Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
15.50

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

2

Natisni članek

Angela Merkel brexit Severna Irska

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 15.50

5 let, 2 meseca

Merklova: Vprašanje irske meje je še mogoče rešiti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

2

Angela Merkel | Izstopnega sporazuma ni mogoče znova odpirati, je povedala nemška kanclerka Angela Merkel. | Foto Reuters

Izstopnega sporazuma ni mogoče znova odpirati, je povedala nemška kanclerka Angela Merkel.

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes med obiskom na Japonskem poudarila, da je mogoče vprašanje meje na irskem otoku še rešiti. Ponovila je sicer, da sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz EU ni mogoče več odpirati.

Obstajajo "določene možnosti" za ohranitev enotnosti notranjega trga in obenem izpolnitev želje, da bi bilo kar se da malo nadzora na meji med Severno Irsko in Irsko, je povedala Merklova.

Vprašanje meje bi lahko rešili v okviru politične izjave

O tem se je po njenih besedah treba pogovarjati, ni pa mogoče izstopnega sporazuma znova odpirati. Bi pa lahko vprašanje spornega irskega varovala, s katerim bi se izognili trdi meji na irskem otoku, rešili v okviru politične izjave, ki je priložena izstopnemu sporazumu. "Pokazati moramo kreativnost in poslušati drug drugega," je dejala. "Še vedno lahko izkoristimo čas, da dosežemo dogovor o stvareh, ki nam stojijo na poti, če vsi pokažemo dobro voljo," je poudarila.

Severna Irska
Novice Lahko zaradi brexita na evropskih tleh spet izbruhne oborožen konflikt?

Britanska premierka Theresa May je sicer v nedeljo napovedala, da bo ob novem srečanju z voditelji Evropske unije "oborožena s svežim mandatom in novimi idejami" za dogovor o brexitu. Ob tem je zatrdila, da se bo v prizadevanjih za izključitev irskega varovala iz dogovora "borila za Veliko Britanijo in Severno Irsko".

Theresa May | Foto: Reuters Foto: Reuters

Theresa May
Novice Mayeva napovedala sveže ideje glede brexita

Nenadzorovani brexit lahko spodkoplje trg zelenjave v Evropi

Proizvajalci zelenjave v Evropi, zlasti v Nemčiji, se bojijo, da bi nenadzorovani izhod Velike Britanije iz EU porušil zakonitosti trga zelenjave v Evropi. Ob nenadzorovanem brexitu bi denimo Nizozemska ob dolgih čakalnih dobah vstopa na Otok morala preusmeriti dobavo zelenjave v druge evropske države, s čimer bi cene strmoglavile.

Če bi morala Nizozemska ali druge države EU preusmeriti prekomerne količine zelenjave, kot sta paradižnik in paprika, bi prišlo do prevelike ponudbe. S tem bi cene drastično padle. "Po izkušnjah lahko petodstotna prekomerna ponudba sveže zelenjave povzroči 50-odstotni padec cene, ki jo dobijo proizvajalci," je ponazoril eden vodilnih v združenju nemške vrtnarske industrije Jochen Winkhoff.

Tako se takšnega scenarija zelo bojijo v Nemčiji, saj ta država nizozemskim kmetom predstavlja največji izvozni trg. A to bi bila katastrofa tudi za nizozemski trg zelenjave, saj je Velika Britanija za Nemčijo in Belgijo njegova tretja največja izvozna destinacija.

Nissan X-trail 2.0 dCi tekna
Avtomoto Brexit in Nissan: Odpoved izdelave vozila v Angliji
Ne spreglejte