SiolNET. Novice Svet
1,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanski premier: Zlata doba odnosov s Kitajsko je končana

1,00

termometer

Rishi Sunak | Sunak je izrazil prepričanje, da se je treba tekmecem postaviti po robu "ne z veliko retoriko, pač pa z robustnim pragmatizmom". | Foto: Reuters
Sunak je izrazil prepričanje, da se je treba tekmecem postaviti po robu "ne z veliko retoriko, pač pa z robustnim pragmatizmom". Foto: Reuters

"Zlata doba" odnosov s Kitajsko je končana, je v svojem prvem zunanjepolitičnem govoru sporočil britanski premier Rishi Sunak. Novi predsednik vlade je v ponedeljek na banketu v Londonu Kitajsko označil za "sistemski izziv", a hkrati posvaril pred "retoriko hladne vojne" z mislijo, da globalnega pomena Kitajske ni moč ignorirati.

Rishi Sunak je pred dobrim mesecem na Downing Street 10 nadomestil Liz Truss, odtlej pa se sooča s pritiski znotraj konservativne stranke, naj zaostri stališče londonske vlade do Pekinga, poroča britanski BBC.

Protesti proti covidnim ukrepom Novice Na Kitajskem novi protesti, aretiran celo novinar BBC #video

Sunak: Konec je zlate dobe odnosov s Kitajsko

Njegov govor je sledil shodom, ki so med koncem tedna potekali v več kitajskih mestih, na katerih so protestniki izražali nasprotovanje strogi vladni politiki preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Kot je sporočil BBC, je policija na enem od teh shodov pridržala in pretepla enega od njihovih novinarjev, ob kar se je med govorom obregnil tudi Sunak.

"Prepoznavamo, da Kitajska predstavlja sistemski izziv našim vrednotam in interesom, izziv, ki postaja vse bolj akuten, ko se premika v smeri večjega avtoritarizma," je povedal Sunak.

Ob tem je dodal, da je konec "zlate dobe" odnosov s Kitajsko, z njo pa se končuje tudi "naivna ideja", da bo več trgovine s Kitajsko privedlo do političnih reform v najštevilčnejši državi na planetu.

BBC Novice Začelo se je sojenje peterici, ki naj bi ogoljufala BBC

Britanski premier in kitajski predsednik srečanje odpovedala zaradi eksplozije rakete na Poljskem

Sunak je izrazil prepričanje, da se je treba tekmecem postaviti po robu "ne z veliko retoriko, pač pa z robustnim pragmatizmom". Poudaril je, da kljub temu ne morejo ignorirati pomena Kitajske v svetovnih zadevah, in pri tem navedel vprašanja stabilnosti globalnega gospodarstva in podnebnih sprememb.

Britanski premier in kitajski predsednik Ši Džinping sta načrtovala prvo srečanje ob robu nedavnega vrha zasedanja G20 v Indoneziji, a sta sestanek odpovedala zaradi eksplozije rakete, ki je na vzhodu Poljske ubila dva civilista.

jajca Novice Na Otoku na policah zmanjkuje kokošjih jajc London Posel danes Rekordna inflacija na Otoku in v Franciji Kralj Karel III. Novice Karel III. si je izbral svoja namestnika Nemški reichstag Novice Britanski vpliv v Evropi kljub brexitu vse večji, Nemčija v težavah? London Novice Je ta bogata država v resnici katastrofa v počasnem posnetku?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin