Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 5. 2021,
11.46

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

7

Natisni članek

Koronavirus Norveška cepivo

Četrtek, 13. 5. 2021, 11.46

2 leti, 11 mesecev

Konec z AstraZeneco na Norveškem. Johnson & Johnson samo za prostovoljce.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

7

AstraZeneca | Foto Sportida

Foto: Sportida

Zaradi pomislekov o resnih stranskih učinkih so se na Norveškem odločili, da v celoti prenehajo uporabljati cepivo proti novemu koronavirusu podjetja AstraZeneca. Cepivo podjetja Johnson & Johnson, ki je prav tako vektorsko cepivo, naj bi ponudili le še prostovoljcem.

  • 13:04

    Pomagali bodo tudi olimpijcem

    V Mednarodnem olimpijskem komiteju se trudijo, da bi bila velika večina nastopajočih športnikov na olimpijskih igrah v Tokiu cepljena proti covidu-19.

    "Velika večina v olimpijski vasi bo cepljena," je dejal tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja Mark Adams in imel pri tem v mislih tudi trenerje in spremljevalno osebje.

    Po dogovoru v mesecu maju bosta cepivo za udeležence iger zagotovili podjetji Biontech in Pfizer, Prve odmerke naj bi športniki dobili še v maju. Adams je ob tem izpostavil, da odmerki, namenjeni športnikom, ne bodo vplivali na dobavo cepiva posameznim državam, saj gre za omejeno število.

  • 12:02

    Razlike med 1. in 2. odmerkom

    Med tistimi, ki so prejeli dva odmerka AstraZenece, jih je o vročini poročala desetina, medtem ko je delež takih med tistimi, ki so prejeli različna odmerka, narasel na 34 odstotkov. Podobne so bile razlike pri drugih simptomih, kot so mrzlica, utrujenost, glavobol in bolečina v mišicah.

    "Rezultati kažejo, da mešanje odmerkov lahko vodi v višje število odsotnosti z dela dan po cepljenju," je ugotovitve komentiral vodja raziskave, profesor Matthew Snape, ki meni, da bi bilo to lahko med drugim pomembno z vidika načrtovanja cepljenja zdravstvenih delavcev.

  • 12:00

    Študija o kombinaciji cepiv

    Ob prejemu različnih odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu je možnost od blagih do zmernih stranskih učinkov po drugem odmerku nekoliko višja, so v začetnih ugotovitvah raziskave o kombiniranju cepiv proizvajalcev AstraZeneca in Pfizer/BioNTech ugotovili na oxfordski univerzi. 

    V raziskavi, v katero je bilo vključenih 850 prostovoljcev, starejših od 50 let, so sodelujoči ob štiritedenskem razmiku prejeli bodisi najprej cepivo AstraZenece in nato Pfizerja bodisi obratno. V obeh primerih je bila možnost stranskih učinkov nekoliko višja.

  • 11:45

    Danci cepivo ukinili že prej

    Cepivo britansko-švedskega podjetja je iz svoje kampanje cepljenja že pred dobrim mesecem prva povsem izločila Danska.

    Večina evropskih držav ga uporablja le še za cepljenje starejše populacije.

  • 11:39

    AstraZeneco bodo podarili

    Cepivo AstraZenece bodo Norvežani vrnili državam članicam Evropske unije, saj so ga naročili v okviru skupnih naročil Evropske unije, ali pa ga bodo donirali revnim državam v okviru mednarodne pobude Covax.

  • 11:34

    Na Norveškem malo okužb

    Priporočila odbora strokovnjakov deloma temeljijo tudi na oceni trenutnih epidemioloških razmer na Norveškem, kjer potrdijo relativno malo okužb z novim koronavirusom.

    Bodo pa po besedah premierke predvidoma obdržali že prejete odmerke cepiva podjetja Johnson &Johnson, če se razmere poslabšajo.

  • 11:18

    Skrbijo jih stranski učinki

    Norveška premierka Erna Solberg je že v sredo pojasnila, da odločitev o umiku cepiva AstraZenece iz nacionalne kampanje cepljenja temelji na ponedeljkovem priporočilu strokovnega odbora in norveškega inštituta za javno zdravje (FHI),

    Cepivo so prenehali uporabljati že 11. marca po poročilih o nevarnosti nastanka redkih, a hudih, v nekaterih primerih usodnih krvnih strdkov po cepljenju. Do tega datuma so z njim cepili okoli 135 tisoč ljudi in potrdili osem primerov resne tromboze, večinoma pri mladih in zdravih ljudeh, štirje so bili smrtni.

    Obenem bodo podaljšali tudi začasno prekinitev uporabe cepiva podjetja Johnson & Johnson, ki pa ga za zdaj ne umikajo iz kampanje cepljenja. Vlada preučuje možnost, da bi to cepivo ponudili le še tistim, ki se z njim želijo cepiti sami. Tega cepiva sicer na Norveškem sploh še ne uporabljajo. 

Ne spreglejte