Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2019,
6.19

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

Theresa May brexit Velika Britanija parlament

Ponedeljek, 21. 1. 2019, 6.19

5 let, 2 meseca

Mayeva vztraja, da je brexit z dogovorom najboljša možnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Theresa May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je danes v spodnjem domu britanskega parlamenta vztrajala, da je za Združeno kraljestvo najboljša možnost izstop iz EU z dogovorom. Napovedala je, da se bo vrnila v Bruselj na pogovore o meji na irskem otoku, in zagotovila, da bo njena vlada pustila pri miru velikonočni sporazum.

"Verjamem, da lahko dosežemo napredek glede irskega varovala," je premierka dejala poslancem ob predstavitvi t. i. načrta B, potem ko je parlament v Londonu prejšnji teden z veliko večino zavrnil dogovor, ki ga je njena vlada izpogajala z EU. Dodala je, da se bo o morebitnih spremembah posvetovala s poslanci, "z zaključki teh pogovorov pa bo šla nazaj v EU".

Mayeva upa, da si bo vodja laburistov premislil

Premierka se je s predstavniki strank sešla že po tem, ko je dan po zavrnitvi ločitvenega sporazuma v sredo preživela glasovanje o nezaupnici vladi v parlamentu. V današnjem govoru je izrazila obžalovanje, da vodja laburistov Jeremy Corbyn v pogovorih ni sodeloval in izrazila upanje, da si bo premislil.

Velikonočni sporazum "bodo pustili pri miru"

Povedala je, da so se v dosedanjih pogovorih strinjali, da je treba po izstopu iz EU spoštovati velikonočni sporazum. "Ta vlada bo pustila pri miru velikonočni sporazum," je zatrdila. Gre za sporazum med Veliko Britanijo in Irsko iz leta 1998, ki je končal konflikt na Severnem Irskem.

Boris Johnson
Mnenja Kaj nas uči brexit? Ne verjemite populistom! #komentar

Med možnimi potmi, ki bi jih lahko ubrala Velika Britanija, je omenila izstop brez dogovora. Druga je podaljšanje 50. člena pogodbe o EU. "EU ne bo privolila v podaljšanje, če ne bomo imeli jasnega načrta," je opozorila. Ponovila je, da odpoved brexitu ni prava pot.

"Drugi referendum bi zmanjšal zaupanje v demokracijo"

Prav tako premierka ni za drugi referendum o brexitu in vztraja, da je treba spoštovati izide prvega, na katerem so se Britanci junija 2016 odločili za izstop iz EU. Drugi referendum bi bil po besedah Mayeve nevaren presedan in bi zmanjšal zaupanje v demokracijo. Premierka je prepričana, da v parlamentu ne bi dobila večinske podpore za drugi referendum.

brexit
Novice Brexit: Poslanci z veliko večino zavrnili dogovor z EU #video

Mayeva je še dejala, da glasovanje v parlamentu 29. januarja ne bo ponovno glasovanje o ločitvenem sporazumu z EU.

Corbyn je po govoru premierke ponovil svoje stališče, da mora Mayeva izključiti možnost brexita brez dogovora in preneha trošiti denar davkoplačevalcev za primer tega scenarija. Tudi škotski nacionalisti so premierko pozvali, možnost izstopa brez dogovora "umakne z mize".

brexit
Novice Ne brexit, Slovenijo lahko veliko bolj skrbi Kitajska

V britanskih medijih so se po govoru premierke pojavile kritike, da je "načrt B pravzaprav načrt A", kar pomeni, da poslancem ni ponudila ničesar novega.

Theresa May
Novice Britanski parlament predvidoma 29. januarja o načrtu B za brexit

Uradnih odzivov zaenkrat niti ni, so pa z oceno govora Mayeve že pohiteli v politični skupini socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (S&D) in izrazili razočaranje, ker da Mayeva ni ponudila rešitve za izhod iz zastoja glede brexita.

Vodja skupine Udo Bullmann in govorec S&D za brexit Roberto Gualtieri sta v izjavi za javnost ocenila, da Mayeva zapravlja čas s pozivi k pojasnjevanju ali reviziji varovala glede Severne Irske. "Nihče ne želi, da bi bilo to varovalo uporabljeno, ampak mora pa biti kot varovalo, da se prepreči trda meja med Republiko Irsko in Severno Irsko ter zagotovi enotnost enotnega trga," sta zapisala in dodala, da brez spremembe britanskih "rdečih linij" ponovno odpiranje dogovora o brexitu ni mogoče. Dodala sta še, da bi bilo morda dobro, da bi se vprašanje brexita znova zastavilo ljudstvu.

Ne spreglejte