Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2024,
8.46

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Hezbolah napad Iran Damask Izrael Sirija

Torek, 2. 4. 2024, 8.46

3 tedne, 6 dni

Število žrtev izraelskih napadov v Damasku naraslo na 13, EU svari pred stopnjevanjem napetosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
napad v Damasku | Sirske in iranske oblasti so sporočile, da je bil v zračnih napadih uničen prizidek iranskega veleposlaništva v Damasku, kjer opravljajo konzularno dejavnost.  | Foto Reuters

Sirske in iranske oblasti so sporočile, da je bil v zračnih napadih uničen prizidek iranskega veleposlaništva v Damasku, kjer opravljajo konzularno dejavnost.

Foto: Reuters

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je danes obsodil zračni napad na iranski konzulat v sirski prestolnici Damask, za katerim naj bi stal Izrael, in zatrdil, da dejanje ne bo ostalo brez odgovora. Tudi ajatola Ali Hamenej je obljubil, da bo Izrael za svoja dejanja kaznovan. V napadu je sicer po najnovejših podatkih iranskih medijev umrlo 13 ljudi. Vodja centra za strateške raziskave v Damasku Basama Abu Abdalaha je medtem opozoril, da so pred ponedeljkovim napadom "veljala določena pravila bojevanja, zdaj pa gre za vsesplošno vojno", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raisi je za ponedeljkov zračni napad okrivil Izrael ter ga označil za "teroristični zločin" in za grobo kršitev mednarodnega prava. Opozoril je, da ta "strahopeten zločin ne bo ostal brez odgovora", je poročala iranska tiskovna agencija IRNA.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej pa je obljubil, da bo Izrael kaznovan. "Zlobni sionistični režim bo kaznovan z rokami naših pogumnih mož. Prisilili jih bomo, da bodo obžalovali tega in druge zločine," je dodal.

V napadu na prizidek iranskega veleposlaništva je bilo po najnovejših podatkih iranskih medijev ubitih 13 ljudi, od tega šest Sircev in sedem pripadnikov iranske revolucionarne garde. Med slednjimi sta bila tudi generala garde Mohamed Reza Zahedi in Mohamed Hadi Rahimi, sicer višja poveljnika sil Al Kuds, ki vodijo vojaške operacije v tujini.

Izrael napada ni želel komentirati.

Zračni napad na kompleks iranskega veleposlaništva v Damasku je danes obsodilo več držav.

Savdska Arabija, Irak, Egipt, Katar, Jordanija in Libanon so napad na konzulat ostro obsodili in ga označili za grobo kršitev mednarodnega prava, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin je v odzivu poudaril, da varnost diplomatskih objektov ne sme biti kršena, suverenost in neodvisnost Sirije pa je treba spoštovati. Kitajska zavrača vsakršno dejanje, ki povečuje napetosti, je dodal.

Oglasila se je tudi Rusija

Rusija je medtem opozorila, da gre za "nesprejemljiv napad na iranski konzulat v Siriji" in odgovornost zanj pripisala izraelskim letalskim silam. Na poziv Moskve bo predvidoma danes potekalo zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov.

Libanonsko proiransko gibanje Hezbolah je opozorilo, da bo Izrael plačal za smrt visokih predstavnikov iranske revolucionarne garde. Kot so zapisali v sporočilu, ta zločin ne bo ostal brez kazni in maščevanja. Palestinsko islamistično gibanje Hamas pa je posvarilo pred stopnjevanjem napetosti v regiji.

Napad na iranski konzulat v Damasku bi po mnenju številnih analitikov lahko vplival na razširitev vojne v Gazi po regiji. Predstavnik Mednarodne krizne skupine (ICG) Ali Vaez je posvaril pred stopnjevanjem napetosti in dodal, da je Izrael z napadom na diplomatski objekt prestopil mejo.

Podobno je izjavil tudi vodja centra za strateške raziskave v Damasku Basama Abu Abdalaha, ki je opozoril, da so pred ponedeljkovim napadom "veljala določena pravila bojevanja, zdaj pa gre za vsesplošno vojno", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EU poziva k zadržanosti

EU je po zračnem napadu na iranski konzulat v sirski prestolnici Damask, za katerim naj bi stal Izrael, danes posvarila pred stopnjevanjem napetosti v regiji in hkrati pozvala k zadržanosti. Obsodb EU je bil danes deležen tudi izraelski napad v Gazi, v katerem so bili v ponedeljek ubiti sodelavci humanitarne organizacije World Central Kitchen.

"V teh zelo napetih regionalnih razmerah je resnično izjemno pomembno pokazati zadržanost, saj nadaljnja eskalacija v regiji ni nikomur v interesu," je v Bruslju dejal zunanjepolitični govorec Evropske komisije Peter Stano.

V EU so danes obsodili tudi izraelski napad na območju Gaze, v katerem je bilo v ponedeljek ubitih sedem zaposlenih humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK), med njimi tudi tujci, ko so dostavljali pomoč v hrani za Gazo.

Pri Evropski komisiji so opozorili, da morajo biti humanitarni delavci vedno zaščiteni v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom, in hkrati pozvali k temeljiti preiskavi tragedije. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je pri tem izrazila sožalje družinam in prijateljem ubitih humanitarnih delavcev.

"Kljub vsem zahtevam po zaščiti civilistov in humanitarnih delavcev smo priča novim nedolžnim žrtvam. To kaže, da je treba nemudoma začeti izvajati resolucijo VS ZN, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja, popoln humanitarni dostop in okrepljeno zaščito civilistov," je na omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Da bi bilo treba "že zdavnaj ustaviti poboje nedolžnih civilistov in humanitarnih delavcev", pa je na omrežju X sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je pozval k preiskavi in se zavzel za to, da storilci odgovarjajo.

Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obsodil ponedeljkov napad. Izpostavil je pomen nedotakljivosti diplomatskih in konzularnih poslopij ter pozval k spoštovanju mednarodnega prava. Obenem je Guterres prek svojega tiskovnega predstavnika Stephana Dujarrica pozval k izogibanju vsakršnemu stopnjevanju napetosti ter posvaril, da bi lahko katerakoli napačna ocena vodila v širši konflikt v že tako nestabilni regiji, ki bi imel katastrofalne posledice za civiliste, poročajo tuje tiskovne agencije.

ZDA zavračajo obtožbe o sodelovanju pri napadu

ZDA niso imele nič z napadom v Damasku, je danes novinarjem v Washingtonu zatrdil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby in iranske obtožbe označil za nesmiselne. Predsednik ZDA Joe Biden pa je izrazil sožalje zaradi smrti humanitarnih delavcev v izraelskem napadu na Gazo."

Mi z napadom v Damasku nismo imeli nič in nismo bili vpleteni na noben način," je dejal Kirby, ki pa napada na diplomatsko predstavništvo suverene države ni obsodil. Iranski zunanji minister je pred tem Američanom pripisal odgovornost za napad, kar bo verjetno slišati tudi na današnji izredni seji Varnostnega sveta ZN, posvečeni napadu.

napad na Damask
Novice V izraelskih napadih v Damasku ubitih najmanj šest ljudi
bolnišnica Al Šifa v Gazi
Novice Pretresljivi posnetki po dvotedenskem obleganju izraelske vojske bolnišnice Al Šifa
Izrael, Plaestina, Gaza, vojna
Novice Izrael se ne ustavlja, kljub številnim svarilom stopnjuje svoje napade
Sirija, Damask, napad
Novice V izraelskem raketnem napadu na Damask 15 mrtvih
Ne spreglejte