Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
7. 10. 2017,
18.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Rio de Janeiro Brazilija

Sobota, 7. 10. 2017, 18.37

6 let, 6 mesecev

To je mesto, kjer človeško življenje vedno visi na nitki

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Rio de Janeiro | Foto Reuters

Foto: Reuters

Še pred leti je Brazilija veljala za zgodbo o uspehu. A nato je prišla gospodarska kriza in z njo naraščanje nasilja v brazilskih mestih.

Se spomnite, kako so pred leti Brazilijo v času gospodarskega vzpona prištevali med države, ki bodo v prihodnosti krojile svetovno gospodarstvo? 



Svetovno nogometno prvenstvo in olimpijske igre, nato pa zdrs navzdol

V tistih optimističnih časih je ta največja latinskoameriška država dobila organizacijo dveh prestižnih in dragih športnih prireditev – svetovnega nogometnega prvenstva leta 2014 in olimpijskih iger leta 2016. 

A časi gospodarskega razcveta so zdaj že nekaj let preteklost. Narašča število brezposelnih in brezdomcev, socialne stiske pa se kažejo tudi v povečanju nasilja in kriminala. Zlasti v revnih soseskah – tako imenovanih favelah. 

Oblast je letos poleti v revne favele v Riu, ki so glavno žarišče kriminala, poslala 3.600 vojakov in 1.300 policistov.  | Foto: Reuters Oblast je letos poleti v revne favele v Riu, ki so glavno žarišče kriminala, poslala 3.600 vojakov in 1.300 policistov. Foto: Reuters

Ljudje množično umirajo nasilne smrti

V prvi polovici letošnjega leta je bilo na primer v najbolj znanem brazilskem mestu Riu de Janeiru 3.755 umorov, 14 odstotkov več kot lani v istem obdobju, piše ameriška spletna stran Business Insider.

Mamilarske tolpe in druge kriminalne tolpe nadzorujejo velike dele mesta. V mestu tako potekajo skoraj vsakodnevni strelski spopadi med policisti in kriminalci.

Življenje meščanov je vedno na nitki

Ti spopadi terjajo tudi veliko žrtev med naključnimi mimoidočimi. Od januarja do začetka julija je 632 meščanov zadel naboj, izstreljen v spopadih med policisti in kriminalci.

V Riu de Janeiru te lahko kadarkoli zadane izgubljeni naboj. | Foto: Reuters V Riu de Janeiru te lahko kadarkoli zadane izgubljeni naboj. Foto: Reuters

Prizorišča spopadov so tudi javne šole. Tretjina od 1.500 javnih šol v Riu de Janeiru velja za nevarnih. Skoraj vsak dan je zaradi nasilja v mestu zaprta vsaj ena šola.

Do zob oboroženi pripadniki tolp

Kriminalne tolpe so vse bolj oborožene, veliko orožja pritihotapijo tudi iz tujine. Zaradi tega so kriminalci vse bolj drzni in samozavestni. 

V drugi polovici lanskega leta je bilo tako v Riu de Janeiru 68 tisoč oboroženih ropov oziroma 340 na dan. Vse več je tudi ropov tovornjakov, vlakov in ladij.

Brazilske tolpe so do zob oborožene. Na fotografiji: policisti ob orožju, ki so ga zaplenili kriminalcem. | Foto: Reuters Brazilske tolpe so do zob oborožene. Na fotografiji: policisti ob orožju, ki so ga zaplenili kriminalcem. Foto: Reuters

Načrtno pobijanje policistov

Vse več žrtev je tudi med policisti in vojaki. Letošnje leto bo tako verjetno najbolj smrtonosno leto za pripadnike vojaške policije, ki patruljira po mestu. 

Samo do 26. avgusta so v mestu umorili 100 vojaških policistov. Pri čemer so kriminalci veliko policistov umorili načrtno, ko niso bili v službi. 99. umorjenega policista letos so tako ustrelili pred njegovo garažo, 100. umorjenega tedaj, ko je obiskal očeta. 

Vojna v Riu de Janeiru nevarnejša kot vietnamska vojna

Po študiji, ki jo je pripravila vojaška policija, ima policist v Riu de Janeiru ima več statistične možnosti, da ga ubijejo, kot jo je imel ameriški vojak v drugi svetovni vojni ali vietnamski vojni.

Rio de Janeiro je najbolj znano brazilsko mesto. Ima okoli 6,5 milijona prebivalcev, skupaj s predmestji pa malo več kot 12 milijonov. Mesto je tudi prestolnica istoimenske zvezne države, ki šteje malo več kot 16 milijonov prebivalcev. | Foto: Reuters Rio de Janeiro je najbolj znano brazilsko mesto. Ima okoli 6,5 milijona prebivalcev, skupaj s predmestji pa malo več kot 12 milijonov. Mesto je tudi prestolnica istoimenske zvezne države, ki šteje malo več kot 16 milijonov prebivalcev. Foto: Reuters

A vse več ljudi pade tudi pod streli policistov. Leta 2015 je bilo v spopadih s policisti ubitih 920 ljudi, precej več kot leta 2013, ko je bilo ubitih 416.

Policisti bodo letos verjetno ubili več kot tisoč ljudi

Še več ubitih v spopadih s policisti bo letos, saj je policija samo v prvih šestih mesecih ubila 581 ljudi, kar je 45 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

A Rio de Janeiro, ki je tako mesto kot zvezna država, kljub svoji krvavi statistiki spada med bolj "mirne" dele Brazilije.  Leta 2015 je bila zvezna država Rio de Janeiro med 27 zveznimi državami po nasilju na 16. mestu. Prav tako nobena njegova občina ni bila med 30 najbolj nasilnimi brazilskimi občinami.

Ne spreglejte