Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2012,
11.16

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tibet

Četrtek, 8. 11. 2012, 11.16

5 let, 2 meseca

Tokrat so se v Tibetu zažgali trije dečki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Število samozažigov se v Tibetu vztrajno povečuje, samo včeraj so se zažgali štirje ljudje.

Tibet še vedno pretresajo številni samozažigi, samo včeraj so kitajski mediji poročali o štirih ljudeh, ki so se zažgali v protestu proti kitajski vladi. Trije najstniški menihi so se zažgali v okrožju Aba v provinci Sichuan, od koder poročajo o največjem številu samozažigov v zadnjih mesecih. Eden od dečkov, 15-letnik, ki je hkrati najmlajši, je umrl, dva pa so odpeljali v bolnišnico, vendar o njunem zdravstvenem stanju ni veliko znanega. Pozneje se je zažgala še 23-letna Tamding Tso v provinci Qinghai, po poročanju organizacije Voice of Amerika pa naj bi imela petletnega sina.

Od začetka leta 2011 se je zažgalo že več kot 60 Tibetancev, organizacije za zaščito človekovih pravic pa pravijo, da na takšen način protestirajo proti kitajski nadvladi. Kitajska vlada sicer zatrjuje, da imajo Tibetanci versko svobodo, in obtožuje tibetanskega duhovnega vodjo dalajlamo, da je odgovoren za samozažige, vendar ta obtožbe vztrajno zanika.

Samozažigi kot klic na pomoč Tiskovni predstavnik tibetanske vlade v izgnanstvu Dicki Chhoyang je potrdil, da so se zažgali štirje ljudje, hkrati pa opozoril, da so samozažigi klici na pomoč. Skupina Free Tibet iz Londona je povedala, da so se dečki zažgali pred policijsko postajo, prvič pa so se zažgali trije ljudje naenkrat.

Vseh samozažigov, ki so se zgodili na tibetanskih tleh, ni mogoče potrditi, saj tujim medijem ni dovoljen vstop v Tibet. Različne organizacije poročajo, da naj bi več kot polovica ljudi, ki so se zažgali, zaradi posledic opeklin tudi umrla.

Nenavadna oblika protestov vzbudila pozornost ZN-a Razmere v Tibetu pa burijo duhove tudi v Združenih narodih (ZN), kjer je visoka komisarka za človekove pravice Navanethem Pillay od Kitajske zahtevala, naj reši problem samozažigov ter dovoli nadzor tujih organizacij in medijev v pokrajini.

Ne spreglejte