Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 10. 2020,
7.14

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

5

Natisni članek

okužba Koronavirus Donald Trump

Nedelja, 4. 10. 2020, 7.14

3 leta, 6 mesecev

Trump se je oglasil iz bolnišnice, naslednjih 48 ur bo kritičnih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

5

Zdravje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je zbolel za koronavirusno boleznijo, se izboljšuje in že v ponedeljek bi ga lahko odpustili iz bolnišnice, je danes povedal njegov zdravnik Sean Conley. Kot je dodal, je Trumpu pretekle dni dvakrat upadla raven kisika, zdaj pa je normalna. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer sinoči objavil novi video, v katerem razlaga, da se začenja počutiti bolje in da upa, da bo kmalu spet nazaj.

Donald Trump
Novice Trump zaradi covid-19 v bolnišnici, prejel je remdesivir

Zdravnik Sean Conley je v izjavi pred bolnišnico Walter Reed, kjer zdravijo Trumpa, potrdil, da je predsedniku v petek raven kisika skrb zbujajoče upadla, zato so mu približno eno uro pomagali z dodatnim kisikom, v soboto pa še enkrat. Ponoči pa se je Trumpovo zdravstveno stanje izboljšalo, vročine nima več. Eden od njegovih zdravnikov Brian Garibaldi je potrdil, da se danes počuti dobro, piše STA.

Trump že v sredo vedel, da je z njim nekaj narobe

"Če se bo še naprej počutil in bo videti tako, kot danes, upamo, da ga bomo lahko že jutri odpustili v Belo hišo, kjer bo lahko nadaljeval zdravljenje," je dodal Garibaldi. Zdravniki so danes še povedali, da 74-letnega ameriškega predsednika med drugim zdravijo s steroidi. Pulmolog Garibaldi je dejal, da je Trump v soboto dobil še drugi odmerek poskusnega zdravila remdesivir in prvič tudi odmerek steroida deksametazon.

Za zdaj niso ugotovili nobenih stranskih učinkov. "Predsednik je na nogah in načrtujemo, da bo nedeljo preživel zunaj postelje, kolikor bo mogoče," je dejal Garibaldi. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pa je za televizijo CBS povedala, da bi morali Trumpovi zdravniki javnosti posredovati zaupanja vredne informacije. Sama se boji, da zdravnikom pred objavo informacije potrdi Trump, kar menda ni "znanstveno".

Sean Conley | Foto: Reuters Foto: Reuters

Conley je namreč v nedeljo priznal, da je v soboto, po domače povedano, sadil rožice o Trumpovem zdravju. "Poskušal sem prikazati pozitiven odnos zdravniške ekipe, ki pa ni nujno želela dati netočnih informacij," je odgovoril na vprašanje o tem, zakaj v soboto ni potrdil ali zavrnil informacije o upadu ravni kisika v predsednikovi krvi.

Precej zmede je vnesel Trumpov šef kabineta Mark Meadows, ki je novinarjem v soboto najprej povedal, da je predsednikovo stanje bolj resno, kot pravijo uradne informacije, naslednjih 48 ur pa bo kritičnih. Pri tem jih je prosil, naj ne navajajo vira, nato pa je agenciji Reuters uradno povedal, da je vse v najlepšem redu.

74-letni Trump je nato v sinočnjem videu priznal, da se ni najboljše počutil, ko so ga v petek sprejeli v bolnišnico, ampak zdaj naj bi mu šlo na bolje. Izjavil je, da se bori za milijone ljudi z virusom ne le v ZDA, ampak po vsem svetu, ampak ni pojasnil, kaj je s tem mislil. Pošalil se je tudi, da gre prvi dami, 50-letni Melanii Trump, bolje kot njemu, ker je "malce mlajša", poroča STA.

Biden prevzel prednost

Pred bolnišnico Walter Reed so v soboto in nedeljo predsedniku izražali podporo njegovi volivci. Sveža anketa tiskovne agencije Reuters in inštituta Ipsos, opravljena 2. in 3. oktobra, pa medtem kaže, da predsedniško kandidaturo demokrata Josepha Bidna zdaj podpira 51 odstotkov Američanov, Trumpovo pa 41 odstotkov. To je največja Bidnova prednost v mesecu dni, večina udeležencev ankete pa meni, da bi se lahko Trump okužbi izognil. Tako meni 90 odstotkov demokratskih udeležencev ankete in kar 50 odstotkov republikanskih.

Za delo so mu prepustili tudi konferenčno sobo bolnišnice Walter Reed. | Foto: Reuters Za delo so mu prepustili tudi konferenčno sobo bolnišnice Walter Reed. Foto: Reuters

Le 34 odstotkov udeležencev ankete meni, da jim je Trump doslej govoril resnico o koronavirusu, 55 odstotkov jih meni, da je lagal, 11 odstotkov pa se o tem ne more odločiti. Trumpovega odnosa do koronavirusa ne podpira 57 odstotkov Američanov, 67 odstotkov jih želi, da ne bi bilo več velikih predvolilnih zborovanj, 59 odstotkov pa noče novega televizijskega soočenja kandidatov, dokler Trump ne okreva.

Naslednje soočenje med Trumpom in Bidnom je predvideno 15. oktobra. V sredo pa se bosta na soočenju pomerila podpredsedniška kandidata Mike Pence in Kamala Harris. Oba se zdaj na novi koronavirus testirata vsak dan in oba sta bila doslej negativna.

Hope Hicks
Novice Kdo je ženska, ki je očitno okužila Trumpa in Melanio?

Biden kljub stiku s Trumpom negativen

Sicer pa je imel Trump v torek soočenje s predsedniškim kandidatom demokratov Josephom Bidnom in zdaj številni, ki so si soočenje ogledali, razmišljajo, da je Trump že takrat kazal prve znake okužbe z novim koronavirusom. Biden se je testiral v petek in test je bil negativen. Potem ko je bil od marca praktično v karanteni doma v Delawaru, zdaj hodi okrog in vodi kampanjo. Trump, ki je v obdobju pandemije po krajši prekinitvi nadaljeval svoja množična zborovanja, pa ostaja v karanteni.

Bidnova kampanja med drugim tudi ne pozabi opozoriti javnosti, da se je demokratski predsedniški kandidat ves čas pandemije držal zdravstvenih nasvetov, nosil je masko, ohranjal socialno distanco in se sproti razkuževal. V primerjavi s Trumpom pa tudi ni imel večjih javnih zborovanj.

Joe Biden | Foto: Reuters Foto: Reuters

V soboto je guvernerje zveznih držav, ki ga nameravajo javno podpreti, prosil, naj tega za zdaj ne storijo, ker se bo Trumpova vlada morda maščevala z zadrževanjem zdravstvenih potrebščin in druge pomoči. "Ne izražajte mi podpore, ker boste plačali kazen. Ne šalim se," je dejal Biden, ki se od petka sicer menda vzdržuje napadov na Trumpa.

Iz State Departmenta so v soboto sporočili, da bo ameriški državni sekretar Mike Pompeo ob zadnjem dogajanju skrajšal azijsko turnejo. Danes bo na Japonskem, kjer bo ostal do torka, odpovedal pa je načrtovana postanka v Južni Koreji in Mongoliji. Pompeo je na novinarsko vprašanje, ali bo zaradi predsednikovega zdravja spremenil načrte, že v petek dejal, da bo po potrebi prevetril časovnico obiskov.

Stephanie Winston Wolkoff, Melania Trump
Novice Ameriško javnost razburjajo skrivni posnetki pogovora z Melanio

V bližini Trumpa se je okužilo veliko ljudi

Poleg Trumpa se je s koronavirusom okužilo veliko ljudi, ki so bili zadnji tedne v njegovi bližini. Med njimi so kar trije republikanski senatorji, člani odbora za pravosodje, ki bo sredi meseca poskušal potrditi Trumpovo kandidatko za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett.

Okužil se je tudi nekdanji guverner New Jerseyja Chris Christie, ki je Trumpu pomagal, da se pripravi na soočenje z Bidnom. Ameriški analitiki vse bolj sumijo, da so se vsi povprek okužili prejšnjo soboto na prireditvi pred Belo hišo, kjer je Trump naznanil nominacijo Coney Barrettove, ki je poleti prestala covid-19.

Christie je najprej trdil, da nima koronavirusa, pozneje je potrdil, da je pozitiven, in sporočil, da se je podal v bolnišnico. Imel naj bi le rahle simptome, vendar pa ima težave z astmo in očitne težave s preveliko telesno težo. Christie je bil s Trumpom skupaj nazadnje v torek, ko sta se pripravljala na soočenje z Bidnom, še navaja STA.

Preverite še:

Melania Trump
Novice Melania Trump z močnim sporočilom iz karantene

 

Ne spreglejte