Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 6. 2020,
7.02

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

Donald Trump

Torek, 23. 6. 2020, 7.02

3 leta, 10 mesecev

Trump podaljšal prepoved vizumov tujim delavcem do konca leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil prepoved izdajanja delovnih vizumov in dovoljenj za delo in bivanje v ZDA oz. zelenih kart podaljšati do konca letošnjega leta. Prepoved je aprila zaradi pandemije novega koronavirusa uvedel za 60 dni, sedaj pa jo ob izteku roka širi tudi na začasne in sezonske tuje delavce z določenimi izjemami.

Podaljšanje prepovedi je Donald Trump utemeljil z gospodarsko škodo, ki so jo utrpeli ameriški delavci zaradi pandemije koronavirusa in ti naj bi imeli prednost pri zaposlovanju. Trumpova vlada je prepričana, da bo s to prepovedjo omogočila zaposlitev več kot pol milijona Američanov, navaja STA.

Podaljšanje prepovedi izdajanja novih vizumov velja za vizume H-1B, ki jo dobijo "posebej izurjeni ali nadarjeni", kot je bila denimo pred desetletji njegova sedanja soproga prva dama ZDA Melania Trump. Tovrstnih vizumov, ki gredo predvsem delavcem v visoki tehnologiji, so ZDA izdajale po 85 tisoč na leto.

Donald Trump
Novice Trump: Druge države nas izkoriščajo. Najhujša je Nemčija.

Prepoved velja tudi za vizume L-1, ki omogočajo selitve delavcev - večinoma vodilnih - znotraj podjetij, poroča STA.

Trump prepoveduje tudi nove vizume H-2B za sezonske delavce z izjemo delavcev v kmetijstvu in prehrambeni industriji. Prepoveduje pa se tudi vizumi J-1 za študente. Izjema za nove zelene karte velja za zdravstvene delavce, ki pomagajo v boju proti koronavirusu.

Trump lahko po odločitvi vrhovnega sodišča ohrani carine na uvoz jekla

Ameriško vrhovno sodišče je v ponedeljek zavrnilo obravnavo pritožbe uvoznikov jekla v ZDA na odločitve sodišč nižje stopnje, da je bila uvedba višjih carin na uvoz jekla in aluminija, za kar se je v skladu z zakoni odločila Trumpova administracija. Višje carine, ki so prizadele tudi jeklarje v EU, tako ostajajo.

Peter Navarro in Donald Trump
Novice Trumpov svetovalec: koronavirus je proizvod komunistične partije Kitajske

Odločitve so se razveselili domači proizvajalci jekla, ki imajo koristi od 25-odstotnih carin. Trump je iz carin izvzel le Avstralijo, nekatere države, kot je Južna Koreja, pa so se z njim posebej dogovorile glede izvoznih kvot. Lani je carine za Kanado in Mehiko Trumpova administracija odpravila, da bi tako omogočila dogovor o prenovljenem sporazumu o prosti trgovini Severne Amerike, ki se je nekoč imenoval s kratico Nafta.

Trumpovo zborovanje v Tulsi
Novice Trump je besen: najstniki so mu s prevaro uničili zborovanje

ZDA so v zameno za carine na jeklo in aluminij dobile nazaj carine na izvoz drugega blaga. Svet žganih pijač Amerike je npr. sporočil, da je zaradi povračilnih carin EU izvoz ameriškega žganja na evropski trg v dveh letih padel za tretjino.

Tom Cotton
Novice Je to novi Trump?
Ne spreglejte