SiolNET. Novice Svet
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švedski parlament podprl vstop v zvezo Nato

0,30

termometer

Zveza Nato |  | Foto: STA
Foto: STA

Poslanci švedskega parlamenta so danes z veliko večino glasovali za vstop Švedske v zvezo Nato, kar označuje zgodovinski odmik te države od njene tradicionalno nevtralne obrambne politike, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ta korak bo zahteval tudi spremembe dveh zakonov.

Zakonodajni okvir, ki utira pot za vstop Švedske v Nato, je bil sprejet z 269 glasovi za in 37 glasovi proti, 43 poslancev od skupno 349 pa se glasovanja ni udeležilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Članstvo v Natu je najboljši način za zagotavljanje varnosti Švedske in solidaren prispevek k varnosti celotnega evroatlantskega območja," je med razpravo pred glasovanjem dejal zunanji minister Tobias Billstrom.

Odločitev švedskih poslancev v korist vstopa v obrambno zavezništvo je bila sicer pričakovana, vendar pridružitev Švedske zvezi Nato s tem še vedno ni dokončno zagotovljena, saj morata njen vstop odobriti še Turčija in Madžarska.

V skladu s pravili zveze Nato mora namreč nove članice potrditi vseh 30 članic obrambnega zavezništva, obe omenjeni državi pa zaradi različnih pomislekov že dlje časa zadržujeta ratifikacijo pristopnih protokolov Švedske in Finske, ki sta maja lani hkrati zaprosili za članstvo v Natu.

Turški predsednik kritičen do Švedske

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer nedavno napovedal, da bo turški parlament začel proces ratifikacije pristopnega protokola Finske k zvezi Nato, do Švedske pa ostaja kritičen, ker po njegovih besedah "na švedskih ulicah nenehno potekajo demonstracije simpatizerjev Kurdske delavske stranke (PKK)", ki jo Ankara uvršča med teroristične organizacije.

Vodja poslanske skupine madžarske vodilne stranke Fidesz Mate Kocsis je minuli petek prav tako dejal, da bo madžarski parlament kmalu odločal o članstvu Finske v Natu, o kandidaturi Švedske pa naj bi odločali pozneje.

Viktor Orban in Recep Tayyip Erdogan Novice Kaj imata za bregom Orban in Erdogan? slovenska vojska Novice Slovenija po obrambnih izdatkih ostaja pri repu članic Nata
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin