downing Streetu v sredo zvečer dejala, da za laburiste vrata ostajajo odprta. Poslance je pozvala, "naj dajo na stran osebne interese" in k skupnemu konstruktivnemu delu, da najdejo rešitev za brexit.

brexit
Novice Tesen rezultat, a Theresa May ostaja britanska premierka #video

Od danes naprej je napovedala svoja srečanja in srečanja drugih visokih predstavnikov vlade s poslanskimi skupinami, "ki predstavljajo najširši mogoči izbor pogledov v parlamentu". Ob opozicijskih naj bi srečanja potekala tudi s predstavniki njenih torijcev in severnoirske stranke DUP. Do ponedeljka mora namreč premierka poslancem predložiti nov načrt, kako naprej.

"Imamo odgovornost, da najdemo pot naprej"

Pred tem ji parlament v sredo ni izglasoval nezaupnice, ki jo je po zavrnitvi njenega dogovora z EU o brexitu zahteval Corbyn. Premierka je izid glasovanja v poslanski zbornici pozdravila in obljubila, da si bo še naprej prizadevala uresničiti rezultat referenduma, na katerem so volivci leta 2016 podprli izstop države iz povezave. "Imamo odgovornost, da najdemo pot naprej, ki bo zagotovila podporo parlamenta," je dejala.

Boris Johnson
Mnenja Kaj nas uči brexit? Ne verjemite populistom! #komentar

Nigel Dodds, vodja severnoirske unionistične stranke DUP v parlamentu, je Mayevo po glasovanju opozoril, da ji nezaupnica ni bila izglasovana zaradi podpore njegove stranke, ki ima deset poslancev. Proti nezaupnici je glasovalo 325 poslancev, za jih je bilo 306. Brez podpore DUP pa bi ji izglasovali nezaupnico z enim glasom večine.

Laburisti od Mayeve zahtevajo, da se odpove možnosti brexita brez dogovora

Corbyn vztraja, da se mora Mayeva najprej odpovedati možnosti brexita brez dogovora, šele nato se bodo pripravljeni z njo usesti za mizo glede brexita. Laburisti so jo tudi pozvali, naj podpre možnost podaljšanja pogajanj o brexitu z EU in priprave drugega referenduma o vprašanju izstopa države iz EU. Predstavnik Mayeve je že sporočil, da se premierka možnosti brexita brez dogovora ni pripravljena odpovedati.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn vztraja, da se mora premierka najprej odpovedati možnosti brexita brez dogovora, šele nato se bodo pripravljeni z njo usesti za mizo glede brexita. | Foto: Vodja laburistov Jeremy Corbyn vztraja, da se mora premierka najprej odpovedati možnosti brexita brez dogovora, šele nato se bodo pripravljeni z njo usesti za mizo glede brexita.

Corbyn je nato dejal, da bi laburisti lahko podprli drugi referendum o brexitu, če vlada ne bi sprejela njihovih predlogov za izstop države iz EU in če bi obstajala možnost brexita brez dogovora. Mayeva mu je odgovorila, da je zanjo nemogoče, da izključi možnost brexita brez dogovora, saj bi potem morala popolnoma ustaviti proces izhoda Velike Britanije iz povezave.

brexit
Novice Ne brexit, Slovenijo lahko veliko bolj skrbi Kitajska

Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier je v sredo opozoril, da se tveganje brexita brez dogovora še nikoli ni zdelo večje. Urejen brexit ostaja absolutna prioriteta EU, je izpostavil ter opozoril, da je na potezi britanska stran.

Francija sprožila načrt za brexit brez dogovora

Francoska vlada je danes sprožila načrt za soočanje s posledicami britanskega izstopa iz Evropske unije brez dogovora, je po današnjem srečanju z več ministri o brexitu povedal francoski premier Edouard Philippe. Po njegovih besedah je namreč brexit brez dogovora vse verjetnejši.

Načrt, ki so ga pripravljali od aprila lani, vsebuje zakonodajne in pravne ukrepe, s katerimi bodo pravice Francozov in francoskih podjetij učinkovito zaščitene, je poudaril. Načrt zagotavlja tudi 50 milijonov evrov investicij v francoska pristanišča in letališča, ki so po besedah francoskega premierja mesta, kjer bo potrebnih največ sprememb. V nekaterih pristaniščih bodo na primer zgradili parkirišča, v drugih pa postavili infrastrukturo za izvajanje nadzora na meji. V prihodnjih tednih nameravajo zaposliti 600 ljudi, med drugim carinike in veterinarskih inšpektorjev, je pojasnil.

Francoski senat bo sicer predvidoma še danes potrdil tudi poseben zakon, ki bo vladi omogočil sprejemanje odločitev z dekretom, če bo to v primeru brexita brez dogovora potrebno. Zakon je sicer v sredo zvečer že potrdil spodnji dom francoskega parlamenta.

Ne spreglejte