Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 1. 2019,
6.28

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

13

Natisni članek

brexit Velika Britanija Evropska unija

Torek, 15. 1. 2019, 6.28

5 let, 3 mesece

Brexit: Poslanci z veliko večino zavrnili dogovor z EU #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

13

Vse verjetneje je, da bo Velika Britanija iz EU 29. marca izstopila brez dogovora z Brusljem. Poslanci so namreč z 432 glasovi zavrnili dogovor o brexitu. Za ločitveni sporazum z EU sta glasovala 202 poslanca. Laburisti so že napovedali, da bodo po hudem porazu vlade zahtevali glasovanje o nezaupnici premierki Theresi May. Blizu parlamenta so medtem potekali protesti za in proti dogovoru.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je v prvem odzivu po zavrnitvi dogovora britanske voditelje pozval, naj vnovič razmislijo o svoji strategiji. Tuska skrbi nevarnost brexita brez dogovora. "Če dogovor ni mogoč in nihče noče dogovora, kdo bo potem končno zbral pogum in povedal, katera je edina pozitivna rešitev?" je kot prvi iz vrst EU Tusk tvitnil v odziv na glasovanje v Londonu.

Bojazen, da po današnjem glasovanju obstaja večje tveganje za brexit brez dogovora, je izrazil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Ob tem je Združeno kraljestvo pozval, naj čim prej razjasni svoje namere, saj časa skoraj ni več.

Najhujši poraz vlade

Izid glasovanja je najhujši poraz vlade v sodobni zgodovini Združenega kraljestva, poroča BBC. Pred tem so poslanci zavrnili dopolnilo poslanca Johna Barona k dogovoru, s katerim bi Združenemu kraljestvu dali pravico, da odpravi irsko varovalo brez privolitve EU. Podprlo ga je le 24 poslancev, 600 jih je bilo proti.

glasovanje brexit may
Novice Črni scenariji za Veliko Britanijo: tako bo po izstopu iz EU #video

Laburisti so takoj po objavi izidov glasovanja zahtevali glasovanje o nezaupnici vladi. Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je poudaril, da je zavrnitev dogovora "katastrofalen poraz" za vlado, najhujši od 20. let prejšnjega stoletja.

Premierka Theresa May je pred tem dejala, da je treba ugotoviti, če vlada še uživa podporo. Razprava o nezaupnici naj bi potekala že v sredo. Trajala bo ves dan, sklenili jo bodo ob 19. uri, za zdaj pa ni znano, ali bo v sredo potekalo tudi glasovanje.

Mayeva je po še dejala, da je "slišala, kaj je nocoj povedal spodnji dom". Napovedala je, da bo do ponedeljka pojasnila, kako naj bi stvari potekale naprej. Ponovila je, da še vedno namerava izpeljati brexit, kot so želeli volivci na referendumu leta 2016.

Britanska premierka Theresa May je v nagovoru po glasovanju ponovila, da še vedno namerava izpeljati brexit, kot so želeli volivci na referendumu. | Foto: Reuters Britanska premierka Theresa May je v nagovoru po glasovanju ponovila, da še vedno namerava izpeljati brexit, kot so želeli volivci na referendumu. Foto: Reuters

Razprava o dogovoru z EU je po navedbah BBC trajala osem dni in se zavlekla v dve koledarski leti. Potekala je 55 ur in 43 minut, poslanci pa so imeli 425 govorov.

Mayeva je tik pred glasovanjem še zadnjič pozvala poslance, naj podprejo ločitveni sporazum z EU. "Glasujte tako, kot je najbolje za državo," je poudarila. Od 650 poslancev spodnjega doma parlamenta jih je glasovalo 639.

Juncker in Tusk predčasno nazaj v Bruselj

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se je popoldne predčasno vrnil iz Strasbourga v Bruselj. V evropsko prestolnico se je predčasno vrnil tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Kot je na družbenem omrežju Twitter sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas, se je Juncker v Bruselj vrnil, da se bo "ukvarjal z razmerami po glasovanju". "Pomembno je, da v prihodnjih urah dela v Bruslju in je na razpolago," je še tvitnil Schinas.

Tudi Tusk se je po navedbah njegovega tiskovnega predstavnika vrnil v Bruselj, in sicer iz poljskega Gdanska, kjer se je udeležil uradne žalne slovesnosti za ubitim županom.

 

Evropski parlament, evroposlanci, evropski poslanci, glasovanje, Strasbourg
Novice Trije evropski poslanci iz Slovenije pozivajo: Ustavite brexit

"Ta gnili dogovor mora biti poražen," je pred glasovanjem tvitnil vodja skupine okoli 80 evroskeptičnih konservativcev Jacob Rees-Mogg. Da dogovora "v enem najpomembnejših glasovanj v parlamentu v zadnjih desetletjih" ne bo podprla, je napovedala tudi ena vodilnih proevropsko usmerjenih torijcev Anna Soubry, ki se zavzema za izvedbo novega referenduma o brexitu. Mayeva bo skoraj zagotovo poražena, vprašanje je le, za koliko glasov, je zapisala poslanka v pismu volivcem.

Za britanske poslance je v dogovoru z EU najbolj sporno varovalo, s katerim bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

Theresa May
Novice Mayeva: Neuspeh brexita bi pomenil zlorabo zaupanja

EU je pred ključnim glasovanjem v pismu britanski premierki v ponedeljek potrdila zagotovila, da se bo prizadevala izogniti uporabi spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku. Mayeva je v ponedeljek poudarila, da imajo zagotovila EU pravno vrednost in da je zato še verjetneje, da varovalo ne bo nikoli uporabljeno. Poslance je tudi pozvala, naj "v dobro države" podprejo dogovor.

Dvojni protesti pred parlamentom

V okolici parlamenta v Londonu medtem danes potekajo mirni protesti za in proti dogovoru. "Brexit pomeni brexit" ter "Glasovali smo za izstop" na transparentih poudarjajo zagovorniki izstopa iz EU.

Protestniki v Londonu | Foto: Reuters Foto: Reuters Le nekaj metrov stran demonstrirajo zagovorniki obstanka Velike Britanije v EU, ki vzklikajo "Ne brexitu". Videti je tudi plakat, na katerem je upodobljena ladja Brexit na poti proti ledeni gori.

brexit
Novice Bo Britancem sledil še kdo? #video
Če spodnji dom parlamenta dogovora ne bo podprl, je vse verjetneje, da bo Velika Britanija iz EU 29. marca izstopila brez dogovora z Brusljem. Omenja se tudi možnost preložitve brexita, pri čemer se v Bruslju kot skrajni rok za podaljšanje omenja julij.

Volitve brexit | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Jean-Claude Juncker
Novice Juncker svari pred katastrofo, če ne bo dogovora o brexitu
Ne spreglejte