Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 3. 2023,
19.34

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

13

Natisni članek

ugrabitev taborišče Krim Ukrajina otroci

Petek, 24. 3. 2023, 19.34

1 leto

Travmatična izpoved ukrajinskega dečka iz ruskega taborišča: Rekli so, da gremo na počitnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

13

Ukrajina | Otroke, večinoma najstnike iz regij Harkov in Herson, ki so jih zasedli Rusi, so lokalne oblasti poslale v poletni tabor na Krimu. | Foto Reuters

Otroke, večinoma najstnike iz regij Harkov in Herson, ki so jih zasedli Rusi, so lokalne oblasti poslale v poletni tabor na Krimu.

Foto: Reuters

Ruske oblasti so v poskusu prevzgoje pretepale ukrajinske otroke, je povedal najstnik, ki je bil med več deset otroki, ki so jih po večmesečnih pogajanjih osvobodili iz ruskih domov in mladinskih taborišč, piše Telegraph. Povedal je tudi, da so jim rekli, da gredo za več tednov na poletni tabor v Rusijo in na Krim. 

Ukrajinskim staršem, ki so jim ruske oblasti otroke odpeljale v mladinski taborišče na obali Črnega morja, je končno uspelo, da so otroke vrnili v Ukrajino, je sporočila nevladna organizacija, ki je organizirala evakuacijo.

Po osvoboditvi ozemlja otrok niso hoteli poslati domov 

Otroke, večinoma najstnike iz regij Harkov in Herson, ki so jih zasedli Rusi, so lokalne oblasti poslale v poletni tabor na Krimu, polotoku, ki ga od leta 2014 nadzoruje Rusija. Ko so omenjena mesta osvobodile ukrajinske sile, pa voditelji tega taborišča otrok niso hoteli poslati domov. 

V humanitarni organizaciji Save Ukraine so teden dni po izdaji naloga za aretacijo Vladimirja Putina in Marie Lvovo-Belove, ruske komisarke za pravice otrok, ki naj bi bila vpletena v nezakonito deportacijo in premestitev otrok z zasedenih ukrajinskih ozemelj, organizirali evakuacijo. Da bi našli svoje otroke, so nekaterim staršem na Krim pomagali potovati prek Poljske, Belorusije in Rusije.

Vladimir Putin in Marie Lvova-Belova.  | Foto: Reuters Vladimir Putin in Marie Lvova-Belova. Foto: Reuters Na hrbtu ene od deklic je videl modrice 

Eden od osvobojenih dečkov je po osvoboditvi povedal, kako so z njimi ravnali. Najstnik, čigar identitete niso razkrili, je dejal, da so bili otroci iz regije Herson kaznovani, če so izražali proukrajinska stališča.

"Odpeljali te bomo v sirotišnico. Sedel boš, dokler ne boš vsega razumel," je deček citiral besede stražarja v taborišču. Deček je povedal tudi, da je na hrbtu ene od deklic videl modrice, ki naj bi jih dobila zaradi udarca s palico.

Povedali so mu, da so se mu starši odrekli 

Dejal je tudi, da mu je vodja taborišča dejal, da so se mu starši odrekli in ga dali v posvojitev. Ko pa je končno poklical mamo, mu je ta povedala, da ji kaj takega še na kraj pameti ni prišlo. Ko je mama rotila, da ga vrnejo, so ji dejali, da "sina ne bodo peljali nikamor, ker je zdaj otrok Rusije".

Otroci so povedali, da so jih poskušali prevzgojiti 

Ukrajinske oblasti trdijo, da so z zasedenih ozemelj v Rusijo deportirali okoli 16 tisoč otrok, odkrili pa naj 43 objektov, v katerih je nameščenih najmanj šest tisoč otrok, starih od štirih mesecev do 17 let.

Rusija svoja dejanja opravičuje s tem, da so otroke želeli odpeljati na varno, toda otroci, ki so se vrnili iz Rusije, pravijo, da so jih Rusi poskušali prevzgojiti. V nekaterih taboriščih so otroke učili peti rusko himno in jim govorili, da je Ukrajina del Rusije.

Dmitri Medvedjev, Vladimir Putin
Novice Medvedjev: Pripravljamo odgovor za Ukrajince
Vladimir Putin in Sergej Šojgu
Novice "Rusija že nekaj časa preučuje cilje v zahodni Evropi, ki bi jih lahko napadla"
Sebastian Coe, Svetovna atletika
Sportal Preklic dopinške kazni ruskim atletom, brez tekmovanj tudi transspolne ženske
Ne spreglejte