SiolNET. Novice Svet
3,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ali bo danes Evropa dosegla svojo najvišjo temperaturo v zgodovini?

Tako kot danes in jutri Evrope ni kuhalo pol stoletja

3,53

termometer

vročina
Danes ali jutri utegne naša celina dobiti nov vročinski rekord, ki bo krepko nad 40 stopinjami Celzija. Foto: Thinkstock

Vročina po vsej Evropi ta konec tedna dosega vrhunec. Najhuje je na Pirenejskem polotoku, kjer bi se temperature lahko ponekod povzpele do 48 stopinj Celzija – do novega evropskega rekorda.

Vroče evropsko poletje, okrepljeno z vročinskim valom iz severne Afrike, še naprej kaže svojo moč. Danes in jutri bodo (oziroma so že) temperature še višje kot prejšnje dni, ko so skorajda po vsej Evropi čez dan segale krepko čez 30 stopinj Celzija in tudi ponoči marsikje niso padle pod 20 ali celo 25 stopinj Celzija.

Radarska slika padavin Novice Vročina ne popušča, vremenoslovci napovedujejo tudi nevihte in neurja #foto

Bo Portugalska presegla atenski vročinski rekord?

Ravno danes ali jutri se lahko zgodi, da bo vročina na Portugalskem, kjer se borijo z obsežnimi gozdnimi požari, dosegla 48 stopinj Celzija in tako izenačila ali celo presegla najvišjo vrednost, izmerjeno na naši celini. Rekord za zdaj še ima grška prestolnica Atene, kjer so 48 stopinj Celzija namerili davnega leta 1977.

Hrvaška Novice V Italiji in na Hrvaškem rdeče opozorilo zaradi vročine

Vrsta mest in regij na Pirenejskem polotoku, a tudi drugod po Evropi, je v tem tednu že dosegla svoje vročinske rekorde, morda pa jih bodo kmalu že presegli. Trenutni portugalski rekord ni bil premagan od leta 2003, ko so v mestu Amareleja izmerili 47,4 stopinje Celzija, Španija je svoj zdajšnji rekord dobila lani, ko so v Cordobi namerili 46,9 stopinje Celzija.

Danes je že marsikje na Pirenejskem polotoku temperatura dosegla 38 stopinj Celzija še pred deseto uro.

Kraj z najvišjo izmerjeno temperaturo na Portugalskem Amareleja bo morda danes ali jutri Atenam odvzel primat kraja z najvišjo izmerjeno temperaturo v Evropi.

Iz Afrike prihajata vroča zračna masa in saharski pesek

Poletne temperature nad 40 stopinjami Celzija na Portugalskem in v Španiji sicer niso neobičajne, a tako ekstremna in dalj časa trajajoča vročina je vendarle izjema zaradi spleta različnih okoliščin. Zasluge za to "cvrtje" ima predvsem masa vročega zraka iz severne Afrike, ki s seboj nosi tudi saharski pesek.

Suša Novice Evropa pred 15 leti: V vročinskem valu umrlo 70 tisoč ljudi

Do zdaj neznane grožnje za Skandinavce

Z vročino in gozdnimi požari se spopadajo tudi na Skandinavskem polotoku, kjer je bilo kaj takega do zdaj nemogoče. Požari so se razširili tudi nad polarni krog in predvsem na Švedskem so se znašli pred grožnjo, ki jim je bila do zdaj povsem neznana.

Vročina Novice Vročinski val: v Skandinaviji temperature kot ob Sredozemskem morju #video

Najvišja točka na Švedskem je zdaj na drugem kraju

Dolgotrajna vročina in suša sta julija za polne štiri metre znižali ledenike na južnem vrhu švedske gore Kebnekaise, tako da ta ni več najvišji vrh Švedske.

Gora ima namreč dva vrhova, severnega, ki meri 2096,8 metra in katerega višina se ne spreminja, in južnega, ki je bil najvišji, a se je zaradi nenavadne vročine na severu njegov ledeniški pokrov zmanjšal pod višino bližnjega severnega vrha.

Trendi Kako se primerno obleči za v službo, ko je res vroče

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 39
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin