SiolNET. Novice Slovenija
0,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novinarski organizaciji: Žavbijev napad na ekipo Planet TV je nesprejemljiv #video

0,89

termometer

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) in Društvo novinarjev Slovenije (DNS) sta organe pregona zaradi včerajšnjega napada islamista Roka Žavbija na novinarja in snemalca Planet TV pozvala k ukrepanju. 

s Novice Rok Žavbi s pestmi napadel novinarja in snemalca Planet TV #video

"Vsak fizični napad na novinarja je Rubikon, čez katerega se v demokratičnih družbah ne sme stopiti. Svoboda medijev je eden od temeljev demokracije, zato fizični napad na novinarja pomeni tudi napad na demokracijo. Tega se morajo zavedati tudi institucije, zadolžene za pregon takšnih dejanj, od katerih pričakujemo takojšnje ukrepanje. Enako tudi pri različnih grožnjah z uporabo nasilja, zapisanih na spletnih forumih," so zapisali v DNS

Konkretneje primera Žavbi ne želijo komentirati, saj gre po njihovem mnenju za zadevo s področja represivnih, varnostnih in obveščevalnih organov.

Islamska država Novice Rok Žavbi, obsojen zaradi novačenja teroristov, se je vrnil v Slovenijo #video

Tudi Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja včerajšnji napad v Italiji obsojenega Roka Žavbija in njegovega očeta na novinarsko ekipo televizijske hiše Planet TV.

"Fizični kot tudi vsakršni drugi podobni napadi na novinarje in snemalce so nedopustni, saj gre za osebe, ki opravljajo službo, ki je v javnem interesu. In če se iz zapora v Italiji vrne oseba, ki je bila tam obsojena zaradi tako sprevrženih dejanj, kot je novačenje borcev za skrajno skupino Islamska država, potem je to zagotovo v javnem interesu," so poudarili. 

Rok Žavbi Novice "Če so Žavbiju prepovedali vstop v Italijo, obstajajo indici, da gre za nevarno osebo" #video

"Taka oseba se tudi zato ne more sklicevati na pravico do zasebnosti, saj se je tej v veliki meri odrekla že s tem, ko se je podala na tovrstna pota. V ZNP zato pričakujemo, da bodo organi pregona naredili vse, da se včerajšnji incident razišče in da odgovorni za svoja dejanja odgovarjajo. Zadnje ni pomembno zgolj za osebno zadoščenje napadenih novinarja in snemalca, temveč za novinarsko skupnost v Sloveniji kot celoto. Ta mora namreč imeti občutek, da se tovrstna dejanja obravnavajo z vso resnostjo in da ne ostanejo nekaznovana," so sklenili.

Rok Žavbi Novice "Takšni ljudje so nevarni, a jim ne moreš nič"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin