Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2023,
22.13

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,69

56

Natisni članek

ukrajinska vojska ruska vojska Volodimir Zelenski Vladimir Putin Ralph D. Thiele

Četrtek, 23. 3. 2023, 22.13

1 leto, 1 mesec

"Rusija že nekaj časa preučuje cilje v zahodni Evropi, ki bi jih lahko napadla"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,69

56

Vladimir Putin in Sergej Šojgu | Ima ruski predsednik Vladimir Putin na vojaškem področju še kakšnega asa v rokavu? Nemški upokojeni polkovnik Ralph D. Thiele je prepričan, da ima, zaradi česar svari Zahod, naj ne podcenjuje Rusije. | Foto Guliverimage

Ima ruski predsednik Vladimir Putin na vojaškem področju še kakšnega asa v rokavu? Nemški upokojeni polkovnik Ralph D. Thiele je prepričan, da ima, zaradi česar svari Zahod, naj ne podcenjuje Rusije.

Foto: Guliverimage

Ukrajinska in ruska vojska sta kot dva izmučena boksarja v ringu, ki čakata na to, da bosta nasprotniku zadala odločilni udarec, o trenutnem stanju vojne v Ukrajini pravi nemški upokojeni polkovnik Ralph D. Thiele. Rusijo pesti pomanjkanje izurjenih vojakov in nenatančno topništvo, ukrajinske šibke točke pa so pomanjkanje topniškega streliva in vse manj vojakov, zaradi česar morajo v strelske rove tudi vojaki, ki so sicer izurjeni za bolj zahtevno vojskovanje.

Vojaške strokovnjake in politične analitike, ki razlagajo zdajšnji in prihodnji potek vojne v Ukrajini, lahko uvrstimo v dva tabora: v pogojno rečene optimiste in pesimiste. Tako je lani septembra – tudi pod vplivom uspešne ukrajinske protiofenzive v regiji Harkov, ko se je ruska fronta v tej regiji dobesedno sesula čez noč – ameriško-škotski zgodovinar Niall Ferguson napovedoval, da se bo ukrajinski pritisk stopnjeval in da se bo vojna končala letos s premirjem v slogu korejske vojne v letih 1950–1953.

Optimistične napovedi, da se bo vojna v Ukrajini končala letos

V resnice so prve mesece leta 2023 zaznamovali pritiski ruske vojske oziroma plačancev ruske zasebne vojske Wagner na ukrajinski obrambni liniji pri in v mestu Bahmut. Tudi za zdaj, ko je minila že skoraj četrtina leta, nič ne kaže, da se bo vojna končala letos.

Niall Ferguson
Novice Ali ta mož res ve, kako se bo končala vojna v Ukrajini?

Pred tedni je bil dokaj optimističen glede prihodnjega poteka vojne nemški vojaški ekonomist Marcus Keupp, ki je napovedal, da bo ukrajinska vojska premagala Rusijo oktobra letos. Ta napoved temelji na Keuppovih izračunih ruskih vojaških izgub v izurjeni živi sili in vojaški tehniki.

Svarila pred podcenjevanjem Rusije

Bolj previden je vojaški analitik in upokojeni polkovnik nemške vojske Ralph D. Tiele. Ta je v torkovem pogovoru za spletno stran nemškega tednika Focus posvaril pred podcenjevanjem Rusije in prepričanjem nekaterih na zahodu, da ruski vojski v Ukrajini zmanjkuje sape.

Thiele v času vojne v Ukrajini pogosto daje izjave za nemške medije. Svojo analizo vojne je lani jeseni predstavil za Weltov novičarski televizijski kanal:

"Res je, da se napredovanje Putinovih čet ustavlja. Že od prvih dni vojne je bilo očitno, da ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu ne gre vse tako, kot si je zamislil. Trenutne razmere bi opisal bolj takole: ruska in ukrajinska vojska sta kot dva izmučena boksarja, ki čakata, da bosta lahko nasprotniku zadala odločilni zmagoviti udarec."

Rusko zastarelo strelivo in ukrajinske težave s pomanjkanjem vojakov

Thiele, ki je bil med svojo vojaško kariero med drugim član štaba za vojaške načrte v nemškem obrambnem ministrstvu, med šibke točke ruske vojske prišteva velike izgube med vojaki, zaradi česa mora ruska stran na fronto pošiljati slabo izurjene ali celo neizurjene vojake. Druga šibka točka ruske vojske je zastarelo topniško strelivo, ki je zelo neučinkovito, zaradi česar je ukrajinska vojska v prednosti.

Ukrajinski vojak
Novice Vojaški strokovnjak napoveduje: Ukrajina bo premagala Rusijo oktobra letos

Toda medtem ko lahko Putin, ki ima na razpolago veliko državo, še naprej pošilja več vojakov na fronto, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tega ne more, opozarja Thiele. "Ukrajinska vojska je zdaj tako številčno oslabljena, da morajo včasih v strelske jarke poslati celo specialce – vojake, ki so izurjeni in opremljeni za posebno zahtevne operacije –, da zadržijo položaje pred ruskimi napadi. Ukrajinski predsednik zapravlja človeške vire, ki jih nujno potrebuje za napovedano ofenzivo," je prepričan upokojeni polkovnik.

Pomanjkanje granat in učinkoviti zahodni obveščevalni podatki

Slabost ukrajinske vojske je tudi v tem, da sicer ima različno zahodno težko orožje z zelo sodobnim strelivom, a ji ga primanjkuje. Gre za 155-milimetrske granate za topništvo, kakršne uporabljajo tudi nemške samohodne havbice Panzerhaubitze 2000. "A milijon granat, ki jih je Ukrajini zdaj obljubila EU, ni mogoče izdelati tako hitro. Za njihovo izdelavo je potrebno več mesecev, morda celo eno leto," ocenjuje Thiele.

Pomemben dejavnik v vojni v Ukrajini je postalo topništvo. Rusija ima ogromno topov, a njena šibka točka je njihova zastarelost in nenatančnost. Ukrajina pa ima zdaj veliko sodobnih zahodnih topov z zelo natančnimi izstrelki, a jih pesti pomanjkanje granat. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pomemben dejavnik v vojni v Ukrajini je postalo topništvo. Rusija ima ogromno topov, a njena šibka točka je njihova zastarelost in nenatančnost. Ukrajina pa ima zdaj veliko sodobnih zahodnih topov z zelo natančnimi izstrelki, a jih pesti pomanjkanje granat. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po drugi strani pa je poleg zahodnega orožja velika ukrajinska prednost tudi to, da imajo ukrajinske enote na razpolago zelo natančne informacije zahodnih obveščevalnih služb o premikih ruskih enot, zaradi česar so njihovi napadi zelo učinkoviti.

Ukrajinska bojna morala in taktične spretnosti

Ukrajini se obrestuje tudi velika bojna morala vojakov, ki pa po drugi strani vidno trpi zaradi nenehnega ruskega topniškega obstreljevanja. Prednost ukrajinskih enot je tudi njihova gibljivost in t. i. taktika misije (taktika se prilagaja cilju vojaške naloge, op. p.), pravi Thiele, a dodaja, da žal teh pomembnih spretnosti ni mogoče uporabiti tudi v strelskih jarkih.

Vladimir Putin
Novice To je svarilo, naj ne podcenjujemo Putinove Rusije

Glede besed Zelenskega, da je prihodnost Ukrajine odvisna od ključnih bitk na frontah pri Bahmutu, Vugledarju, Marinki, Kamjanki in Avdijivki, Thiele pravi, da Zelenski zagotovo ne bo vnaprej povedal, kje bodo njegove enote izvedle odločilne udarce. Ta besede Zelenskega so del psihološke vojne.

Putinove alternative: bombe z veliko rušilno močjo, kibernetski napadi in sabotaže?

Na vprašanje, kaj ima Putin v rokah, da bi odločilno pospešil ruski napad, ki je zastal, Thiele odgovarja, da ima Putin več morebitnih alternativ. Lahko bi uporabil konvencionalne lasersko vodene 500- in 1.500-tonske bombe, s katerimi bi lahko izbrisal cele soseske. Po Thielovih besedah njegovi generali to zahtevajo, a Putin omahuje, ker se boji, da bi v tem primeru do Rusije prijateljske države, kot so Kitajska, Indija, Turčija in Savdska Arabija, prekinile dobave denarja in dostavo orožja.

Bi lahko v prihodnje v spopadih v Ukrajini sodelovali tudi nekdanji vojaški piloti iz ZDA in Velike Britanije, ki bi kot zasebni pogodbeniki upravljali zahodna bojna letala? | Foto: Reuters Bi lahko v prihodnje v spopadih v Ukrajini sodelovali tudi nekdanji vojaški piloti iz ZDA in Velike Britanije, ki bi kot zasebni pogodbeniki upravljali zahodna bojna letala? Foto: Reuters

Poleg tega ima Putin na razpolago še nekaj nejedrskih alternativ, med katerimi so kibernetski napadi in sabotaže pomembne infrastrukture, na samo v Ukrajini, ampak tudi v zahodnih državah. "Glede na poročila Rusija že nekaj časa preučuje napada vredne cilje v zahodni Evropi. Rusi to vojno vse bolj širijo. Vendar pa jo širi tudi Zahod," poudarja Thiele.

Zahodni piloti kot pogodbeni zasebniki proti ruski vojski?

Za ukrajinski uspeh pa je ključno, da ima ukrajinska vojska na razpolago veliko streliva, pa tudi tanke in rakete. Potrebuje tudi zahodna bojna letala, ki bi jih morda upravljali t. i. pogodbeniki, vojaški piloti iz ZDA in Velike Britanije, ki niso več v aktivni vojaški službi in se lahko zaposlijo kot zasebniki.

"Jasno pa je tudi, da Putin ne želi izgubiti te vojne, ki jo je začel, ker bi to pomenilo njegov lastni konec. In še vedno ima zelo velik potencial stopnjevanja vojaškega konflikta – vključno z manjšimi jedrskimi napadi v Ukrajini, ki nikakor ne bi pomenili scenarijev sodnega dne. Dokler ima še asa v rokavu, bi moral biti Zahod previden in podpirati Ukrajino tam, kjer jo to dejansko potrebno – in naj se ne opija z lastnimi fantazijami o večvrednosti," je še povedal Thiele za spletni Focus.

Erich Vad
Novice Nemški general, ki je razburil Ukrajince
Ukrajinski vojaki
Novice Črni scenariji vojne, ki se jim hoče Ukrajina izogniti
Vladimir Putin
Novice Je to glavni razlog, zaradi katerega bo Putin izgubil vojno?
Ne spreglejte