Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2024,
10.33

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina

Torek, 23. 1. 2024, 10.33

3 mesece, 1 teden

699. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajina: v brutalnih napadih več mrtvih in ranjenih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

V novih ruskih raketnih napadih je bilo na različnih delih Ukrajine ubitih več ljudi. V Kijevu je bilo ranjenih 20 ljudi, v Harkovu pa štirje ljudje ubiti, okoli 40 pa ranjenih. V Harkovu so izpod ruševin rešili 27 ljudi. V drugih delih Ukrajine sta umrla še dva človeka.​ 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

13.27 
Nasprotnik vojne v Ukrajini z veliko podporo Rusov za kandidaturo
10.29 V raketnem napadu na Kijev in Harkov mrtvi in ranjeni

13.27 Nasprotnik vojne v Ukrajini z veliko podporo Rusov za kandidaturo

V Rusiji, kjer bodo spomladi predsedniške volitve, je na presenetljivo veliko zanimanje naletela predsedniška kandidatura Borisa Nadeždina, ki nasprotuje vojni v Ukrajini. V štabu Nadeždina trdijo, da so v podporo njegovi kandidaturi zbrali že več kot sto tisoč podpisov v 75 regijah, pri čemer poudarjajo, da akcija zbiranja podpisov še ni končana. "Trenutno zberemo približno 15 tisoč podpisov na dan," je dejal Nadeždin v intervjuju, ki je bil danes predvajan na kanalu Hodorkovski Live na družbenem omrežju YouTube.

Na fotografijah in videoposnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti dolge vrste Rusov v mestih po vsej državi, ki želijo s svojim podpisom pomagati opozicijskemu politiku pri kandidaturi. Ali ga bo ruska volilna komisija dejansko tudi uradno registrirala kot kandidata za predsedniške volitve 17. marca, ostaja negotovo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je razvidno s spletne strani volilne kampanje Nadeždina, so njegovi podporniki do danes zjutraj zbrali že več kot sto tisoč podpisov. Osrednja volilna komisija zahteva 105 tisoč podpisov, ki morajo biti zbrani v različnih regijah do 25. januarja, pri čemer se iz posamezne regije upošteva le po 2.500 podpisov, poroča dpa.

Nadeždin je po poročanju ruskih medijev že našel zadostno število podpornikov v Moskvi in Sankt Peterburgu, o dolgih vrstah ljudi, ki želijo podpreti njegovo kandidaturo, pa poročajo tudi iz Jekaterinburga, Krasnodara in Petrozavodska. Njegovo volilno listo so po poročanju dpa podprli tudi številni Rusi, ki so pobegnili v tujino.

Volitve v Rusiji pogosto spremljajo obtožbe o prevarah in manipulacijah. Opozicijskim politikom so v preteklosti že večkrat zavrnili kandidaturo z obrazložitvijo, da naj bi bili zbrani podpisi državljanov napačni. Decembra lani je volilna komisija zavrnila kandidaturo nekdanji ruski novinarki Ekaterini Duncovi, ki prav tako nasprotuje vojni v Ukrajini. Komisija se je sklicevala na napake v dokumentih, ki jih je predložila Duncova.

Na marčevskih predsedniških volitvah je pričakovati ponovno zmago aktualnega predsednika Vladimirja Putina, kar bi bil njegov peti mandat. Putin je v začetku decembra lani potrdil, da se bo potegoval za nov predsedniški mandat. To bi mu omogočilo, da ostane na oblasti najmanj do leta 2030.

Nadeždin je po poročanju ruskih medijev že našel zadostno število podpornikov v Moskvi in Sankt Peterburgu. | Foto: Reuters Nadeždin je po poročanju ruskih medijev že našel zadostno število podpornikov v Moskvi in Sankt Peterburgu. Foto: Reuters

10.29 V raketnem napadu na Kijev in Harkov mrtvi in ranjeni

V novih ruskih raketnih napadih je bilo v različnih delih Ukrajine ubitih najmanj šest ljudi. Iz Harkova poročajo o najmanj štirih mrtvih in več deset ranjenih, več deset ranjenih je tudi v Kijevu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Posledice raketnega napada na Kijev:

Fotogalerija
1 / 6

V središču Kijeva je odjeknilo več eksplozij. V napadih so bili poškodovani stanovanjski bloki, je danes sporočil župan Vitalij Kličko. V enem stanovanju so odkrili raketo, ki ni eksplodirala. Celotno hišo so evakuirali. Skupno je bilo v Kijevu ranjenih 20 ljudi, 13 so jih prepeljali v bolnišnice, je še sporočil Kličko. V okolici prestolnice so bili ranjeni še štirje ljudje.

Ruske sile so ponoči napadle tudi Harkov, pri čemer so zadele večnadstropno stanovanjsko hišo. Reševalci so med ruševinami še iskali morebitne preživele. So pa oblasti že potrdile najmanj štiri smrti in skoraj 51 ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Še o eni smrti in ranjenem poročajo iz vasi na območju Dnipropetrovska, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Rusija mora plačati za trpljenje in bolečino, ki ju je povzročila Ukrajini," se je danes na napade odzval ukrajinski premier Denis Šmihal.

Ukrajinska vojska je sporočila, da jim je ponoči uspelo prestreči 21 od 41 raket, ki jih je izstrelila Rusija. Iz ruskega obrambnega ministrstva pa so sporočili le, da so izvedli več natančnih napadov na objekte za proizvodnjo orožja v Ukrajini. Ob tem je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov zanikal, da so napadli civilno infrastrukturo.

Medtem je poveljstvo poljskih oboroženih sil sporočilo, da so zaradi obsežnih napadov v Ukrajini nad Poljsko vzletela bojna letala poljskih in zavezniških sil. To se je v preteklosti že zgodilo med obsežnimi zračnimi napadi na Ukrajino, zadnjih nekaj tednov pa o tem tudi poročajo, piše dpa.

Posledice raketnega napada na Harkov:

Fotogalerija
1 / 5
Samuel Žbogar
Novice Žbogar ostro nad Rusijo. Lavrov: ZDA Ukrajini pošiljajo stare smeti.
Vitalij Kličko
Novice Kličko: Ukrajina gre v napačno smer. Ukrajinska TV omalovažuje naše neuspehe
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski napovedal, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dveh mesecih
Ne spreglejte