Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
26. 1. 2017,
15.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

1

Natisni članek

Donald Trump ZDA Velika Britanija Theresa May Nigel Farage Winston Churchill

Četrtek, 26. 1. 2017, 15.22

6 let, 6 mesecev

To je država, ki jo Trump najbolj občuduje

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

1

Donald Trump na Škotskem | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump se bo v petek sestal s prvim tujim državnikom - z britansko premierko Thereso May. To je dokaz več, da Trump, ki slovi kot anglofil, Veliko Britanijo vidi kot glavno ameriško zaveznico.

Leta 2001 je takratni britanski premier Tony Blair tedanjemu ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu mlajšemu podaril oziroma natančneje posodil doprsni kip nekdanjega britanskega premierja Winstona Churchilla, ki ga je naredil britanski kipar Jacob Epstein.



Namesto Churchilla Martin Luther King

Ta kip britanskega državnika, ki je bil po materi Američan ter je zagovarjal posebne odnose med Veliko Britanijo in ZDA, je pristal v Ovalni pisarni, kjer je delal družbo Bushu mlajšemu, tudi takrat, ko se je skupaj z Blairom lotil iraške pustolovščine.

Toda ko je leta 2009 predsednik ZDA postal Barack Obama, so kip vrnili Britancem (pristal je v britanskem veleposlaništvu v Washingtonu), v Ovalno pisarno pa je Obama postavil kip zagovornika državljanskih pravic temnopoltih Američanov Martina Luthra Kinga.

Donald Trump je občudovalec legendarnega britanskega premierja Winstona Churchilla. V Ovalno pisarno se tako vrača Churchillov kip, ki je bil v Beli hiši v času predsednika Georgea Busha mlajšega. | Foto: Reuters Donald Trump je občudovalec legendarnega britanskega premierja Winstona Churchilla. V Ovalno pisarno se tako vrača Churchillov kip, ki je bil v Beli hiši v času predsednika Georgea Busha mlajšega. Foto: Reuters

Churchill se vrača

Zgodba o Churchillovem kipu je postala vroča tema pred lanskim referendumom o izstopu Velike Britanije iz EU. Londonski župan in zagovornik brexita Boris Johnson je Obamo, ki je nasprotoval brexitu, obtožil, da je odstranil Churchillov kip zaradi prezira njegovih prednikov do britanskega imperija (Obamov oče je bil Kenijec, Kenija pa je bila nekdaj britanska kolonija, op. p.).

Pred tedni je Trump zaprosil Veliko Britanijo, da naj mu pošlje Churchillov kip, da ga bo lahko znova postavil v Ovalno pisarno. Britanska premierka se je s tem strinjala.

Trump in njegov tesni britanski zaveznik Farage

Vrnitev Churchillovega kipa je simbolno dejanje, ki kaže na otoplitev odnosov med ZDA in Veliko Britanijo. Obama je lani aprila britanskim volivcem skorajda zabičal, da naj volijo za obstanek v EU, in jih posvaril, da Velika Britanija v primeru brexita ne bo imela prednostnega položaja pri sklenitvi trgovinskega sporazuma z ZDA, ampak bo morala iti "nazaj na konec vrste". 

Nigel Farage je Trumpov najtesnejši britanski zaveznik. Pred časom se je celo ugibalo, da bo postal britanski veleposlanik v ZDA. Sam se je iz tega pošalil, da bi bil rad Trumpov veleposlanik v EU. | Foto: Reuters Nigel Farage je Trumpov najtesnejši britanski zaveznik. Pred časom se je celo ugibalo, da bo postal britanski veleposlanik v ZDA. Sam se je iz tega pošalil, da bi bil rad Trumpov veleposlanik v EU. Foto: Reuters

Zdaj Trump obljublja, da bo imela Velika Britanija prednost pri sklenitvi trgovinskega sporazuma. Še več, Trump ima zelo tesne stike z Nigelom Farageem, nekdanjimi predsednikom Stranke za neodvisnost Velike Britanije (Ukip). Noben drug neameriški politik ni tako blizu novemu predsedniku ZDA kot ta vnet nasprotnik EU. 

Trumpova Maggie

Farage je bil avgusta lani tudi gost na Trumpovem shodu v mestu Jackson v zvezni državi Misisipi. Povabljen je bil tudi, verjetno kot edini evropski politik, na petkov inavguracijski ples po Trumpovi prisegi.  

Vsekakor Theresa May ni tako blizu Trumpu kot Farage, a besede novega predsednika ZDA, da je Mayeva njegova Maggie, kažejo, da poskuša z njo stkati tako tesne stike, kot sta jih v 80. letih prejšnjega stoletja takratni ameriški predsednik Ronald Reagan in britanska železna lady Margaret Thatcher.

Britanska premierka Theresa May ni tako navdušena nad Trumpom kot Farage. Tako vsaj na začetku verjetno ne bo tako pristnih odnosov med njo in Trumpom, kot so bili pred desetletjem odnosi med Ronaldom Reaganom in "njegovo Maggie" - Margaret Thatcher. | Foto: Getty Images Britanska premierka Theresa May ni tako navdušena nad Trumpom kot Farage. Tako vsaj na začetku verjetno ne bo tako pristnih odnosov med njo in Trumpom, kot so bili pred desetletjem odnosi med Ronaldom Reaganom in "njegovo Maggie" - Margaret Thatcher. Foto: Getty Images

Ameriška zaslomba v britanskih pogajanjih z EU

Mayeva bi se tudi verjetno težje odločila za tako imenovani trdi brexit in trdo pogajalsko držo do EU, če ne bi računala na ameriško zaslombo in pomoč.

Ne spreglejte