Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 6. 2021,
10.17

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

12

Natisni članek

cepivo COVID-19 Evropa

Četrtek, 17. 6. 2021, 10.17

2 leti, 10 mesecev

Tretje iz vrst cepiv mRNA se ni izkazalo za najbolj učinkovito

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

12

cepivo | EU je s podjetjem sklenila pogodbo o nakupu do 405 milijonov odmerkov cepiva. | Foto STA

EU je s podjetjem sklenila pogodbo o nakupu do 405 milijonov odmerkov cepiva.

Foto: STA

Cepivo proti bolezni covid-19, ki ga razvija nemško podjetje CureVac, ne dosega pričakovane učinkovitosti. Kot je pokazala vmesna analiza pozne faze testiranja, je le 47-odstotno učinkovito proti koronavirusni bolezni, ne glede na stopnjo resnosti, je v sredo sporočilo podjetje.

Podjetje je za to okrivilo kontekst, v katerem je potekalo testiranje, saj da je brez primere, ker je med zajetimi v testiranje krožilo najmanj 13 različic novega koronavirusa. Izpostavljajo tudi zelo raznolike odzive na cepivo med različnimi starostnimi skupinami.

Upali so na boljši izid

CureVac je izsledke po opravljeni kombinirani zaključni drugi in tretji fazi testiranja, ki je zajelo 40 tisoč ljudi v desetih državah, že sporočil Evropski agenciji za zdravila (EMA). Končno analizo rezultatov namerava opraviti v naslednjih nekaj tednih, je v sporočilu na spletni strani zapisalo podjetje.

"Čeprav smo upali na boljši vmesni izid, spoznavamo, da je izkaz visoke učinkovitosti v tej veliki raznovrstnosti različic velik izziv," je sporočil vodja podjetja Franz-Werner Haas. Celovita učinkovitost se sicer lahko po preučitvi dodatnih primerov po njegovih besedah še spremeni. Izpostavil pa je še, da velika pojavnost novih variant virusa kaže na pomen razvoja cepiv novih generacij.

Razočaranje glede učinkovitosti sledi zamudam, s katerimi se je CureVac spopadal v poznih fazah testiranja, saj je čakal na zadostno število obolelih s covid-19.

Podjetje je sprva načrtovalo, da bi zaprosilo za dovoljenje na evropski ravni v drugem četrtletju, a odobritve pristojnih regulatorjev zdaj ni pričakovati pred avgustom.

Tako kot visoko učinkoviti cepivi, ki sta ju razvili konkurenčni podjetji BioNTech/Pfizer in Moderna, tudi cepivo CureVaca temelji na novejši informacijski tehnologiji mRNA. Varnostnih pomislekov glede cepiva testiranje ni pokazalo.

Cepivo AstraZeneca
Novice Koristi pretehtajo tveganja, AstraZeneca ostaja odobrena za vse populacije #video

Kljub temu da v prizadevanjih za razvoj cepiva proti covid-19 leta 2000 ustanovljeno podjetje nekoliko zamuja, verjame v določene prednosti pred tekmeci iz vrst cepiv mRNA. Mogoče ga je denimo shranjevati na standardnih temperaturah hladilnika. Potreben je tudi manjši odmerek, kar omogoča hitrejšo in cenejšo proizvodnjo.

cepivo, cepljenje
Novice Tudi na Severnem Primorskem cepljenje brez naročanja

 

Ne spreglejte