Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 4. 2021,
18.16

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

21

Natisni članek

otrok nasilje smrt Hrvaška

Nedelja, 4. 4. 2021, 18.16

3 leta

Tragedija na Hrvaškem: deklica, ki sta jo zanemarjala starša, je umrla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

21

Hrvaška policija | Foto STA

Foto: STA

Dvoinpolletna deklica iz Nove Gradiške na Hrvaškem, ki je bila v sredo zaradi hudih poškodb glave in modric po telesu sprejeta na zdravljenje v kliniko za otroške bolezni v Zagrebu, je umrla. Starša, ki naj bi bila do deklice fizično nasilna, sta v priporu. Materi zaradi suma povzročitve hudih telesnih poškodb, ki so privedle do otrokove smrti, grozi do 15 let zapora. 

Hrvaška policija
Novice Zdravnikom ni jasno, kako je deklica dobila tako težke poškodbe

Dekličina smrt je bila potrjena malo po 15. uri. "Z veliko žalostjo in obžalovanjem vam moramo sporočiti, da je pri naši mali pacientki, kljub vsem sprejetim zdravstvenim ukrepom in izjemnim prizadevanjem ekipe zdravnikov intenzivistov, prišlo do kritičnega kliničnega poslabšanja. V skladu s tem je bil po protokolu izveden postopek za ugotavljanje možganske smrti, ki pa je bil žal potrjen," so zapisali v kratki izjavi bolnišnice v Zagrebu, poroča N1.

Oče bil v preteklosti nasilen do žene

Punčko je na zdravljenje v Novo Gradiško v sredo pripeljala njena mama z navedbami, da je padla. Zdravniki v tamkajšnji bolnišnici so jo oživljali in intubirali, glede na poškodbe pa so jo pozneje premestili v bolnišnico v Zagrebu, kamor je prispela v komi. Otroka so ob sprejemu v zagrebško bolnišnico priklopili na mehansko predihavanje pljuč, in kot je pred dnevi dejal predstojnik klinike Goran Roić, čeprav se njihovo zdravstveno osebje srečuje z različnimi poškodbami, jih takšni težki primeri vedno šokirajo.

Med preiskavo je hrvaška policija med drugim ugotovila, da sta bila starša nad deklico v zadnjih petih mesecih pogosto fizično nasilna. (Slika je simbolična) | Foto: Getty Images Med preiskavo je hrvaška policija med drugim ugotovila, da sta bila starša nad deklico v zadnjih petih mesecih pogosto fizično nasilna. (Slika je simbolična) Foto: Getty Images

Hrvaška policija je sicer pred dnevi pridržala starše deklice, ki je imela med drugim hude poškodbe glave in številne hematome po celem telesu. Po poročanju medijev gre za 24-letno mater in njenega 27-letnega partnerja. Kot piše Jutarnji list, je policija med preiskavo ugotovila, da je mama v sredo svojo hčerko s pestmi udarjala po glavi in preostalih delih telesa. To pa naj ne bi bil osamljen primer, saj je policija še ugotovila, da naj bi starša malčico v zadnjih petih mesecih pogosto fizično zlorabljala.

Starša v priporu

To naj bi potrjevale tudi zdravniške ugotovitve, saj je imela deklica po prihodu na zdravljenje vidne poškodbe že od prej. Poleg tega je bilo po poročanju medijev očitno, da je bil otrok zanemarjen in je živel v slabih higienskih razmerah. Zaradi neznosnega srbenja, ki je posledica garij, je imela punčka spraskan celoten trebušček, smo poročali pred dnevi. V soboto sta starša tako stopila na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika v Slavonskem Brodu. Ta jima je odredil enomesečni pripor. 

Sicer pa imata starša poleg umrle deklice še tri otroke, stare od nekaj mesecev do štirih let. Ti so bili ob policijskem pridržanju staršev predani Centru za socialno delo, ki jih je namestil v nadomestno družino v bližini njihovega doma. Državna tožilka Mirela Šmitel pa je na izredni novinarski konferenci danes potrdila, da bodo mamo obtožili povzročitve hudih telesnih poškodb, ki so vodile do otrokove smrti, za kar ji grozi od treh do 15 let zapora. Oče deklice pa je bil po poročanju Dnevnik.hr pred tem že obravnavan zaradi nasilja v družini. Ne sicer proti otrokom, temveč proti ženi.

Policija
Novice Kranj: policija morala posredovati zaradu nenošenja mask v trgovini

Deklica dve leti živela pri rejnikih, preden so jo vrnili staršem

Hrvaško primer pretresa tudi ob dejstvu, da je deklico Center za socialno delo v Novi Gradiški staršema odvzel takoj po rojstvu, saj da bivalne razmere niso bile primerne za dojenčka. Dve leti svojega življenja je punčka preživela pri rejnikih, kjer naj bi se počutila dobro, novembra lani pa so jo vrnili biološkim staršem.

V luči nedavnih dogodkov in ob opravljenem inšpekcijskem nadzoru je bil zato odstavljen predstojnik Centra za socialno delo v Novi Gradiški Branko Medunić. Očitajo mu slabo presojo, da so otroka vrnili biološkim staršem zgolj zaradi majhnega izboljšanja razmer, ki pa še vedno niso ustrezale.

Rejniška družina je ob žalostnem razpletu obupana. Minister za demografijo, družino, mladino in socialne zadeve Josip Aladrović pa je medtem napovedal temeljito preiskavo tragedije, s katero bodo našli krivca in terjali njegovo odgovornost.

Ljubljana_maske
Novice Policija v treh dneh ugotovila več kot tisoč kršitev odlokov #video

 

Ne spreglejte