Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2024,
15.41

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

Natisni članek

vojna Gaza Izrael

Ponedeljek, 1. 4. 2024, 15.41

1 mesec

Pretresljivi posnetki po dvotedenskem obleganju izraelske vojske bolnišnice Al Šifa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

Izraelska vojska je po dveh tednih napadov na bolnišnico Al Šifa in njeno okolico v Gazi zapustila kompleks. Fotografi in snemalci, ki so se lahko prvič približno varno približali kompleksu, so posneli pretresljive prizore razdejanja in človeške stiske. 

Ministrstvo za zdravje v Gazi je sporočilo, da so na območju bolnišniškega kompleksa odkrili več deset trupel, poročajo tuje tiskovne agencije.

Množično grobišče pred bolnišnico. | Foto: Gulliverimage Množično grobišče pred bolnišnico. Foto: Gulliverimage

V času umika izraelskih sil je bilo po navedbah palestinskih oblasti in očividcev območje tarča zračnih napadov in obstreljevanja, s čimer so želeli zagotoviti kritje za umik sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razdejanje po obstreljevenju je nepredstavljivo. | Foto: Guliverimage Razdejanje po obstreljevenju je nepredstavljivo. Foto: Guliverimage

Palestinsko ministrstvo je sporočilo, da so izraelske sile v celoti uničile območje in da bolnišnica ne more več nuditi oskrbe. "Obseg uničenja v kompleksu in okoliških stavbah je zelo velik," so sporočili.

Bolnišnica Al Šifa v Gazi po izraelskih napadih. | Foto: Guliverimage Bolnišnica Al Šifa v Gazi po izraelskih napadih. Foto: Guliverimage

Bolnišnica Al Šifa sredi novembra lani. | Foto: Reuters Bolnišnica Al Šifa sredi novembra lani. Foto: Reuters

Zdravnik je za dopisnika AFP potrdil, da so odkrili več kot 20 trupel in da so nekatera povozila vozila, ki so se umikala iz kompleksa.

Hamas je medtem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil, da so odkrili okoli 300 trupel.

bolnišnica Al Šifa v Gazi | Foto: Gulliverimage Foto: Gulliverimage Izraelska vojska je sicer sporočila, da so v zadnji operaciji v Al Šifi ubili najmanj 200 borcev. Vojska je tudi objavila posnetke, na katerih se po njihovih navedbah vidi orožje in denar, ki so ga zasegli v bolnišnici in je bil last palestinskega islamističnega gibanja Hamas in skupine Islamski džihad. Hamas je sicer večkrat zavrnil očitke, da deluje iz Al Šife in drugih bolnišnic.

Medtem v Gazi še naprej narašča število smrtnih žrtev izraelske vojne, ki se je začela po napadu Hamasa na Izrael pred pol leta. V zadnjem dnevu je umrlo še 60 ljudi, po podatkih ministrstva za zdravje pa je doslej umrlo najmanj 32.782 ljudi, več kot 75.000 jih je ranjenih.

Izraelski poslanci omogočili vladi, da v državi prepove Al Jazeero

Izraelski poslanci so danes potrdili zakon, ki omogoča vladi, da v Izraelu prepove katarsko televizijo Al Jazeera. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že pred sprejetjem zakona obljubil, da bo televizijo prepovedal nemudoma po potrditvi zakona v parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Zakon sicer omogoča prepoved predvajanje vsebine tujih kanalov in zaprtje njihovih pisarn v Izraelu, če ocenijo, da delovanje teh medijev škodi nacionalni varnosti.
Izrael je januarja sporočil, da sta bila novinar Al Jazeere in samostojni novinar, ki sta bila ubita v zračnem napadu v Gazi, terorista. Zatem so za drugega novinarja Al Jazeere, ki je bil ranjen v drugem napadu, trdili, da sodeluje s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.
Al Jazeera je vztrajno zavračala obtožbe in očitala Izraelu, da namerno napada zaposlene pri Al Jazeeri, ki delujejo na območju Gaze.
Izrael je začel vojno v Gazi, potem ko je Hamas 7. oktobra lani napadel jug države in pri tem ubil najmanj 1160 ljudi, večinoma civilistov, poroča AFP. Izraelska vojna v Gazi je medtem terjala najmanj 32.845 smrtnih žrtev, med njimi so večinoma ženske in otroci.
Izraelsko bojno letalo, F-35
Novice Izrael z bojnimi letali nad bolnišnico v osrednji Gazi
Papež Frančišek
Novice Papež v velikonočni poslanici pozval k prekinitvi ognja v Gazi
Varnostni svet ZN
Novice Varnostni svet ZN sprejel resolucijo s pozivom k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi #vŽivo
Ne spreglejte