SiolNET. Novice Svet
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trumpa opozorili pred nasiljem nad novinarji

0,10

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Lastnik New York Timesa (NYT) A. G. Sulzberger je v nedeljo sporočil, da je ameriškega predsednika Donalda Trumpa v Beli hiši opozoril, da so njegovi napadi na medije nevarni in škodljivi za državo. Menil je tudi, da bi vse skupaj lahko pripeljalo do nasilja nad novinarji. A kot kaže, mu Trump ni ravno prisluhnil.

Trump je znan po svojem žolčnem odnosu do osrednjih ameriških medijev, še posebej do NYT. Na svojem priljubljenem komunikacijskem kanalu Twitterju je v nedeljo znova napadel "izumirajočo časnikarsko panogo", čaš da jo poganja "sindrom obsedenosti s Trumpom" in da je "zelo nedomoljubna". 

Lažne novince so velik problem

S Sulzbergerjem, ki je NYT prevzel 1. januarja, se je Trump sestal 20. julija, in sicer na spoznavnem srečanju, za katerega je zaprosila Bela hiša. Na njem je bil prisoten tudi Timesov urednik komentarjev James Bennet. Kot je povedal Sulzberger, je o tem srečanju na prošnjo Bele hiše molčal, dokler Trump ni v nedeljo zjutraj tvitnil, da je imel "zelo dobro in zanimivo srečanje z A. G. Sulzbergerjem".

"Veliko sva govorila o ogromnih količinah lažnih novic, ki jih objavljajo mediji, in tem, kako so se te lažne novice spremenile v oznako 'sovražniki ljudstva'. Žalostno," je zapisal predsednik ZDA.

s Novice Novinarski organizaciji: Žavbijev napad na ekipo Planet TV je nesprejemljiv #video

Nato je tudi Sulzberger prekinil molk. Srečanje s Trumpom je opisal kot nenavadno odkrito ter pojasnil, da je Trumpa opozoril, da so njegove besede podžigajoče in nevarne. "Povedal sem mu, da mislim, da njegov jezik ne povzroča zgolj delitev, ampak je vse bolj nevaren," je povedal Sulzberger.

Novinarjevo življenje je pogosto tudi ogroženo

"Povedal sem mu, da je fraza 'lažne novice' neresnična in škodljiva, še bolj pa sem zaskrbljen, ker novinarje označuje za 'sovražnike ljudstva'. Opozoril sem ga, da tovrstne podžigajoče besede krepijo grožnje novinarjem in bodo vodile v nasilje," je dodal Sulzberger.

Trumpa je opozoril, da so tovrstno retoriko povzeli tudi nekateri tuji politiki, da tako upravičijo napade na novinarje in njihovo utišanje. "S tem ogroža njihova življenja," je še dejal lastnik NYT.

s Novice Rok Žavbi s pestmi napadel novinarja in snemalca Planet TV #video

"Prosil sem ga, naj še enkrat razmisli o svojih napadih na novinarstvo, ki so po mojem mnenju nevarni in škodljivi za našo državo," je sklenil Sulzberger.

Trump je nato odgovoril z nizom treh tvitov, v katerih je, kot omenjeno, znova napadel "izumirajočo časnikarsko panogo". "Ko mediji, ki jih vodi nor sindrom obsedenosti s Trumpom, razkrivajo notranje odločanje naše vlade, to ogroža življenja mnogih, ne le novinarjev! Zelo nedomoljubno!

Sarah Sanders, Bela hiša Novice Zaradi vprašanj o razmerju s Playboyevo zajčico Bela hiša umaknila novinarko

S svobodo medijev prihajajo tudi odgovornosti, da se poroča točno," je zapisal in se pritožil, da mediji o njegovi administraciji pišejo samo slabo, "kljub izjemno pozitivnim rezultatom". Pri tem je napadel NYT in Washington Post, ki je v lasti Amazona pod vodstvom Jeffa Bezosa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin