Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
27. 7. 2018,
14.54

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

Rok Žavbi Islamska država Planet TV Društvo novinarjev Slovenije Združenje novinarjev in publicistov

Petek, 27. 7. 2018, 14.54

5 let, 9 mesecev

Novinarski organizaciji: Žavbijev napad na ekipo Planet TV je nesprejemljiv #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) in Društvo novinarjev Slovenije (DNS) sta organe pregona zaradi včerajšnjega napada islamista Roka Žavbija na novinarja in snemalca Planet TV pozvala k ukrepanju. 

Novice Rok Žavbi s pestmi napadel novinarja in snemalca Planet TV #video

"Vsak fizični napad na novinarja je Rubikon, čez katerega se v demokratičnih družbah ne sme stopiti. Svoboda medijev je eden od temeljev demokracije, zato fizični napad na novinarja pomeni tudi napad na demokracijo. Tega se morajo zavedati tudi institucije, zadolžene za pregon takšnih dejanj, od katerih pričakujemo takojšnje ukrepanje. Enako tudi pri različnih grožnjah z uporabo nasilja, zapisanih na spletnih forumih," so zapisali v DNS

Konkretneje primera Žavbi ne želijo komentirati, saj gre po njihovem mnenju za zadevo s področja represivnih, varnostnih in obveščevalnih organov.

Novice Rok Žavbi, obsojen zaradi novačenja teroristov, se je vrnil v Slovenijo #video

Tudi Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja včerajšnji napad v Italiji obsojenega Roka Žavbija in njegovega očeta na novinarsko ekipo televizijske hiše Planet TV.

"Fizični kot tudi vsakršni drugi podobni napadi na novinarje in snemalce so nedopustni, saj gre za osebe, ki opravljajo službo, ki je v javnem interesu. In če se iz zapora v Italiji vrne oseba, ki je bila tam obsojena zaradi tako sprevrženih dejanj, kot je novačenje borcev za skrajno skupino Islamska država, potem je to zagotovo v javnem interesu," so poudarili. 

Novice "Če so Žavbiju prepovedali vstop v Italijo, obstajajo indici, da gre za nevarno osebo" #video

"Taka oseba se tudi zato ne more sklicevati na pravico do zasebnosti, saj se je tej v veliki meri odrekla že s tem, ko se je podala na tovrstna pota. V ZNP zato pričakujemo, da bodo organi pregona naredili vse, da se včerajšnji incident razišče in da odgovorni za svoja dejanja odgovarjajo. Zadnje ni pomembno zgolj za osebno zadoščenje napadenih novinarja in snemalca, temveč za novinarsko skupnost v Sloveniji kot celoto. Ta mora namreč imeti občutek, da se tovrstna dejanja obravnavajo z vso resnostjo in da ne ostanejo nekaznovana," so sklenili.

Novice "Takšni ljudje so nevarni, a jim ne moreš nič"
Ne spreglejte