Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2019,
14.31

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Jean Claude Juncker brexit Velika Britanija

Petek, 11. 1. 2019, 14.31

5 let, 3 mesece

Juncker svari pred katastrofo, če ne bo dogovora o brexitu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Jean-Claude Juncker | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Bukarešti posvaril pred katastrofo, če ne bo potrditve sporazuma o brexitu, in poudaril, da je treba do načrtovanega torkovega glasovanja o ločitvenem sporazumu v britanskem parlamentu storiti vse za uspešen razplet.

Juncker je poudaril, da poskušajo v stalnem stiku z Londonom ugotoviti, kakšna pojasnila bi še lahko zagotovila EU, da bi prepričala britanske poslance, naj podprejo sporazum, za katerega v Bruslju trdijo, da je najboljši in tudi edini možni.

Konkretnejši ni želel biti. Navedb o bruseljskem pismu z zagotovili Londonu glede spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku, ki najbolj razburja Britance, ni želel komentirati. "Pustite mi, da delam," je Juncker danes v Bukarešti pozval novinarje, ki so ga spraševali o podrobnostih.

Viviane Reding, domena .eu (2006)
Novice Brexit bo, vsaj kar zadeva internetne domene, očitno zelo trd

Ločitvenemu sporazumu pred načrtovanim torkovim glasovanjem v britanskem parlamentu kaže slabo. Poleg opozicije mu nasprotujejo tudi ulstrski unionisti in številni konservativci.

Dveletno obdobje za izstop je možno tudi podaljšati

Brexit je predviden 29. marca, a dveletno obdobje za izstop države iz unije, predvideno po 50. členu pogodbe EU, je ob strinjanju vseh strani mogoče tudi podaljšati.

Brexit
Novice London in Bruselj razpravljata o preložitvi brexita

Možnost podaljšanja se zdi vse verjetnejša. V Bruslju se kot skrajni rok za podaljšanje omenja julij. Ta rok naj bi bile določile pravne službe institucij EU, povezan pa je z majskimi evropskimi volitvami in novim evropskim institucionalnim ciklom.

Julija se namreč konstituira nov Evropski parlament. Nato evropski poslanci v juliju volijo novega predsednika Evropske komisije, ki se nato loti sestavljanja svoje ekipe.

V Bukarešti je bilo danes slišati neuradne ocene, da se lahko glede brexita "zgodi kar koli". Vsa prizadevanja so usmerjena v potrditev ločitvenega sporazuma, možnost podaljšanja 50. člena pa je preprosto odvisna od tega, kaj se bo zgodilo prihodnji teden.

Brexit je bil ena osrednjih tem na današnjem sestanku Evropske komisije in romunskih oblasti ob začetku predsedovanja Romunije Svetu EU, ki ga sicer zaznamujejo kritike na račun Bukarešte zaradi nazadovanja v boju proti korupciji in notranjepolitični boji.

potni list, Irska
Novice Britanci pred brexitom na lovu za potnimi listi članic EU
Ne spreglejte