Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2019,
6.19

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

15

Natisni članek

Evropska unija Velika Britanija Theresa May brexit

Sreda, 16. 1. 2019, 6.19

5 let, 3 mesece

Tesen rezultat, a Theresa May ostaja britanska premierka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

15

Britanski parlament premierki Theresi May ni izglasoval nezaupnice, ki so jo po torkovem hudem porazu ločitvenega dogovora z EU zahtevali laburisti. Proti prvi tovrstni nezaupnici po skoraj 26 letih se je izreklo 325 poslancev, za je glasovalo 306 poslancev. Mayeva je izrazila zadovoljstvo in napovedala, da bo nadaljevala delo za izstop države iz EU.

"Nadaljevali bomo prizadevanja za izpolnitev obljube državljanom o izstopu iz Evropske unije," je premierka dejala takoj po razglasitvi izidov glasovanja. Kot je dodala, imajo to nalogo vsi člani parlamenta, zato je povabila vodje vseh parlamentarnih strank, da se že danes sestanejo na pogovorih o tem, kako naprej.

Mayeva je še obljubila, da bo v ponedeljek, kot napovedano, parlamentu predstavila nov načrt, kako naprej. Dve poti sta, da se izognemu brexitu brez dogovora, je poslancem ob začetku današnje razprave dejala Mayeva. "Prvi je, da potrdimo dogovor. Drugi, da ustavimo postopek po 50. členu, kar bi pomenilo, da ostanemo v EU in s tem ne spoštujemo referendumskega izida, in to je nekaj, česar ta vlada ne bo storila," je dejala.

Boris Johnson
Mnenja Kaj nas uči brexit? Ne verjemite populistom! #komentar

Nezaupnice ni bilo pričakovati

Pričakovati je bilo, da nezaupnica Mayevi danes kljub zgodovinski zavrnitvi ločitvenega dogovora - za zavrnitev je glasovalo 432 poslancev, proti sta bila le 202 - ne bo izglasovana. Kot poroča britanski BBC, tudi v vrstah britanskih laburistov niso verjeli, da bi nezaupnica Mayevi lahko uspela, saj so severnoirska DUP in konservativci že napovedali, da bodo premierko podprli.

brexit
Novice Brexit: Poslanci z veliko večino zavrnili dogovor z EU #video

Nedavna raziskava inštituta Sky Data je pokazala, da britanska vlada kljub težavam z brexitom uživa podporo tesne večine Britancev. Padcu vlade premierke Mayeve nasprotuje 53 odstotkov vprašanih, 38 odstotkov pa ga podpira. V raziskavi, ki so jo izvedli po torkovi prepričljivi zavrnitvi ločitvenega sporazuma z EU v britanskem parlamentu, je sodelovalo 1203 vprašanih.

brexit | Foto: Reuters Foto: Reuters

glasovanje brexit may
Novice Črni scenariji za Veliko Britanijo: tako bo po izstopu iz EU #video

Tusk Britance pozval, naj znova razmislijo o svoji strategiji

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je britanske voditelje pozval, naj znova razmislijo o svoji strategiji. Zavrnitev ločitvenega sporazuma EU in Združenega kraljestva v britanskem parlamentu povečuje tveganje neurejenega brexita, pa je opozoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

V Evropskem parlamentu se bodo na zavrnitev ločitvenega sporazuma odzvali danes dopoldne v razpravi na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

Evropski parlament, evroposlanci, evropski poslanci, glasovanje, Strasbourg
Novice Trije evropski poslanci iz Slovenije pozivajo: Ustavite brexit

Barnier: Urejen brexit ostaja absolutna prioriteta

Urejen brexit ostaja naša absolutna prioriteta, a tveganje brexita brez dogovora se še nikoli ni zdelo večje, je danes v Strasbourgu ocenil glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier. Ob tem je izpostavil, da je na potezi britanska stran, da je prezgodaj za oceno posledic glasovanja v Londonu in da ne želi ugibati o različnih scenarijih.

Merklova po zavrnitvi dogovora o brexitu: Še je čas za pogajanja

Nemška kanclerka Angela Merkel je po torkovi zavrnitvi dogovora o brexitu v britanskem parlamentu danes dejala, da "je še čas za pogajanja". "Ampak zdaj čakamo, kaj bo predlagala premierka," je dejala Merklova in izrazila veliko razočaranje zaradi odločitve britanskega parlamenta.

Šarec: V Londonu bi veljalo razmisliti o nadaljevanju brexita

Slovenija obžaluje, da britanski parlament v torek ni potrdil dogovora o brexitu. Premier Marjan Šarec je ob tem ocenil, da bi na britanski strani veljalo razmisliti, ali sploh nadaljevati z brexitom ali preprosto ugotoviti, da je slepa ulica in ostati v EU, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Ne spreglejte