Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 6. 2021,
12.00

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

4

Natisni članek

Evropska agencija za zdravila zapleti cepljenje stranski učinki cepivo

Ponedeljek, 14. 6. 2021, 12.00

2 leti, 10 mesecev

Koristi pretehtajo tveganja, AstraZeneca ostaja odobrena za vse populacije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

4

Cepivo AstraZeneca | Poleg cepiv AstraZenece in Johnson & Johnson, ki sta vektorski cepivi, sta v Evropski uniji odobreni še cepivi Pfizerja in Moderne, ki temeljita na informacijski tehnologiji mRNK. | Foto Reuters

Poleg cepiv AstraZenece in Johnson & Johnson, ki sta vektorski cepivi, sta v Evropski uniji odobreni še cepivi Pfizerja in Moderne, ki temeljita na informacijski tehnologiji mRNK.

Foto: Reuters

Evropska agencija za zdravila in vodja strategije za cepljenje Marco Cavaleri sta po intervjuju zadnje omenjenega v nedeljski La Stampi poudarila, da koristi cepiva proti covid-19 AstraZenece pretehtajo tveganja pri vseh starostnih skupinah, zlasti pa pri starejših od 60 let. Njegovih besed naj pri časniku ne bi pravilno interpretirali.

Glede na prvotno poročanje italijanskega časnika naj bi Marco Cavaleri dejal, da bi se morda morale države v luči tveganja za nastanek redke oblike krvnih strdkov in ob dostopnosti drugih cepiv izogibati cepljenju z AstraZeneco tako pri mlajših kot tudi pri starejših od 60 let.

"Žal moje besede v nedavnem intervjuju za La Stampo niso bile pravilno interpretirane," je nato dejal v kasnejši izjavi za agencijo Reuters. "Cepivo AstraZenece ohranja ugoden profil koristi in tveganj pri vseh starostih, še posebej pa pri starejših od 60 let," je dejal.

Razmerje koristi in tveganj je pozitivno 

Tudi Evropska agencija za zdravila je po objavi intervjuja na Twitterju objavila kratko izjavo, češ da krožijo napačne informacije. "Situacija je taka: razmerje koristi in tveganj cepiva proti covid-19 AstraZenece je pozitivno in cepivo ostaja odobreno za vse populacije," so zapisali.

Kot navaja Reuters, je v nedeljo zvečer naslov članka spremenila tudi La Stampa in dodala pojasnila z naknadnimi komentarji Cavalerija.

Ta je sicer v pogovoru za časnik še predlagal, da bi cepivo podjetja Johnson & Johnson uporabljali za starejše od 60 let.

Številne kritike zaradi stranskih učinkov 

Obe cepivi sta v Evropski uniji odobreni za vse starejše od 18 let, vendar se soočata s kritikami zaradi poročil o sicer zelo redkih krvnih strdkih kot stranskem učinku, ki so se pojavljali pri mlajših ljudeh.

Zaradi tega je v nekaterih državah cepljenje z njima omejeno na starejše ljudi. Med drugim je tudi Italija po smrti 18-letnice, ki je umrla po cepljenju z AstraZeneco, v petek sporočila, da bodo z AstraZeneco cepili le še starejše od 60 let.

AstraZeneca
Novice Evropa bi lahko opustila cepivo AstraZenece
AstraZeneca
Novice Potrjen nov stranski učinek pri AstraZeneci, v Italiji nove omejitve zaradi smrti 18-letnice
Ne spreglejte