SiolNET. Novice Volitve 2018
2,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar: SMC gre v koalicijo s Šarcem, ne pa z Janšo

2,97

termometer

Predsednik SMC Miro Cerar je po današnji seji izvršnega odbora stranke dejal, da se SMC vidi v koaliciji strank, ki se zavzemajo za odprto, svobodomiselno in razvojno usmerjeno družbo in ki jo želi oblikovati predsednik drugouvrščene na volitvah LMŠ Marjan Šarec. "Če mu uspe sestaviti stabilno koalicijo, bomo del te koalicije tudi mi," je dodal.

Kot je še dejal v izjavi za medije po seji, na kateri so razpravljali o povolilnih namerah stranke, si v SMC želijo tudi, da bi v taki koaliciji lahko uresničevali programske cilje stranke in da bi se nadaljevali dobri rezultati dosedanje vlade s SMC na čelu.

Cerar se je po volitvah sicer že dvakrat sestal s Šarcem, danes pa so se na skupnem pogovoru dobili tudi z Alenko Bratušek. Na srečanju so predsedniki strank po Cerarjevih navedbah preverjali, "katere so naše programske sorodnosti, da bomo videli, kakšno vlogo lahko skupaj odigramo v morebitnem oblikovanju koalicije".

Marjan Šarec Novice Šarec že v drugem krogu: spet se je dobil s Cerarjem in Bratuškovo #video

Ne želi sodelovati z SDS

Milan Brglez | Foto: STA, Wikipedia Foto: STA, Wikipedia Predsednik republike Borut Pahor je že pred volitvami napovedal, da bo prvo priložnost za sestavo vlade najprej podelil relativnemu zmagovalcu volitev, Janezu Janši, prvaku SDS, ki so ji volivci zaupali 25 poslanskih mandatov. Cerar je danes poudaril, da je SMC vedno bila stranka, ki se je znala pogovarjati, in ni zavračala konstruktivnih pogovorov. A če bi se pogovori s predsednikom SDS zgodili, bi mu Cerar pojasnil stališče, ki ga je zastopal že v volilni kampanji, ko je večkrat zatrdil, da ne želi sodelovati z Janševo SDS, je povedal.

Vseeno pa naj bi nekateri člani SMC želeli vsaj priprta vrata glede sodelovanja z Janšo. Eden takih naj bi bil minister za gospodarstvo Zdravko Počivašek, ki je prepričan, da bi lahko v tem primeru iztržili "nemoralno ponudbo" in bi morali vsaj resno razmisliti.

Očitke o sporih v stranki, predvsem med Cerarjem in Milanom Brglezom, je predsednik SMC zavrnil. "Odkar SMC obstaja, se želi prikazati, da pri nas obstajajo razkoli. Tega v SMC ni. Smo svobodomiselna stranka, imamo različna mnenja, ki jih potem uskladimo in nastopamo enotno," je bil odločen.

Cerarjeva SMC, ki je nastala pred volitvami 2014, je na tokratnih volitvah dobila veliko manjšo podporo. Pred štirimi leti so jim volivci namenili nekaj več kot 34 odstotkov glasov, letošnji rezultat pa je bil 9,75 odstotka glasov.

Janez Janša SDS Novice Padla nova ideja: koalicija Janše in sredinskega bloka

Prezgodaj za pogovor o koaliciji

Na vprašanje, ali bi v koaliciji raje videl Levico ali NSi, je prvak SMC odvrnil, da je prezgodaj govoriti o tem, kakšna bo nova koalicija. Ob tem je poudaril, da morajo tisti, ki imajo odgovornost za sestavo koalicije, opraviti svoje delo. "Pri tem bo SMC konstruktivno sodelovala in zastopala svoj program," je dodal. Ta proces po njegovih besedah ne bo preprost, mora pa se končati v dobro Slovenije.

Po njegovem mnenju je tudi še prezgodaj "zavzeti kakršnokoli stališče" o kandidatu za predsednika DZ. Napovedal je, da se bodo intenzivni pogovori o tem začeli prihodnji teden pred konstitutivno sejo DZ.

Karl Erjavec Novice Karl Erjavec bo ponudil odstop. Stranko naj bi prevzel Tomaž Gantar.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 133
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin