Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2017,
9.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

3

Natisni članek

Donald Trump ZDA Mehika priseljevanje

Sreda, 25. 1. 2017, 9.52

6 let, 7 mesecev

Donald Trump podpisal ukaz za gradnjo zidu na meji z Mehiko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

3

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novi ameriški predsednik Donald Trump je danes podpisal prve odloke za omejevanje priseljevanja in gradnjo zidu na meji z Mehiko.

"O tem smo govorili že od vsega začetka," je novi ameriški predsednik Donald Trump dejal med obiskom na ministrstvu za domovinsko varnost. Da bo to storil danes, je že v torek na Twitterju napovedal sam. "Jutri imam v načrtu velik dan za domovinsko varnost. Poleg vseh drugih stvari bomo zgradili zid," je zapisal.

Gradnjo zidu na 3.200 kilometrov dolgi meji z Mehiko, ki bi jo spremljali tudi strožji ukrepi v zvezi s priseljevanjem, je Trump napovedal že ob začetku volilne kampanje. Kdaj bo zid stal na meji, sicer ni znano, po napovedih ministra za domovinsko varnost Johna Kellyja verjetno ne tako kmalu.

Omejil bo priseljevanje iz držav, ki imajo težave s terorizmom

Trump je podpisal tudi odlok o omejitvi priseljevanja iz muslimanskih držav. Z njimi bo omejil priseljevanje in vstop v ZDA za begunce in druge državljane iz držav, ki imajo težave s terorizmom, kot so Irak, Iran, Libija, Somalija, Sudan, Sirija in Jemen.

Strokovnjaki za priseljevanje so za časnik Washington Post povedali, da bo ta ukaz za 120 dni zamrznil prihode vseh beguncev, vključno s sirskimi, 30 dni pa naj ne bi izdajali nobenih vizumov državljanom držav z večinskim muslimanskim prebivalstvom.

Še vedno burijo duhove volilni glasovi

Glavna tema političnih razprav v ZDA je bila sicer včeraj njegova izjava, da je od tri do pet milijonov nezakonitih priseljencev volilo za demokratko Hillary Clinton. S tem je imel v mislih tri milijone glasov volivcev več, ki jih je dobila njegova tekmica.

Donald Trump je obljubljal tudi omejitev priseljevanja iz muslimanskih držav, odloke v zvezi s tem bo po napovedi podpisal jutri. | Foto: Reuters Donald Trump je obljubljal tudi omejitev priseljevanja iz muslimanskih držav, odloke v zvezi s tem bo po napovedi podpisal jutri. Foto: Reuters

Izjavo so pograbili dopisniki Bele hiše, ki so z vprašanji na to temo tako zasuli predstavnika Bele hiše, da je predčasno in nenadno zapustil novinarsko konferenco.

Napovedal, da bo sprožil obsežno preiskavo

Danes pa je Trump prek Twitterja napovedal, da bo v zadevi z lažnimi glasovi sprožil obsežno preiskavo, skladno z njenim rezultatom pa bo poostril postopke glasovanja. "Zahteval bom veliko preiskavo o prevarah v zvezi z volivci, ki so registrirani v dveh državah, ki so nezakoniti ali so bili celo registrirani za volitve, čeprav so že dolgo mrtvi," je zapisal. Doslej pa v javnosti ni predstavil nobenega dokaza za to trditev.

Trumpovi odvetniki so v obdobju, ko je kandidatka zelenih Jill Stein zahtevala ponovno preštevanje glasovnic z volitev v nekaterih zveznih državah na sodiščih, sicer trdili, da ni nobenega dokaza o volilnih prevarah ali nezakonitih dejanjih.

Demokratka Hillary Clinton je na volitvah dobila tri milijone glasov več kot Trump. | Foto: Reuters Demokratka Hillary Clinton je na volitvah dobila tri milijone glasov več kot Trump. Foto: Reuters

Toda tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je v torek dejal, da Trump že dlje časa verjame, da so volilne prevare razširjene, in ima tudi informacije o tem.

Začasno utišali agencijo za zaščito okolja

Prepoved komunikacije z mediji, tudi prek družabnih omrežij, pa so dobili zaposleni v ameriški Agenciji za zaščito okolja (EPA). Prav tako ne smejo sklepati nobenih novih pogodb ali aktivnosti. Podobna prepoved je doletela tudi kmetijsko in notranje ministrstvo.

Gre za začasni ukrep, ki ga bodo odpravili do konca tedna, s katerim so agenciji onemogočili izdajanje kakršnihkoli obvestil ali ukrepov, ki niso v skladu s politiko nove administracije. Novi politični šefi namreč še niso nameščeni, ukrep pa naj ne bi veljal za sprotne dejavnosti pri čiščenju okolja po ZDA.

Pripravlja vrnitev "posebnih zasliševalskih metod"

Ameriški mediji so od neimenovanih virov v novi administraciji dobili osnutke izvršnih ukrepov, ki jih pripravlja predsednik Donald Trump glede postopkov s terorističnimi osumljenci. Predlagani ukrepi vzbujajo skrbi o vrnitvi v stare čase tajnih zaporov Cie, mučenj in Guantanama.

Republikanski senator iz Arizone John McCain, ki je bil v času vietnamske vojne vojni ujetnik in so ga več let mučili, je sporočil, da lahko Trump podpisuje, kar hoče, vendar mučenja v ZDA ne bodo vrnili.

Oživlja se znana dilema o definiciji mučenja

Dokumenti, ki jih namerava podpisati Trump, sicer izrecno prepovedujejo mučenje v skladu z ameriško zakonodajo, vendar se pri tem oživlja znana dilema o definiciji mučenja. Trump je med kampanjo govoril, da je treba proti terorističnim osumljencem uporabiti veliko hujše metode, kot so jih ob administraciji Georgea Busha mlajšega.

Takrat je veljalo, da zasliševanje z vodo, ki pri osumljencu vzbuja občutek utapljanja, ni mučenje, v obdobju predsednika Baracka Obame pa je bila ta metoda označena kot mučenje in prepovedana. Poročilo, ki je podlaga za napovedne Trumpove ukrepe, tudi ostro kritizira administracijo Obame, da je dovolila objavo občutljivih zasliševalskih metod, ker je to slabo vplivalo na moralo obveščevalne skupnosti.

Oživiti namerava Guantanamo

Trump namerava tudi odpraviti Obamovo željo o zaprtju taborišča za osumljene teroriste v Guantanamu na Kubi. Obama kljub ukazu za zaprtje tega ni mogel storiti, ker mu kongres ni dal denarja. Je pa do odhoda s položaja taborišče precej izpraznil in tam je le še nekaj deset ujetnikov.

Novi predsednik ZDA namerava Pentagonu naročiti, da vse sveže ujete teroristične osumljence spet pošlje v Guantanamo, ker naj bi bile razmere tam zakonite, varne, humane in v skladu z mednarodnimi konvencijami.

Imenoval bo vrhovnega sodnika

Trump je na Twitterju prav tako objavil, da bo naslednika pokojnega vrhovnega sodnika Antonina Scalie imenoval prihodnji četrtek.

Ameriški mediji poročajo, da so v ožji izbor prišli trije kandidati. Med njimi je sodnik William Pryor, izbira tega pri liberalnejši Ameriki in ženskah vzbuja največjo skrb. Malce manj izrecna pri nasprotovanju splavu pa sta Neil Gorusch in Thomas Hardiman.

Senat potrdil novo veleposlanico pri ZN

Ameriški senat medtem nadaljuje zaslišanje in potrjevanje članov nove administracije. Včeraj je z veliko večino na položaj veleposlanice pri Združenih narodih potrdil guvernerko Južne Karoline Nikki Haley. Na čelo ministrstva za stanovanjsko politiko so potrdili Bena Carsona, ženo vodje republikancev Elaine Chao na položaj ministrice za transport, milijarderja Wilburja Rossa pa za ministra za trgovino.

Bela hiša je izdala tudi kratko sporočilo za javnost s pozivom k spoštovanju zasebnosti predsednikovih otrok, ki je posledica norčevanja iz najmlajšega člana družine Trump, desetletnega Barrona, za kar se je avtorica šal pri oddaji Sobotna noč v živo (SNL) Katie Rich sicer hitro opravičila.
Ne spreglejte