SiolNET. Novice Svet
1,84

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi Avstrija se poslavlja od cepiva AstraZenece

1,84

termometer

AstraZeneca, cepivo | Kdor je cepljen z dvema odmerkoma AstraZenece, naj bi bil pred novim koronavirusom zaščiten devet mesecev. | Foto: Reuters
Kdor je cepljen z dvema odmerkoma AstraZenece, naj bi bil pred novim koronavirusom zaščiten devet mesecev. Foto: Reuters

Avstrija se namerava postopoma posloviti od cepiva proti novemu koronavirusu proizvajalca AstraZeneca. Kot je v ponedeljek zvečer dejal zdravstveni minister Wolfgang Mückstein, bodo zadnja cepljenja s prvim odmerkom tega cepiva izvedli v začetku junija, na zalogi je dovolj cepiva za druge odmerke. Kot razlog za opustitev cepiva je navedel težave z dobavo.

Wolfgang Mückstein je pojasnil, da bo država v prihodnje večinoma stavila na cepivi mRNK podjetij Pfozer/BioNTech in Moderna ter vektorsko cepivo podjetja Johnson & Johnson. Za leti 2022 in 2023 naročene dobave cepiv v 90 odstotkih sestavljajo cepiva mRNK. 

Cepivo je varno, težava je v dobavi

Pojasnil je še, da odločitev ni povezana z manjšo učinkovitostjo, temveč s težavami pri dobavi cepiva tega britansko-švedskega proizvajalca. Presodil je sicer, da gre za varno cepivo, vendarle pa izpostavil tudi zadržke med prebivalci zaradi redkih pojavov krvnih strdkov po cepljenju.

Kdor je cepljen z dvema odmerkoma AstraZenece, naj bi bil sicer pred novim koronavirusom zaščiten devet mesecev. Katero cepivo uporabiti za tretji, poživitveni odmerek, bodo po besedah Mücksteina odločili pristojni strokovnjaki.

Pred Avstrijo sta sicer že Norveška in Švedska zaradi pojava redke oblike krvnih strdkov opustili cepivo. Večina drugih evropskih držav je njegovo uporabo omejila na določene starostne skupine.

AstraZeneca Novice Konec z AstraZeneco na Norveškem. Johnson & Johnson samo za prostovoljce.

Evropska komisija je pred kratkim sporočila, da ni oddala novih naročil za cepivo podjetja AstraZeneca, s katerim se pogodba izteče junija. Poleg tega je komisija že pred tem sprožila sodni postopek proti proizvajalcu zaradi nespoštovanja pogodbe, saj ta ni dobavil dovolj cepiv in ni predstavil načrta za zagotavljanje dobave.

AstraZeneca Novice EU ni naročila novih cepiv AstraZenece pfizer Novice Odločitev EME, ki bo vplivala na cepljenje s Pfizerjevim cepivom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin