SiolNET. Novice Svet
3,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To cepivo je najbolj učinkovito proti covid-19

3,71

termometer

Cepljenje. Covid-19. Metelkova. Vrste.
V Sloveniji se interes za cepljenje povečuje. Foto: Gaja Hanuna

Na podlagi študije treh cepiv proti covid-19, ki so odobrena za uporabo v ZDA, so ugotovili, da pred hudim potekom bolezni in hospitalizacijo najbolj ščiti cepivo Moderne. Študijo cepiv Moderne, Pfizerja ter Johnson & Johnsona je izvedel ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Cepivo Moderne je 93-odstotno učinkovito pri preprečevanju hospitalizacij zaradi covid-19, cepivo Pfizerja 88-odstotno, cepivo Johnson & Johnsona pa 71-odstotno.

Študija CDC je od marca do avgusta zajela več kot 3.600 hospitaliziranih odraslih oseb, ki sicer niso imeli oslabljenega imunskega sistema. CDC je ob tem zatrdil, da je študija dokazala, da so vsa tri cepiva učinkovita pri preprečevanju hospitalizacij.

Cepljenje vrsta Metelkova Novice Številke so spodbudne: toliko ljudi se je cepilo včeraj #video Jelko Kacin Novice Kacin: V tem tednu izdali že 109 tisoč odmerkov cepiva

Zakaj je cepivo Moderne bolj učinkovito od Pfizerja

Razlika v učinkovitosti med cepivoma Moderne in Pfizerja bi lahko bila v tem, da ima cepivo Moderne več tako imenovane mRNA, to je genetskega materiala, ki spodbuja imunski sistem. Lahko bi bila tudi v dejstvu, da se z drugim odmerkom Moderne čaka štiri tedne po prvem, s Pfizerjevim pa do tri tedne. Lahko pa je tudi v razlikah med študijskimi skupinami, ki so dobile eno ali drugo ali tretje cepivo.

Pfizerjevo cepivo je 91-odstotno učinkovito od 14 do 120 dni po drugem odmerku, po 120 dneh pa usahne na 77 odstotkov. Učinkovitost cepiva Moderna se je v istem časovnem obdobju zmanjšala za le en odstotek.

V okviru študije so znanstveniki na 100 prostovoljcih analizirali tudi ravni različnih vrst protiteles, ki jih zagotovijo različna cepiva.

Izrael covid Novice Številke znova slabše, na intenzivni negi 91 bolnikov Zdravstveno osebje Novice V Franciji suspendirali okoli tri tisoč necepljenih zdravstvenih delavcev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin