Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2024,
6.53

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Petek, 3. 5. 2024, 6.53

2 tedna

Tako je videti frontna črta v Ukrajini. Vsepovsod ležijo trupla padlih vojakov. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13
Ukrajina fronta | Na posnetku je razvidno, da je pokrajina, kjer so položaji, zaradi močnih bombardiranj popolnoma uničena.  | Foto X/@UAVoyager

Na posnetku je razvidno, da je pokrajina, kjer so položaji, zaradi močnih bombardiranj popolnoma uničena. 

Foto: X/@UAVoyager

Na družbenih omrežjih se širi nov skrb vzbujajoči posnetek, ki prikazuje grozljive posledice spopadov na območju Avdiivke. Na posnetku, za katerega ni natančno znano, kje in kdaj je bil posnet, je mogoče videti položaje ukrajinskih sil, prekrite s številnimi pohabljenimi trupli ukrajinskih in ruskih vojakov, padlih v neposrednih spopadih ter bombnih napadih.

Na posnetku je razvidno, da je pokrajina, kjer so položaji, zaradi močnih bombardiranj popolnoma uničena. Na tem območju in po predhodnem umiku ukrajinskih sil iz Avdiivke potekajo hudi boji za okoliške kraje, Ukrajinci pa skušajo zaustaviti močne ruske napade in napredovati.

Opozorilo: videoposnetek je nazoren. 

Rusija naj bi letos zasedla 547 kvadratnih kilometrov ukrajinskega ozemlja

Ruska vojska je letos zasedla 547 kvadratnih kilometrov ozemlja v Ukrajini, je na današnjem srečanju visokih vojaških uradnikov izjavil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Ob tem je podal oceno, da je Ukrajina letos izgubila več kot 111.000 vojakov ter več kot 21.000 kosov vojaške opreme in vozil.

Po besedah Šojguja je ukrajinska vojska še posebej visoke izgube utrpela aprila, ko naj bi bilo vsak dan ubitih oziroma huje ranjenih več kot tisoč vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šojgu je že sredi aprila izjavil, da je Ukrajina od začetka ruske invazije izgubila skoraj pol milijona vojakov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer nedavno sporočil, da je do konca februarja umrlo okoli 31.000 ukrajinskih vojakov. Po ocenah Zahoda pa je bilo od začetka vojne na obeh straneh ubitih ali ranjenih po več kot 100.000 vojakov.

Ukrajina medtem spričo vse hujših napadov ruske vojske, katerih glavna tarča je energetska infrastruktura, še naprej poziva k dodatni vojaški pomoči, zlasti k dobavi sistemov za zračno obrambo. H krepitvi pomoči je v četrtek v intervjuju za časnik The Economist pozval tudi Vadim Skibitski, namestnik vodje ukrajinske vojaške obveščevalne službe (GUR).

"Naš problem je zelo preprost – nimamo orožja," je dejal Skibitski in opozoril na negotov položaj ukrajinske vojske. Prepričan je, da bo Rusija maja nadaljevala z načrtom popolne zasedbe regij Doneck in Lugansk. Hkrati pa je priznal, da je le še vprašanje časa, preden bodo ruske sile zasedle strateško pomembno mesto Časiv Jar v Donecku, navaja bruseljski medij Politico.

Ukrajinski poveljnik: Ukrajinske vojaške sile nadzorujejo razmere

Ukrajinski medij RBC poroča, da so se ruske sile prebile blizu Očeretina pri Avdiivki in zavzele trdnjavo, medtem ko ukrajinske sile prerazporejajo rezerve na območju, da bi dodatno stabilizirale razmere, ki naj bi bile po besedah ​​Nazarja Vološina, tiskovnega predstavnika vzhodnega vojaškega poveljstva, pod nadzorom. 

"Sovražniku se je uspelo prebiti in se uveljaviti v tem naselju. En del, ki je pod nadzorom sovražnika, je tarča naših ognjenih udarov. Izvajamo ukrepe, da jih od tam preženemo. Potekajo hudi boji, a ukrajinske vojaške sile nadzorujejo razmere," je dejal. 

Ruske sile so po najnovejšem poročilu vojaškega inštituta (ISW) napredovale severozahodno od Avdiivke, potem ko so prebile utrjene obrambne črte ukrajinskih sil na tem območju. Ruska preiskovalna spletna stran Agencija je v sredo poročala, da je Rusija zavzela že šesto naselje v regiji Doneck v enem tednu, poroča Newsweek.

Ruska vojska napreduje 

Območje Avdiivke je bilo prizorišče najhujših spopadov od lanskega oktobra, ko so ruske sile okrepile ofenzivo, da bi zavzele Avdiivko. Obramba mesta, ki je približno 15 kilometrov od mesta Doneck, je trajala do sredine februarja 2024. Ukrajinske oborožene sile so se umaknile iz Avdiivke, vendar so se boji nadaljevali.

Trenutno ruska vojska napreduje in je zavzela številna naselja blizu Avdiivke. Posebno hudi boji potekajo za mesto Očeretina. Po besedah ​​vrhovnega poveljnika ukrajinskih oboroženih sil Aleksandra Sirskega so se ukrajinske sile umaknile iz treh naselij v regiji Donecka. Sirski je v nedeljo dejal, da so se razmere na fronti v Ukrajini poslabšale in da so se njegove sile umaknile s položajev v regiji Donecka.

Ukrajina
Novice Ruske sile dosegle nov preboj na vzhodu Ukrajine
Ruski vojak
Novice Ruski vojak prosi za pomoč: "Ukrajinski droni nas zažigajo in trgajo."
Victoria Spartz
Novice Je to najbolj osovražena ženska v Ukrajini?
Ne spreglejte