Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2024,
10.33

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,96

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Sreda, 24. 1. 2024, 10.33

3 mesece

700. DAN VOJNE V UKRAJINI

Pretresljiv posnetek strmoglavljenja ruskega vojaškega letala #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,96

Rusko vojaško transportno letalo Iljušin Il-76 z več kot 70 ljudmi na krovu je strmoglavilo nad regijo Belgorod ob meji z Ukrajino, je zatrdilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Na letalu naj bi bilo po navedbah ruskih medijev 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, šest članov posadke in še trije spremljevalci. Vsi potniki in člani posadke so umrli, so potrdile ruske oblasti. V Kijevu se na incident uradno še niso odzvali, ukrajinski mediji pa po navedbah AFP citirajo vire v ukrajinskih oboroženih silah, ki so trdili, da je letalo sestrelila ukrajinska vojska in da je prevažalo rakete.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

16.38
 Kijev preiskuje navedbe Moskve o sestrelitvi letala z domnevnimi ukrajinskimi vojnimi ujetniki
10.25 V Rusiji strmoglavilo vojaško letalo

16.38 Kijev preiskuje navedbe Moskve o sestrelitvi letala z domnevnimi ukrajinskimi vojnimi ujetniki

Ukrajinske službe preiskujejo okoliščine, ki so povzročile strmoglavljenje ruskega letala blizu meje z Ukrajino, pri čemer naj bi po navedbah Moskve umrlo 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, ki naj bi jih izmenjali za ruske vojake. Ukrajinska obveščevalna služba GUR je potrdila, da je bila za danes načrtovana izmenjava ujetnikov odpovedana.

Ukrajinski obveščevalci preverjajo ruske trditve, da so bili na krovu letala ukrajinski vojni ujetniki, je izjavil predstavnik ukrajinske obveščevalne službe GUR Andrij Jusov. Kot poroča britanski BBC, trenutno ni mogoče preveriti, kdo je bil na krovu letala in kaj je bil vzrok nesreče.

Jusov je v izjavi za Radio Svobodna Evropa potrdil, da je bila za danes načrtovana izmenjava vojnih ujetnikov, do katere sedaj ne bo prišlo, povzema BBC.

Ukrajinski ombudsman Dmitro Lubinec je ob tem po poročanju ukrajinskega časnika Kyiv Independent pozval državljane Ukrajine, naj ne delajo prenagljenih zaključkov in naj zaupajo le uradnim virom.

Rusko vojaško transportno letalo iljušin Il-76 z več kot 70 ljudmi je danes strmoglavilo nad regijo Belgorod ob meji z Ukrajino. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva in lokalnih oblasti je bilo na letalu 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, šest članov posadke in trije spremljevalci, vsi pa so v strmoglavljenju letala umrli.

Ruske oblasti so zatrdile, da naj bi ukrajinske ujetnike prepeljali v Belgorod, ker naj bi jih danes izmenjali za zajete ruske vojake. Ob tem so za sestrelitev letala obtožile Ukrajino.

Ukrajinske oblasti se na ruske trditve uradno še niso odzvale. "Komentar bomo podali malo kasneje. Potrebujemo čas, da raziščemo vse podatke," je za agencijo Reuters dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, poroča britanski BBC.

10.25 V Rusiji strmoglavilo vojaško letalo

Rusko vojaško transportno letalo Iljušin Il-76 z več kot 70 ljudmi na krovu je strmoglavilo nad regijo Belgorod ob meji z Ukrajino, je zatrdilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Na letalu naj bi bilo po navedbah ruskih medijev 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, šest članov posadke in še trije spremljevalci. Vsi potniki in člani posadke so umrli, so potrdile ruske oblasti.

Nepotrjen videoposnetek, ki si ga lahko ogledate zgoraj, prikazuje strmoglavljenje letala v bližini vasi Jablonovo v regiji Belgorod, ki mu je sledila eksplozija. Incident se je zgodil okoli 11. ure po lokalnem oziroma okrog 9. ure po srednjeevropskem času. "Med rutinskim poletom v regiji Belgorod strmoglavilo letalo Il-76. Na krovu je bilo 65 ujetih pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil, šest članov posadke in trije spremljevalci," je po navedbah ruske tiskovne agencije RIA Novosti sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je kasneje na družbenih omrežjih zapisal, da so v nesreči umrli vsi na krovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah Moskve je letalo prevažalo posameznike, ki naj bi jih izmenjali za ruske vojne ujetnike v Ukrajini. Na kraju nesreče je že prisotna preiskovalna komisija, ki raziskuje vzrok strmoglavljenja letala, poročajo ruski mediji.

V Kijevu se na incident uradno še niso odzvali, lokalni mediji pa so po navedbah AFP sprva citirali neimenovane vire v oboroženih silah, ki so trdili, da je letalo sestrelila ukrajinska vojska, in da je prevažalo rakete. Izjave so sicer kasneje umaknili. Medtem je Ukrajino za sestrelitev letala obtožilo več ruskih politikov, med njimi predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin.

Napad na Kijev
Novice Ukrajina: v brutalnih napadih več mrtvih in ranjenih #video
Samuel Žbogar
Novice Žbogar ostro nad Rusijo. Lavrov: ZDA Ukrajini pošiljajo stare smeti.
Vitalij Kličko
Novice Kličko: Ukrajina gre v napačno smer. Ukrajinska TV omalovažuje naše neuspehe
Ruski predsednik Vladimir Putin
Novice Čarovnik iz Kremlja
Ne spreglejte