SiolNET. Novice Svet
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Todorić pet milijonov evrov iz Agrokorja spravil v Dubaju

0,41

termometer

Ivica Todorić
Foto: STA

Medtem ko so delavci hrvaškega koncerna Agrokor marca lani trepetali za plače in službe, je dolgoletni predsednik uprave Ivica Todorić pet milijonov evrov nakazal na račun Agrokorjeve družbe v Švici, denar pa nato prenakazal v Dubaj, poroča več hrvaških medijev. Šlo naj bi za novo smer preiskave proti Todoriću.

Potem ko je Todorić pet milijonov evrov nakazal na račun Agrokorjevega podjetja s sedežem v Švici, se je s sinom Antejem odpravil v Gradec v Avstriji. Tam ju je čakalo luksuzno letalo, s katerim sta poletela proti Zürichu. V tamkajšnji banki UBS je nato Todorić pet milijonov evrov nakazal na račun v Dubaju, poročajo danes hrvaški časniki v lasti avstrijske skupine Styria.

Hotel Palace Posel danes Zakaj bi se srbski tajkun rad znebil Kempinskega v Portorožu?

Proti Todoriću nova smer preiskave o črpanju denarja

Proti Ivici Todoriću se je tako odprla nova smer preiskave o črpanju denarja iz koncerna. Denar v Dubaju pa lahko pojasni, kako Todorić uspeva preživeti v elitni soseski v Londonu, plačati drage odvetnike in se izogibati izročitvi na Hrvaško, medtem ko so njegovi računi in premoženje blokirani, danes poroča Večernji list.

Zagrebški tednik Express medtem dodaja, da denar v Dubaju ni edina sumljiva transakcija, ko jo je opravil Todorić, medtem ko sta bila celotna hrvaško gospodarstvo in javnost v strahu zaradi grožnje propada Agrokorja.

Janez Janša SDS Novice Padla nova ideja: koalicija Janše in sredinskega bloka

Ruska Sberbank Agrokorju lani odobrila dodatnih 100 milijonov evrov posojil

Express ob tem spominja, da je največja upnica Agrokorja, ruska Sberbank, v začetku marca lani odobrila dodatnih 100 milijonov evrov posojil Agrokorju. Ob tem so ruski bankirji po Expressovih navedbah vztrajali, da bi denar neposredno nakazali dobaviteljem koncerna, Todorić pa jim je poslal seznam dobaviteljev.

Potem ko je Sberbank nakazala 75 milijonov evrov dobaviteljem, so ti, v skladu z dogovorom s Todorićem, polovico denarja vrnili v Agrokor. Todorić je nato v Švico nakazal še 1,5 milijona evrov, s čimer je plačal dva obroka posojila, piše Express. Ta pojasnjuje še, da imajo preiskovalci Todorićev račun v Švici pod drobnogledom, ker sumijo, da je med letoma 2007 in 2014 prek njega črpal denar iz Agrokorja in ga uporabljal za zasebne namene.

Miro Cerar Novice Cerar: SMC gre v koalicijo s Šarcem, ne pa z Janšo

Todorić se je na poročanje odzval na svojemu blogu

Po njegovih besedah so v tisku "objavili popolne izmišljotine" in "hudobne konstrukcije, ki nimajo ničesar skupnega z realnostjo". Ponovil je, da iz Agrokorja nikoli ni odtujil niti evra in da prispevek predstavlja poskus njegove diskreditacije, za katero je vnovič obtožil hrvaško vlado in izredno upravo koncerna.

Trdi, da so bile transakcije denarja, ki jih omenjajo v "naročenem konstruiranem prispevku", povsem legitimna transakcija na podlagi pogodbe o nakupu slovenske polnilnice vode Costella. Prodajalec je namreč po njegovih navedbah določil Agrokorjevi švicarski družbi, naj nakaže denar v Dubaju.

O celotni transakciji obstaja celovita dokumentacija, je še dejal Todorić in spomnil, da je Agrokor z nakupom Costelle, ki jo je nameraval združiti z Jamnico, postal "absolutno vodilna družba" v proizvodnji vode v tem delu Evrope. Ob prodaji Costelle leta 2016 se je sicer kot kupec omenjala dubajska družba Ardeya Global, pozneje pa se je izkazalo, da je bil kupec dejansko Agrokor.

Gneča na mejnem prehodu Obrežje Avtomoto Greste na Hrvaško? V petek so možni zastoji po vsej državi. #protest

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin