Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2023,
12.42

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

predsednik ZDA premoženje Jill Biden Joe Biden

Sreda, 19. 4. 2023, 12.42

1 leto

Toliko davka na dohodek sta lani plačala zakonca Biden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Joe Biden, Jill Biden | Večino Bidnovih prihodkov predstavlja predsednikova letna plača v višini 400 tisoč dolarjev, ki jo določa kongres, medtem ko je njegova žena, univerzitetna profesorica na Northern Virginia Community College, lani zaslužila 82.335 dolarjev. | Foto Reuters

Večino Bidnovih prihodkov predstavlja predsednikova letna plača v višini 400 tisoč dolarjev, ki jo določa kongres, medtem ko je njegova žena, univerzitetna profesorica na Northern Virginia Community College, lani zaslužila 82.335 dolarjev.

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden in prva dama Jill Biden sta v torek objavila davčni napovedi za leto 2022, iz katerih je razvidno, da sta skupaj plačala 169.820 dolarjev davkov. Kot so sporočili iz Bele hiše, je Biden s tem, ko je zadnjih 25 let vsako leto objavil napoved, "ponovno dokazal svojo zavezanost transparentnosti do ameriškega ljudstva".

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump namreč v štirih letih mandata ni želel nikoli objaviti svojih davčnih napovedi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zakonca Biden sta lani zaslužila 579.514 dolarjev, zvezni davek pa sta plačala po 23,8-odstotni davčni stopnji. Poleg tega sta plačala tudi 29.023 dolarjev dohodnine v domači zvezni državi Delaware, prva dama pa je 3.139 dolarjev dohodnine plačala tudi v Virginiji.

Planet 18
Planet TV Premoženje se jim vsak dan le povečuje #video

Bidnova sta ob tem prijavila tudi 5.092 dolarjev dohodka iz dveh tesno povezanih podjetij, Giacoppa Corp. in Celticcapri Corp., kot tudi prispevke v višini 20.180 dolarjev za 20 različnih dobrodelnih organizacij. Njuna največja dobrodelna donacija je znašala pet tisoč dolarjev fundaciji Beau Biden, ki si prizadeva za zaščito otrok pred zlorabami.

Svoji davčni napovedi sta objavila tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris in njen mož Douglas Emhoff. Sporočila sta, da sta v letu 2022 zaslužila 456.918 dolarjev prilagojenega bruto dohodka, na kar sta po 20,5-odstotni davčni stopnji plačala 93.570 dolarjev zveznega davka.

Lani je tako par zaslužil precej manj kot leto prej, ko je prijavil več kot 1,6 milijona dolarjev prilagojenega bruto dohodka. Poleg zveznega davka sta sicer Harris in Emhoff leta 2022 plačala tudi 17.612 dolarjev dohodnine v domači zvezni državi Kalifornija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Elon Musk
Trendi Elon Musk kljub prevzemu Twitterja spet najbogatejši na svetu
Ivana Trump
Trendi Ivana Trump nekdanji varuški zapustila psa in drago stanovanje, Donaldu niti centa
Joe Biden
Novice Biden spet dviguje obrvi: "Gremo lizat svet. Opravimo to." #video
Novice Biden spet z nespretno gesto #video
Ne spreglejte