Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 6. 2020,
7.59

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

18

Natisni članek

Donald Trump ZDA Nemčija

Torek, 16. 6. 2020, 7.59

3 leta, 10 mesecev

Trump: Druge države nas izkoriščajo. Najhujša je Nemčija.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

18

Donald Trump | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek napovedal, da bodo ZDA zmanjšale število ameriških vojakov v Nemčiji na 25 tisoč, ker je Nemčija delinkventna, saj ne namenja dovolj sredstev za obrambo v skladu z zahtevami zveze Nato. Pri tem je poudaril, da imajo ZDA izjemno visoke stroške z vojaškimi oporišči v Nemčiji.

Predsednik Donald Trump je dejal, da Nemčija ne namenja dveh odstotkov svojega bruto domačega proizvoda (BDP) za obrambo, pa tudi sicer se mu ta dva odstotka zdita premalo za državo, kot je Nemčija. Obenem je Nemčijo obtožil, da ni poštena do ZDA glede trgovine, poroča STA.

ZDA imajo v Nemčiji trenutno približno 34.500 vojakov, umaknili naj bi jih 9.500.

Melania Trump
Trendi Novo razkritje, zakaj se Melania Trump ni takoj preselila v Belo hišo

"Trpimo pri trgovini, trpimo pri Natu," je dejal Trump in dodal, da ZDA izkoriščajo tudi druge države, najhujša pa je Nemčija.

Gre sicer za znane obtožbe na račun Nemčije in drugih držav zveze Nato, ki jih Trump ponavlja od predsedniške kampanje leta 2016.

Donald Trump
Trendi Trump tehta 110 kilogramov. Je to krivo za težave s hojo?

V Berlinu sicer še niso uradno seznanjeni s podrobnostmi načrta ZDA, je danes na obisku v Varšavi dejal nemški zunanji minister Heiko Maas. "Niti zunanje ministrstvo niti Pentagon nam nista uspela posredovati informacij o tem," je dejal. Je pa ocenil, da je prisotnost ameriških vojakov v Nemčiji pomembna za evropsko in ameriško varnost. "Mislimo, da je ameriška prisotnost v Nemčiji pomembna, ne le za varnost Nemčije, ampak tudi za varnost ZDA in predvsem varnost Evrope," je povedal po pisanju STA.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes ocenil, da ameriški vojaki v Evropi zagotavljajo varnost na obeh straneh Atlantskega oceana.

Medtem je poljski zunanji minister Jacek Czaputowicz na današnji novinarski konferenci z Maasom dejal, da poljska vlada razpravlja o okrepitvi ameriških vojakov na Poljskem z ZDA, vendar to naj ne bi bilo povezano z umikom vojakov iz Nemčije, poroča STA.

Ne spreglejte