Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 10. 2020,
6.42

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,87

24

Natisni članek

bolnišnica Koronavirus Donald Trump

Sobota, 3. 10. 2020, 6.42

3 leta, 6 mesecev

Trump zaradi covid-19 v bolnišnici, prejel je remdesivir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,87

24

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa so manj kot 24 ur po tem, ko je sporočil, da sta s soprogo Melanio okužena z novim koronavirusom, prepeljali na zdravljenje v vojaško bolnišnico Walter Reed v Washingtonu. Trump je pozneje posnel video, v katerem trdi, da se skupaj s prvo damo Melanio Trump zelo dobro počuti. Nenavadno bled Trump se je zahvalil vsem za izjemno podporo.

Melania in Donald Trump
Novice Donald Trump in Melania imata koronavirus #video

Video je bil objavljen na Twitterju, potem ko so Trumpa že odpeljali v bolnišnico. To je bila njegova prva objava na Twitterju po skoraj 20 urah, potem ko je v petek zjutraj sporočil, da sta bila njegov in test prve dame Melanie Trump na koronavirus pozitivna, piše STA.

Zdravi ga devet zdravnikov

"To jutro je predsednik zelo dobro," pa je dejal njegov zdravnik Sean Conley v prvi izjavi o predsednikovem zdravstvenem stanju po sprejemu v bolnišnico. Kot je pojasnil, zadnjih 24 ur Trump nima povišane telesne temperature, izboljšujeta pa se tudi njegov kašelj in zamašenost nosu. Saturacijo ima 96-odstotno.

Obkrožen z devetimi zdravniki, ki zdravijo Trumpa, je dodal, da je zdravniška ekipa "izredno zadovoljna z njegovim napredkom" in da njegovo zdravstveno stanje podrobno spremljajo. Zdravniki so povedali, da Trump danes "ni priključen na kisik" in da nima težav z dihanjem ali hojo ter da dela. Conley sicer ni povedal, ali je predsednik morda prej potreboval pomoč pri dihanju, dejal je le, da danes kisika ne potrebuje.

Zdravniška ekipa, ki spremlja okrevanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa.
 | Foto: Reuters Zdravniška ekipa, ki spremlja okrevanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Zdravniki so še povedali, da jim je Trump rekel, da se počuti tako dobro, da bi lahko odšel iz bolnišnice že danes. Ne morejo pa še povedati, kdaj ga bodo odpustili iz bolnišnice, saj je predvideno petdnevno zdravljenje z remdesivirjem.

Conley je dodal, da je on tisti, ki je iz previdnosti priporočil, da predsednika premestijo v bolnišnico. "Smo 72 ur po diagnozi, prvi teden covid-19 (predvsem od sedmega do 10. dneva) je najbolj kritičen pri določitvi verjetnega poteka te bolezni," je dodal. Britanski BBC ob tem poudarja, da je Trump pozitiven test na okužbo potrdil v petek zjutraj, kar je pred okoli 36 urami. 72 ur, ki jih je navedel zdravnik, bi pomenilo, da je za okužbo vedel že prej, a tega niso objavili. Glede prve dame Melanie Trump, ki so ji v petek prav tako potrdili okužbo s koronavirusom, pa so zdravniki povedali, da je dobro in da okreva doma.

Neimenovani vir, ki je po navedbah tujih tiskovnih agencij seznanjen s predsednikovim zdravstvenim stanjem, pa je novinarjem v Beli hiši povedal, da je bilo Trumpovo stanje v zadnjih 24 urah "zelo skrb vzbujajoče" in da bo prihodnjih 48 ur kritičnih. "Še vedno nismo na jasni poti polnega okrevanja," je dejal.

Stephanie Winston Wolkoff, Melania Trump
Novice Ameriško javnost razburjajo skrivni posnetki pogovora z Melanio

Biden in Obama sta mu zaželela hitro okrevanje

Med tistimi, ki so Trumpu želeli hitro okrevanje, je bil tudi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. "Z Michelle upava, da predsednik in prva dama ter vsi drugi v ZDA, ki jih je prizadel koronavirus, dobivajo potrebno nego in bodo hitro okrevali. Čeprav smo sredi velike politične bitke in je veliko na kocki, ne smemo pozabiti, da smo vsi Američani. Vsi smo ljudje in želimo zdravja vsakomur, ne glede na stranko," je izjavil Obama.

Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden je tvitnil, da to ne sme biti strankarski trenutek, ampak ameriški trenutek. Njegova kampanja nekaj časa ne bo objavljala negativnih oglasov o Trumpu. Koliko časa bo to trajalo, bo odvisno tudi od Trumpa, če bo med okrevanjem tudi sam miroval z napadi.

Donald Trump Joe Biden | Foto: Reuters Foto: Reuters

Biden namerava svojo kampanjo peljati naprej, vendar za zdaj brez negativnosti, kar bo priložnost, da Američanom razloži svojo vizijo in se pri tem komu tudi zameri. Doslej je bilo namreč dovolj le opozarjanje na to, kar dela Trump. Bidna in druge demokrate morajo močno srbeti prsti na sprožilcu Twitterja zaradi Trumpovega dosedanjega odnosa do pandemije koronavirusa, ko mu je bila na prvem mestu ekonomija, ne pa ljudje.

ZDA so imele do sinoči 7,3 milijona okuženih in skoraj 209.000 mrtvih

74-letni Trump se je žrtev spomnil zelo redko. Pred kratkim je zatrdil, da koronavirus praktično nikogar ne prizadene, razen starejših in bolnih. Njegov zdravnik Sean Conlery je sporočil, da predsednika zdravijo z mešanico protiteles. "Dobil je en sam 8-gramski odmerek poliklonalnega koktajla protiteles, ki ga proizvaja Regeneron. Dobiva tudi cink, vitamin D, melatonin, dnevni odmerek aspirina in famotidin," je sporočil zdravnik in zatrdil, da je predsednik sicer malce izčrpan, vendar dobrega duha.

Omenjene mešanice protiteles, ki jo proizvaja Regeneron, regulatorji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še niso odobrili. To pomeni, da gre za eksperimentalno zdravilo. Tiskovna predstavnica Bele hiše Kayleigh McEnany je pozneje sporočila, da Trumpa po posvetu z zdravniki zdravijo s protivirusnim zdravilom remdesivirjem, da pa "ne potrebuje dodatnega kisika".

Melania Trump
Novice Melania Trump z močnim sporočilom iz karantene

Remdesivir je prvo odobreno zdravilo za zdravljenje covid-19 na evropski ravni

Izdeluje ga ameriško biotehnološko podjetje Gilead Sciences, originalno pa je bilo razvito za zdravljenje ebole. Študija, ki jo je sponzoriral ameriški Nacionalni inštitut za alergije in infekcijske bolezni, je pokazala, da so bolniki s covid-19, zdravljeni z remdesivirjem, okrevali nekaj dni prej kot tisti, ki so prejemali placebo.

Remdesivir preprečuje poškodbe na pljučih zaradi vnetja. Takšnega učinka sicer niso opazili pri bolnikih z blago do zmerno obliko bolezni, pri njih je bil čas okrevanja enako dolg. Pri bolnikih s hudo obliko bolezni, ki so predstavljali približno 90 odstotkov populacije v študiji, pa je bil čas do okrevanja šest dni krajši, če so prejemali remdesivir.

Melania in Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po besedah Conleryja se prva dama Melania prav tako počuti dobro, občasno malo kašlja in ima glavobol. Predsedniških pooblastil niso prenesli na podpredsednika ZDA Mika Pencea, čigar test na koronavirus je bil negativen. Trump namerava voditi državo iz posebnega "izvršnega oddelka" vojaške bolnišnice Walter Reed, ki je neke vrste bolnišnica v bolnišnici. Zdravniki ga bodo opazovali, medtem pa bo lahko delal naprej.

Po besedah tiskovne predstavnice Bele hiše bo predsednik v bolnišnici nekaj dni. Ne zato, ker bi bilo to potrebno, ampak na priporočilo zdravnika zaradi previdnosti. Ameriški mediji poročajo, da je v Beli hiši zavladala prava panika med osebjem, ki se pospešeno testira, kakor tudi vsi, ki so bili v zadnjem tednu dni v stiku s predsednikom ZDA. Zaposleni so jezni na odgovorne, saj tudi po potrditvi predsednikove okužbe nekateri ne nosijo mask, kot na primer šef kabineta Mark Meadows, poroča STA.

Hope Hicks
Novice Kdo je ženska, ki je očitno okužila Trumpa in Melanio?

Na testiranju tudi Biden

Testiral se je tudi Biden, ki je imel v torek s Trumpom prvo televizijsko soočenje v zaprtem prostoru v Clevelandu. Voditelj soočenja Chris Wallace je povedal, da je Trump prispel prepozno v Cleveland, da bi se testiral. Vsi udeleženci soočenja so se zanašali na besedo drug drugemu, da so opravljeni potrebni testi.

Testirala se je tudi predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, 80-letna Nancy Pelosi, ki je po ustavi predvidena za prevzem predsedniškega položaja, če sta predsednik in podpredsednik onesposobljena. Pelosijeva se je testirala, ker se je v torek srečala s finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom, ki je bil blizu Trumpa. Oba sta negativna.

Pelosijeva je bila na testu za koronavirus negativna. | Foto: Reuters Pelosijeva je bila na testu za koronavirus negativna. Foto: Reuters

Pozitivna pa sta republikanska senatorja Mike Lee iz Utaha in Tom Tillis iz Severne Karoline, ki sta se konec prejšnjega tedna udeležila slovesne objave nominacije Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico. Mediji poročajo, da je Coney Barrettova poleti prebolela covid-19.

Okužena sta tako že dva republikanska člana odbora za pravosodje, ki bo imel 12. oktobra zaslišanje bodoče sodnice. Na srečo republikancev vse poteka na daljavo, sicer morda ne bi imeli večine za njeno potrditev. Zbolela je tudi predsednica Nacionalnega odbora republikanske stranke Ronna McDaniel, preplašeni pa so tudi predsednikovi bogati donatorji, ki so se v četrtek udeležili prireditve za zbiranje denarja s Trumpom v njegovem klubu v New Jerseyju. Trump je potoval v Bedminster, čeprav so tik pred tem potrdili okužbo pri njegovi svetovalki Hope Hicks.

Da je okužena s covid-19, je v petek zvečer sporočila tudi nekdanja predsednikova svetovalka Kellyanne Conway, a dodala, da ima "blažje" simptome. Po poročanju medijev je okužba z novim koronavirusom potrjena tudi pri šefu Trumpove kampanje Billu Stepienu. Tudi ta naj bi imel blažjo obliko bolezni in je trenutno v karanteni. Britanski BBC poroča, da so okužbo potrdili tudi republikanskemu senatorju Ronu Johnsonu, ki pa nima simptomov. Okuženi so tudi trije dopisniki iz Bele hiše, še navaja STA.

Donald Trump in Joe Biden
Novice Najslabše predsedniško soočenje v zgodovini? Trumpu se je zalomilo, Biden je preživel.
Ne spreglejte