Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 6. 2018,
14.39

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

20

Natisni članek

DeSUS Karl Erjavec Tomaž Gantar volitve 2018

Ponedeljek, 11. 6. 2018, 14.39

5 let, 10 mesecev

Karl Erjavec bo ponudil odstop. Stranko naj bi prevzel Tomaž Gantar.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

20

Karl Erjavec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Prvak DeSUS Karl Erjavec bo v petek organom stranke ponudil svoj odstop, so nam potrdili v stranki. Erjavca naj bi na položaju predsednika zamenjal Tomaž Gantar, smo izvedeli. Stranka DeSUS je na letošnjih volitvah osvojila pet poslanskih mandatov, kar je precej manj kot pred štirimi leti. 

Organi stranke bodo po naših informacijah odstop Karla Erjavca sprejeli. Začasno oziroma stalno naj bi vodenje stranke prevzel Tomaž Gantar, trenutno poslanec DeSUS in nekdanji minister za zdravstvo, smo izvedeli na Siol.net. 

Nagovarjajo ga, naj začasno zamenja Erjavca

Gantar je za Siol.net povedal, da je še prezgodaj govoriti o nasledniku Erjavca, saj morajo organi stranke v petek najprej sprejeti njegov odstop. Kako se bodo odločili, ne more napovedovati.

Novi predsednik DeSUS naj bi postal Tomaž Gantar, smo izvedeli na Siol.net. | Foto: Bobo Novi predsednik DeSUS naj bi postal Tomaž Gantar, smo izvedeli na Siol.net. Foto: Bobo "Dejstvo je, da je stranka na volitvah dosegla slab rezultat. Predsednik se je odločil ponuditi odstop, kar je korektno. Ker po statutu eden od podpredsednikov stranke prevzame njegovo vlogo, sem dobil pobudo, da bi vodenje stranke do kongresa prevzel jaz. Več kot to se v stranki nismo pogovarjali," pojasnjuje Gantar.

Če bo prevzel vodenje stranke, bo moral spremeniti načrte

Priznava, da ga je ponujeni odstop Erjavca presenetil. Ker se mu je zdelo samoumevno, da stranko vodi Erjavec, nikoli ni razmišljal o vodenju stranke. To bi mu spremenilo tudi načrte. Ogreval se je namreč za jesenske lokalne volitve, kjer bi se znova potegoval za župana Pirana.

"Če bi se morebiti odločil za vodenje stranke, bi si za premislek vzel čas in preveril vzdušje članov stranke na terenu. A za zdaj je še prezgodaj govoriti o tem," pravi Gantar.

Jurša: Predvolilna koalicija z Jankovićem je bila napaka

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je že v petek za Planet TV povedal, da je bila predvolilna koalicija, ki jo je predsednik stranke upokojencev sklenil z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, napaka. Zaradi slabega volilnega rezultata in dejstva, da je Erjavec v nedeljo ostal brez poslanskega stolčka, Jurša pravi, da bi na Erjavčevem mestu ponudil odstop.

Jurša danes ponujenega odstopa ni hotel komentirati. Erjavca nam ni uspelo priklicati na telefon.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je povedal, da je bila predvolilna koalicija, ki jo je predsednik stranke upokojencev sklenil z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, napaka. | Foto: STA , Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je povedal, da je bila predvolilna koalicija, ki jo je predsednik stranke upokojencev sklenil z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, napaka. Foto: STA ,

Bistveno slabši rezultat kot na volitvah leta 2014

Stranka DeSUS je na letošnjih parlamentarnih volitvah osvojila 4,91 odstotka glasov, v novi sestavi državnega zbora pa ji bo pripadlo pet poslanskih sedežev. Letošnji volilni rezultat stranke je bistveno slabši kot na volitvah leta 2014, ko je stranka osvojila 10,14 odstotka glasov, kar ji je v državnem zboru prineslo 11 poslancev.

Pričakovali so sedem poslanskih mandatov

Jurša je v petek za Planet TV povedal, da z nedeljskim volilnim izidom stranke ni zadovoljen. Kot je dodal, je pričakoval, da bo stranka na volitvah osvojila najmanj sedem poslanskih mandatov. "To sem primerjal tudi z vključitvijo ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Če bi dobili več kot sedem poslancev, bi nam Janković nekaj prinesel, če pa manj kot sedem, nam je Janković nekaj odnesel. Na žalost se je zgodilo zadnje," razlaga Jurša, ki pred volitvami na izvršnem odboru stranke sicer ni nasprotoval odločitvi večine, da gre DeSUS v koalicijo z Jankovićem.

Novice Jurša: Če bi bil na Erjavčevem mestu, bi odstopil #video
Ne spreglejte