Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 1. 2024,
7.53

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,87

Natisni članek

pomoč orožje Volodimir Zelenski Rusija Ukrajina

Nedelja, 21. 1. 2024, 7.53

3 mesece, 1 teden

697. dan vojne v Ukrajini

Zelenski napovedal, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dveh mesecih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,87
Volodimir Zelenski | Zelenski upa na še več pomoči Zahoda.  | Foto Reuters

Zelenski upa na še več pomoči Zahoda.

Foto: Reuters

"Datumi so že znani," je v soboto dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki v prihodnjih dveh mesecih pričakuje nove obrambne pakete Zahoda. Zelenski je bil zadnje tedne na mednarodni diplomatski misiji, kjer je poskušal zagotoviti več politične in vojaške podpore.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

12.20 V domnevno ukrajinskem bombnem napadu na Doneck ubitih več ljudi

7.45 Zelenski pričakuje še več podpore Zahoda

12.20 V domnevno ukrajinskem bombnem napadu na Doneck ubitih več ljudi

V domnevno ukrajinskem bombnem napadu na tržnico v Donecku ubitih najmanj 18 ljudi, 13 pa naj bi jih bilo ranjenih, so danes sporočile Moskvi zveste oblasti zasedene ukrajinske regije Doneck. Ruska vojska pa je medtem sporočila, da je prevzela nadzor nad vasjo v regiji Harkov na vzhodu Ukrajine, poročajo tuje tiskovna agencije.

Proruski voditelj regije Doneck Denis Pušilin je na družbenem omrežju Telegram zapisal, da so ukrajinske oblasti napad izvedle danes v jutranjih urah, ko je bilo na tržnici največ ljudi. Po njegovih zadnjih informacijah je napad terjal 18 smrtnih žrtev, 13 je ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Župan Donecka Aleksej Kulemzin je sprva sicer sporočil, da je bilo v obstreljevanju na severovzhodu mesta ubitih osem ljudi, Kritičen je bil, da so ukrajinske oborožene sile storile "barbarski napad na del mesta, kjer živijo civilisti", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Moskva si je del regije Doneck priključila jeseni leta 2022, a ruske oblasti nimajo popolnega nadzora nad območjem. Ukrajinske oborožene sile se sicer že dlje časa trudijo prevzeti nadzor nad regijo.

Vojskovanje med ruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko je na območju Donecka prvič izbruhnilo leta 2014, potem ko je val protestov s položaja ukrajinskega predsednika odnesel Viktorja Janukoviča, ki je bil zaveznik Kremlja.

Spopadi se medtem nadaljujejo tudi v regiji Harkov, kjer je ruska vojska po poročanju AFP zajela manjšo vas. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je ruska vojska prevzela nadzor nad vasjo Krakmalnoje in da nadaljuje uspešne vojaške operacije.

Pred začetkom vojne v Ukrajini februarja 2022 je v vasi živelo približno 45 ljudi, vas pa se nahaja nedaleč stran od pomembne železnice, nad katero želijo ruske sile prevzeti nadzor.

Tiskovni predstavnik ukrajinskih kopenskih sil Volodimir Fitio je danes v intervjuju za ukrajinsko javno televizijo dejal, da zajetje vasi ni strateško pomembno, navaja AFP.

V zadnjih dneh so ukrajinske oblasti v regiji Harkov zaradi groženj ruskih napadov evakuirale skoraj 3.000 ljudi.

7.45 Zelenski pričakuje še več podpore Zahoda

Zelenski pričakuje, da bo v tem in prihodnjem mesecu podpisal dogovore za niz novih obrambnih paketov z Zahoda za Ukrajino, je dejal v soboto.

"Pripravljamo nove sporazume s partnerji – močne bilateralne sporazume," je povedal v večernem videonagovoru. "Januar in februar naj bi prinesla ustrezne rezultate. Določeni so že datumi, ko lahko pričakujemo nove in močne dokumente." 

Zelenski ob tem ni navedel držav, s katerimi naj bi dokončal dogovore, znano pa je, da Združene države Amerike vedno bolj nasprotujejo novim paketom pomoči za Ukrajino. Velika Britanija, ena najodločnejših zagovornic Kijeva, je že napovedala, da bo podporo Ukrajini v naslednjem poslovnem letu povečala na 2,5 milijarde funtov (2,91 milijarde evrov). Francoski predsednik Emmanuel Macron namerava februarja odpotovati v Ukrajino, da bi dokončal dvostranski sporazum o varnostnih jamstvih, po katerem bo Pariz Ukrajini dobavil naprednejše orožje, vključno s križarskimi raketami dolgega dosega.

Ukrajina Evropska unija
Novice Začenjajo se pogajanja za vstop Ukrajine v EU
Sergej Lavrov
Novice Lavrov: Ofenziva v Ukrajini je združila rusko družbo
Meja z Rusijo
Novice Baltske države z dogovorom o gradnji skupne obrambne linije
Letalo A-10
Novice Bodo ta letala v Ukrajini postala strah in trepet Rusov?
Ne spreglejte