Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2019,
15.36

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Velika Britanija Irska brexit Theresa May

Torek, 5. 2. 2019, 15.36

5 let, 2 meseca

Brexit: Mayeva k Junckerju, EU še vedno zavrača nova poganjanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Theresa May in Jean-Claude Juncker | Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in britanska predsednica vlade Theresa May | Foto Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in britanska predsednica vlade Theresa May

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May se bo v četrtek v Bruslju sestala s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, je danes napovedal govorec komisije Margaritis Schinas. V Bruslju pričakujejo predloge za rešitev sporazuma o brexitu, pri čemer ponavljajo, da se o ločitvenem sporazumu ne bodo znova pogajali.

"V britanskem parlamentu je potekal niz glasovanj. Na tej podlagi bo prišla premierka pojasnit, kaj so naslednji koraki," je dejal govorec Evropske komisije Margaritis Schinas. "Stališče komisije je jasno. Čakamo, kaj bo povedala premierka," je dodal.

Theresa May
Novice Mayeva napovedala sveže ideje glede brexita

Mayeva si bo prizadevala za pragmatične rešitve

Britanska premierka Theresa May je pred dnevi dejala, da si bo v Bruslju z novimi idejami prizadevala za pragmatične rešitve, ki bi prepričale tako EU kot britanski parlament pred novim odločanjem, predvidenim prihodnji teden.

Britanski poslanci so najprej zavrnili ločitveni sporazum, nato pa so pretekli teden izglasovali dve dopolnili, s katerima so zavrnili brexit brez dogovora in pozvali k zamenjavi spornega irskega varovala z alternativno ureditvijo.

Mayeva je takoj po glasovanju v parlamentu poudarila, da bo poskušala v Bruslju zagotoviti pravno zavezujoče spremembe ločitvenega sporazuma v skladu z glasovanjem britanskega parlamenta.

Angela Merkel
Novice Merklova: Vprašanje irske meje je še mogoče rešiti

EU zavrača ponovna pogajanja o ločitvenem sporazumu

EU vztrajno zavrača nova pogajanja o ločitvenem sporazumu, je pa izrazila pripravljenost na prilagoditev politične izjave o prihodnjih odnosih in premislek o podaljšanju roka za brexit, ki je zdaj predviden 29. marca.

Mayeva se bo z Junckerjem sestala dan za tem, ko bo na sedežu komisije irski premier Leo Varadkar. Vprašanje meje na irskem otoku je srž težav pri potrjevanju ločitvenega sporazuma v britanskem parlamentu.

Severna Irska
Novice Lahko zaradi brexita na evropskih tleh spet izbruhne oborožen konflikt?

Najtrši oreh je meja na irskem otoku

Namen irskega varovala je preprečiti trdo mejo na irskem otoku in s tem zavarovati velikonočni sporazum, ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v 90. letih, na katerem temelji današnja ureditev Severne Irske.

EU izpostavlja cilj, da tega varovala ne bi bilo treba nikoli uporabiti in da bi našli ustrezno rešitev v okviru pogajanj o sporazumu o prihodnjem partnerstvu, a to za britanske poslance ni dovolj.

Mayeva v Belfastu podčrtala pomen "mehke" meje na Severnem Irskem

Britanska premierka Theresa May je danes v Belfastu zatrdila, da bo storila vse, da se bo izognila ponovni uvedbi nadzora na meji med Irsko in Severno Irsko. Je pa ponovila, da je vprašanje irskega varovala ključno, da bi parlament v Londonu potrdil dogovor z EU o izstopu Združenega kraljestva iz unije.

Priznala je, da bi med prebivalci Severne Irske lahko povzročilo "pravo zaskrbljenost" zaradi ponovnega odpiranja vprašanja varovala, ki naj bi ob brexitu preprečil uvedbo "trde" meje na irskem otoku, vendar pa je skušala v svojem nagovoru zagotoviti, da je njena zavezanost k temu neomajna. "Zavedam se, da je to ključen trenutek za Severno Irsko. Zagotavljam pa vam, da so edinstvene potrebe v tem delu Združenega kraljestva ena mojih glavnih prioritet, odkar sem premierka," je poudarila v nagovoru severnoirskim poslovnežem.

"V zadnjih dveh letih in pol smo naredili velik napredek pri iskanju rešitve, ki bi bila ustrezna tako za Severno Irsko kot Irsko," je poudarila in zagotovila, da bo kljub temu, da je britanski parlament zavrnil ločitveni dogovor z EU zaradi irskega varovala, storila vse, da ne bo prišlo do zaostritve režima na Severnem Irskem, ki je bil vzpostavljen z velikonočnim mirovnim sporazumom.

Ne spreglejte