Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 10. 2020,
6.12

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

24

Natisni članek

Koronavirus ZDA Donald Trump

Petek, 2. 10. 2020, 6.12

3 leta, 6 mesecev

Donald Trump in Melania imata koronavirus #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,88

24

Ameriški predsednik Donald Trump in prva dama Melania sta okužena z novim koronavirusom, je Trump sporočil na Twitterju. 

"Danes zvečer je bila pri naju s prvo damo potrjena okužba z novim koronavirusom. Takoj bova začela karanteno in okrevanje. To bova premagala skupaj," je predsednik Donald Trump zapisal na družbenem omrežju Twitter.  

Iz Bele hiše so ob tem sporočili, da se predsednik in prva dama trenutno počutita dobro in bosta v času karantene ostala doma v Beli hiši. Predsednikov zdravnik Sean Conley je sporočil, da pričakuje, da bo Trump tudi v tem času nemoteno opravljal svoje dolžnosti. 

Zdravnika Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trumpov tvit o okužbi deležen največ pozornosti doslej

Današnja objava, da sta s soprogo Melanio okužena z novim koronavirusom, je bila na Twitterju deležna tolikšne pozornosti, kot še noben njegov tvit doslej.

Trumpovo sporočilo v zgodnjih jutranjih urah je v osmih urah zbralo več kot 1,2 milijona všečkov, poobjavljeno ali deljeno pa je bilo v podobnem številu, ugotavlja spletni medij Axios. Na Twitterju ima predsednik ZDA približno 86 milijonov sledilcev, in na drugih družbenih medijih.

Kako nevaren je virus za 74-letnega predsednika?

Ameriški predsednik je s 74 leti in prekomerno telesno težo v rizični skupini, ki je bolj dovzetna za zaplete ob okužbi. Večina ljudi ima sicer blage simptome, pri nekaterih ljudeh, zlasti pri tistih v rizični skupini, pa lahko pride tudi do zapletov in smrti. Predsednika so novinarji nazadnje videli v četrtek zvečer ob povrtku v Belo hišo in je bil videti zdrav. 

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Gre za hud udarec Trumpu pred ameriškimi predsedniškimi volitvami 3. novembra letos, saj skuša predsednik Američane prepričati, da je najhuje za njimi, kljub temu, da število novih primer raste. V ZDA je zaradi novega koronavirusa od začetka epidemije umrlo že več kot 200 tisoč ljudi. 

Odpovedati bo moral predvolilna zborovanja

Trum bo moral zdaj odpovedati številna predvolilna zborovanja, ki jih je načrtoval za naslednje dni. Bela hiša je že odpovedala današnje predvolilno zborovanje na Floridi. Potrditev okužbe pri Trumpu bi bila lahko dodaten dejavnik destabilizacije v že tako zaostrenem političnem ozračju pred novembrskimi ameriškimi volitvami, poroča CNN.

Okužena Trumpova tesna sodelavka

Trump in Melania sta bila pred tem že nekaj ur v karanteni, saj so okužbo z novim koronavirusom le nekaj ur pred tem potrdili tudi pri Hope Hicks, tesni sodelavki ameriškega predsednika.

Hope Hicks | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hope Hicks je s predsednikom ta teden potovala na soočenje predsedniških kandidatov v Ohiu. Na fotografijah, ki so nastale po pristanku letala, je bila brez zaščitne maske. 

Z okuženo sta preživela veliko časa

V telefonskem pogovoru za televizijo Fox News je Trump, še preden so okužbo potrdili tudi pri njem, povedal, da sta z Melanio prebila veliko časa s Hope. Povedal je tudi, da je Hicksova pogosto nosila masko, a se je kljub temu okužila. Trump predvideva, da od enega od podpornikov. Ameriška televizijska mreža CNN poroča, da ima okužena simptome in je že v Washingtonu. 

Trump zadnji v vrsti politikov, ki so se okužili

Ameriški predsednik Trump ni prvi voditelj, ki je bil pozitiven na testu za covid-19. Med drugim je za covidom-19 zbolel britanski premier Boris Johnson, pozitiven je bil tudi brazilski predsednik Jair Bolsonaro.

Bolsonaru so potrdili okužbo v juliju, potem ko so bili trije testi negativni. Le nekaj dni kasneje so okužbo potrdili tudi pri njegovi soprogi Michelle Bolsonaro. Brazilski predsednik je okužbo izkoristil sebi v prid, saj je lahko promoviral uporabo zdravila hidroksiklorokina, ki pa ni dokazano učinkovito. Bolsonaro je namreč stalno zmanjševal pomen pandemije, covid-19 pa je označil za "gripico".

Koronavirusna bolezen 19 pa je huje prizadela britanskega premierja Borisa Johnsona, ki je moral v aprilu na intenzivni negi preživeti tri noči. Johnson je kasneje priznal, da bi se lahko zadeve končale tudi bolj tragično. V Veliki Britaniji novi koronavirus ni prizanesel niti kraljevi družini. Okužbo so namreč v marcu potrdili pri princu Charlesu, ki je imel blage simptome.

Med monarhi je pozitiven test v marcu dobil še monaški knez, princ Albert II., ki je kljub temu opravljal svoje obveznosti iz izolacije.

Tudi iz institucij Evropske unije so poročali o okužbah z novim koronavirusom. V marcu je preko Twitterja okužbo potrdil prvi pogajalec EU za brexit Michel Barnier. V septembru pa je za covidom-19 zbolel še evropski poslanec iz Italije Silvio Berlusconi, ki je imel težji potek bolezni.

Novi koronavirus je dosegel tudi politični vrh v Rusiji. Konec aprila je okužbo potrdil ruski premier Mihail Mišustin, v maju pa še govorec Kremlja Dmitrij Peskov.

Med drugim so se z novim koronavirusom okužili še armenski premier Nikol Pašinjan, predsednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez, predsednik Gvatemale Alejandro Giammattei in predsednica Bolivije Jeanine Andez. (STA)

Ameriški podpredsednik Pence negativen na novi koronavirus

Ameriški podpredsednik Mike Pence in njegova soproga Karen sta dobila negativen izvid na testiranju za novi koronavirus, je sporočil tiskovni predstavnik Devin O'Malley. Pence je bil s Trumpom v stiku v ponedeljek.

"Kot je rutina že mesece, se podpredsednika Pencea testira za covid-19 vsak dan. To jutro sta dobila podpredsednik Pence in druga dama negativen izvid za covid-19," je tvitnil O'Malley.

Trumpova okužba sprožila preplah med njegovimi stiki

Zdravstvena služba Bele hiše je sporočila, da ima Trump le rahle simptome okužbe z novim koronavirusom.

"Hvala za vso ljubezen, ki nama jo izražate. Imam blage simptome, vendar se na splošno dobro počutim. Veselim se hitrega okrevanja," je tvitnila Melania Trump. Negativen je njun 15-letni sin Barron.

Potrditev okužbe je sprožila preplah med osebami, s katerimi je bil Trump v stiku od začetka tedna, testiral pa se je tudi demokrat Joe Biden.

Demokratski predsedniški kandidat Biden je tvitnil, da s soprogo Jill molita za predsednika ZDA, prvo damo in vso predsednikovo družino. Biden se je testiral, ker je bil 90 minut skupaj s predsednikom v zaprtem prostoru na odru prvega soočenja predsedniških kandidatov v Clevelandu. Njegov test je bil negativen.

Medtem so potrdili tudi okužbo pri predsednici Nacionalnega odbora republikanske stranke Roni McDaniel. Trump naj bi nadaljeval delo iz izolacije v Beli hiši.

Njegova hči Ivanka Trump in predsednikov zet Jared Kushner naj bi bila na testu negativna, sedaj pa ni niti zanesljivo, kdo je koga okužil.

Vsi, ki so bili v zadnjem tednu v bližini predsednika, se sedaj pospešeno testirajo. Med ogroženimi so agenti tajne službe, ki ga morajo spremljati 24 ur na dan in vse osebje Bele hiše z dostopom do predsednika ZDA, pa tudi drugi.

Za zdaj ni velikih pretresov na borzi. Dow Jones in S&P 500 sta nazadovala za manj kot odstotek, kar je značilno za normalen poslovni dan, ne pa znamenje krize.

Ne spreglejte