SiolNET. Novice Svet
4,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropa bi lahko opustila cepivo AstraZenece

4,60

termometer

AstraZeneca
Foto: Reuters

Vodja strategije za cepljenje pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) Marco Cavaleri je v pogovoru za italijanski časnik La Stampa danes dejal, da bi lahko opustili cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca za vse starostne skupine, če so možne alternative. Cepivo podjetja Johnson & Johnson pa predlaga za starejše od 60 let.

Obe cepivi sta v Evropski uniji odobreni za vse starejše od 18 let, vendar se soočata s kritikami zaradi poročil o sicer zelo redkih krvnih strdkih kot stranskem učinku.

Na vprašanje, ali ne bi bilo bolje prepovedati cepivo AstraZenece, je Cavaleri dejal, da je to možno in da tako razmišljajo že v več državah ob porastu količin cepiv mRNA družb Pfizer in Moderna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vendar so bili incidenti zelo redki in to po prvem odmerku. Res je, da obstaja manj podatkov o drugem odmerku, a v Združenem kraljestvu to teče dobro," je spomnil na cepilno kampanjo na Otoku, kjer so veliko cepili z AstraZeneco.

Pri tem je svetoval, da bi mlajše cepili s cepivi mRNA, vendar priznava, da je to odločitev posameznih držav.

Testiranje na covid-19 Novice Najnovejši podatki: toliko okužb so potrdili v soboto

Manj težav s cepivom Johnson & Johnson

Opozoril je še, je bilo v primerjavi z AstraZeneco manj težav po cepljenju s cepivom družbe Johnson & Johnson, pri katerem zadostuje en odmerek. Bi ga pa kljub temu bolj priporočil starejšim od 60 let, je dodal.

Južna Afrika je medtem iz programa cepljenja umaknila dva milijona odmerkov cepiva družbe Johnson & Johnson, potem ko so se pri enem od proizvajalcev v ZDA pojavile skrbi zaradi onesnaženja v cepivu. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je namreč v petek kot neustrezne označila več milijonov odmerkov cepiva Janssen, ki so jih proizvedli v tovarni Emergent BioSolutions v Baltimorju.

G7 bo svetu daroval milijardo odmerkov cepiva

Joe Biden Boris Johnson G7 Foto: Reuters
Britanski premier Boris Johnson je ob zaključku vrha G7 v angleškem Carbis Bayu napovedal, da bo skupina darovala najmanj milijardo odmerkov cepiva revnejšim državam. Voditelji sedmih najrazvitejših držav so podprli tudi pospešitev ukrepanja proti podnebnim spremembam.

"Z veseljem napovem, da so voditelji ta konec tedna obljubili več kot milijard odmerkov, bodisi neposredno bodisi preko financiranja Covaxa," je povedal Johnson ob koncu tridnevnega vrha. Koliko odmerkov cepiva proti covidu-19 bo podarila katera država, ni sporočil. Je pa že pred tem napovedal, da bo Velika Britanija darovala 100 milijonov odmerkov iz lastnega presežka.

Voditelji so se glede pandemije covida-19 zavzeli tudi za novo preiskavo izvora novega koronavirusa na Kitajskem, ki bi jo vodila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Glede podnebnih sprememb so voditelji prepričani, da se mora sprememba začeti z njimi, saj države skupine G7 predstavljajo 20 odstotkov svetovnih izpustov toplogrednih plinov. "Ta konec tedna smo bili jasni, da se mora ukrepanje začeti pri nas," je povedal Johnson. STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin